Rôzne

Cyril a Metod - 1150 rokov

tomas - fotkatomas, 4. júla 2013

Zajtra máme 1150 rokov od príchodu Cyrila a Metoda. Mňa najprv mi napadlo, či by nemala Varecha mať nejakú rubriku k Cyrilovi a Metodovi, a potom mi napadlo, že či vôbec vieme, čo sa varilo a jedlo v časoch Veľkej Moravy, keď k nám prišli vierozvesci....

@zareaguj


Diskusia k téme

janny300
Tak muzea smee pochodili stare lode a nalezy poprehliadali ale ze by nas napadlo co vtedy pozivali neviem jednoducho kus masa , vrece zemiakov a jednoduchost pripravy kratkej hlavne.
irenaw
zemiaky asi nie ;-) že by nejaké obilné kaše a nekvasené placky, varené mäso a zeleninu, huby a divé plodiny, čo príroda dala? celkom by ma to zaujímalo..
nalpa
V Panonsko-moravskej dochovanej legende Zivot Konstantina sa spomina ,, ako to bolo zvycajne ked sa bohatsi bavia lovom, si vysiel aj Konstantin so svojim krahulcom a len co ho vypustil bozim riadenim sa strhol vietor , vzal mu ho a odniesol. Konstantin vtedy zialom nejdol dva dni a boh milosrdny ho z lasky jeho k nemu takto ucil aby si Konstantin nezvykal na svetske veci...
Co bolo obzivou ludi u nas v tom case? kase..v historia nas spomina ako jedakov kasi....pohanka, proso, krupy, obilniny sa mleli na hrubo (v tom case existoval na uzemi len jednoduchy rucny mlyn a hladka muka na chleba taka drina to bola, vodne mlyny boli az dost neskor) oddelili sa plevy , macalo sa a varili kase, piekli placky, osuchy ci posuchy, sladilo sa medom, susenymi hruskami, pila sa medovina, pivo,dakde kvas a vina bolo malosa dovazalo a pre knazov, vinna reva vtedy len zacinala kde-tu planej odrody ,poznali huby, med, bylinky, majoranku, ribezle, cucoriedky,trnky,sipky,maliny, brusinky podla oblasti ovce, kozy, kravy, sliepky na vajicka..v historickych pramnenoch sa spomina ze slovania jedli malo kuriat a po kurcatach vyrazky mali.... prepelice a co sa dalo ulovit... ryby, raky, slimaky..sladka kasa bola slavnostne jedlo napriklad.....tvaroh, ak bol..prasata polodivoke sa pasli..este aj v nasich rozpravkach to mame dochovane....chleba bol kvaseny, kolace sa piekli s makom a hojne sa pouzivali slivky a susene slivky..hrach, sosovica, zihlava,medvedi cesnak, stavel..varili sa polievky podla rocneho obdobia a milovali spik z kosti.. ked uz bolo maso tak sa skonzumovalo vsetko..do spiku a do poslednej chrupky..lieskove oriesky a orechy..maso susili a udili..
..cize zakladom obzivy bolo obilie, proso, pohanka, jacmen, zito, ovos nepoznali..domace zvierata a produkty ich a z nich..
sovka62
@nalpa ..... do špiku a do poslednej chrupky.... a celkom tak donedávna u našich starých rodičov, jeden králiček pre sedem ľudí k obedu i večeri, vangel smotanovej omáčky a veeeeľká kopa halušiek a to mäso sa skonzumovalo tak ako píšeš, z králika i z hydiny sa čistila aj hlava, z hydiny aj beháky a kto to dostal na tanier, mal mäso vybavené. A nikto sa nesťažoval.
bozulka
@sovka ,pamätám si aj ja,z hlavy sme vyberali mozog,beháky,samozrejme očistené a bez pazúrov som milovala,bola som vždy polepená,ale nevadilo mi to.Sú to už iba spomienky.