@bobarka
mam pred sebou sacik cubrice /kupene v bio obchode/ a citam, ze je to zmes cervenej sladkej a palivej papriky, saturejky, bieleho a cierneho korenia, latka zvyraznujuca chut a vonu. Zmes je znama predovsetkym v balkanskej kuchyni, vhodna do mleteho masa, pri zapekani zeleniny, zemiakov, cestovin. Ja ju pridavam napr. do fazulovej polievky, ci na posypanie aj hotovej ryze .Takze asi len kupit, ze?
bobarka, čubrica je vlastne saturejka, ktorú si môžeš dopestovať aj v kvetináči ak nemáš záhradku, (ja som si ju takto dopestovala) a záleží na tebe či si ju po usušení namiešaš s inými koreninami ( mleté čierne, biele korenie,mletá červená paprika, soľ),alebo si ju necháš čistú -nasušenú, ja saturejku najviac využívam do kyslých polievok - šošovicovej, fazuľovej, do mletého mäsa,jahňaciny, ryže,cestovín, nielen sušenú, ale aj čerstvú,saturejka má svoju typickú chuť a pôsobí aj proti nafukovaniu.
@bejaja , dobre pozna saturejku a jej upatnenie v kuchyni. Ja ju tiez pestujem a pouzivam v lete cerstvu a nasusim tiez na zimu. Pouzivam najma do strukovinovych jedal pre jej ucinky proti naduvaniu. Ma trosku stiplavu chut ako c. korenie. Pouzivam cerstvu i do salatov a na chlieb s maslom zmiesanu s roznymi inymi bylinkami. Ma vela dobrych hodnot. Su dva druhy Saturejky - letna a prezimujuca. Ja pestujem tu zimnu a mam ju uz asi 10 rokov na zahradke - 3 korene. V zime ked su velke mrazy potrebuje trochu pozakryvat (nahrabanim listami, alebo inou "perinkou") a vydrzi.
Nazov saturejky o ktorej je rec je: Saturea montana. Ma desinfektacne ucinky a moze sa pouzivat vyvar na kloktanie, ked ste nachladeni. Skutocne vyborna bylinka!!!
Ja tiež už roky pestujem saturejku. Zberám jemné výhonky-bud suším alebo použijem čerstvé. Okrem všetkého čo napísala kuchtička, používam ju aj picu a do šalátov. Na jeseň sa sama vysemení a na jar mi vyrastie mladá. Považujem ju medzi nejlepšie bylinky do kuchyne.
dakujem za tip na Cubricu ...urcite si namiesam, tiez mi Saturejka sama rastie v zahradke ani neviem ako a kazdy rok jej mam dostatok ..je to fakt zazrak proti naduvaniu po strukovinach
mam pred sebou sacik cubrice /kupene v bio obchode/ a citam, ze je to zmes cervenej sladkej a palivej papriky, saturejky, bieleho a cierneho korenia, latka zvyraznujuca chut a vonu. Zmes je znama predovsetkym v balkanskej kuchyni, vhodna do mleteho masa, pri zapekani zeleniny, zemiakov, cestovin. Ja ju pridavam napr. do fazulovej polievky, ci na posypanie aj hotovej ryze .Takze asi len kupit, ze?
recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_saturejka_zahradna.html...