Zajtra máme 1150 rokov od príchodu Cyrila a Metoda. Mňa najprv mi napadlo, či by nemala Varecha mať nejakú rubriku k Cyrilovi a Metodovi, a potom mi napadlo, že či vôbec vieme, čo sa varilo a jedlo v časoch Veľkej Moravy, keď k nám prišli vierozvesci....
@zareaguj
Co bolo obzivou ludi u nas v tom case? kase..v historia nas spomina ako jedakov kasi....pohanka, proso, krupy, obilniny sa mleli na hrubo (v tom case existoval na uzemi len jednoduchy rucny mlyn a hladka muka na chleba taka drina to bola, vodne mlyny boli az dost neskor) oddelili sa plevy , macalo sa a varili kase, piekli placky, osuchy ci posuchy, sladilo sa medom, susenymi hruskami, pila sa medovina, pivo,dakde kvas a vina bolo malosa dovazalo a pre knazov, vinna reva vtedy len zacinala kde-tu planej odrody ,poznali huby, med, bylinky, majoranku, ribezle, cucoriedky,trnky,sipky,maliny, brusinky podla oblasti ovce, kozy, kravy, sliepky na vajicka..v historickych pramnenoch sa spomina ze slovania jedli malo kuriat a po kurcatach vyrazky mali.... prepelice a co sa dalo ulovit... ryby, raky, slimaky..sladka kasa bola slavnostne jedlo napriklad.....tvaroh, ak bol..prasata polodivoke sa pasli..este aj v nasich rozpravkach to mame dochovane....chleba bol kvaseny, kolace sa piekli s makom a hojne sa pouzivali slivky a susene slivky..hrach, sosovica, zihlava,medvedi cesnak, stavel..varili sa polievky podla rocneho obdobia a milovali spik z kosti.. ked uz bolo maso tak sa skonzumovalo vsetko..do spiku a do poslednej chrupky..lieskove oriesky a orechy..maso susili a udili..
..cize zakladom obzivy bolo obilie, proso, pohanka, jacmen, zito, ovos nepoznali..domace zvierata a produkty ich a z nich..
www.zivotopisysvatych.sk/cyril-a-metod/...