Varenie

Čo varíte na Veľkú noc Vy?

camembert - fotkacamembert, 18. marca 2016

Ahoj, zaujíma ma čo a ako varíte na Veľkú noc u Vás?

Ja som zo Zemplínu a tu a obyčajne pripravuje:
Plnka z mletého mäsa pečená, varená šunka a klobásy, hrudka/syrec, varené vajcia, cvikla, chren, pečie sa biely koláč.

@zareaguj


Diskusia k téme

anina6
aj u nás robíme okrem pečenej plnky, varenú šunku a klobásy, hrudku, varenú cviklu, vajíčka, fajne "pečaci" chren a páska. a samozrejm aj nejaké zákusky. Niekedy, keď sme ešte mali domácu vyúdenú šunku, sme z nej varili polievku, ktorá sa volala "jucha". To bola fajnotka. Takže pekné sviatky prajem všetkým varecháčom a varecháčkam.
nurso
To tu uz nik nepečie veľkonočného baránka? Ja pečiem ešte aj taliansky veľkonočný syrový chlieb. A samo, šunka, klobásy, atď a ešte veľkonočnú variáciu na vianočnú kapustnicu:-)
1x nurso
luss44
ja si pečiem veľkonočného barančeka, odkedy som si pred pár rokmi kúpila keramickú formu, máme ho každý rok. A aj vaječnú hrudku s pažítkou, chutí nám.
luciak
mna tradicne velkonocne jedla nikdy neoslovili, takze nic z tych typickych nepeciem/nevarim, normalne si dame, na co mame chut
bubaya
Údené uvaríme, k tomu vajcia natvrdo, kyslá uhorka, dobrý chlieb, a zbytok ako normálne, čo chladnička dá.
denyany
V nedeľu alebo v pondelok, keď nepracujem, urobím len raňajky v tomto duchu; klobása, údená šunka, vajce, možno cvikla. To kvôli manželovi, on má také rád. Ale ináč uvarím, na čo máme chuť a celú Veľkú noc pekne odignorujeme.
ria52
a co je to daj recept na tu maslonku...
milad
recept "Mašľonka" čaká na uverejnenie
evanaaa
Zelený štvrtok - špenát, Veľký piatok - rybu, filé, alebo niečo podobné, Biela sobota - údené, vajcia, prípadne veľkonočná kapusta ( podobná ako vianočná), najaký majonézový šalát alebo plnka.....v nedeľu kačka, hus.......pondelok sa nevarí, zostávajú zbytky.
milad
Údeniny- rôzne druhy šuniek a varenú domácu klobásu pokrájame na kocky, kolieska, primerane veľké na jedno sústo. Vajíčka pokrájame na krájači na kolieska, alebo nožom na osminy. Syr na menšie kocky...my dávame všetky druhy, čo máme, okrem tavených a plesňových. Posolíme...aj keď sú údeniny slané...trošku treba kvôli mlieku a vajciam. Zasypeme najemno nastrúhaným čerstvým chrenom. Žiadne umeliny a sterilizované pasty! Zalejeme kyslým mliekom, acidkom alebo najlepšie cmarom tak, aby bolo všetko dobre zakryté, do konzistencie asi ako hustejšia polievka. Dáme dobre schladiť asi na štvrť hodiny, nech sa chute prepoja. V prípade potreby ešte dolejeme mlieko. Konzumujeme s akýmkoľvek veľkonočným pečivom, či koláčom.
milad
@Nurso (19.3.2016 10:42)

šupnem,na Veľkú noc, keď urobím. ... momentálne je tu na Vareche ako recept, no bez fotografie, zatiaľ.
1x nurso
nurso
@Milad (19.3.2016 10:49)

Ja ako "neprakticky" chlap potrebujem na vsetko foto navod, aby som vedel ako to ma po spravnosti na zaver vyzerat:-) takze ocenim.
tetuska
u nás nesmie chýbať praženica s klobásou, slaninkou, bravčovým mäskom a to naj... je žihľava, ktorá sa pridá nakrájaná a troška sa podusí-sparí a potom už len vajíčka... skúste
monty469
U nás na Veľkú noc nesmie chýbať syrek, veľkonočná plnka, šunka, klobáska, varené vajíčka, biely koláč a samozrejme cvikla s chrenom urobená na sladkokyslo a chren so smotanou, ten si dávam k všetkému. Ale všetko s mierou :-)