Rôzne

Čo sadiť na jeseň?

marianne - fotkamarianne, 13. septembra 2014

Dnes som robila poriadok v záhradke, pozbierala posledné cukety,červenú repu,uhorky,papričky...atď ,prekopala nanovo hriadky a ostalo mi akosi veľa miesta. Nejako tam je poriedko:-),tak ma napadlo niečo ešte posadiť. Chcela som sa milí Varecháči opýtať s akým druhom zeleniny,kvetov máte skúsenosť sadenia na jeseň.Nikdy som na jeseň nič nesadila(okrem cesnaku).Niečo som už pogooglila a dá sa vraj opäť sadiť petržlen,mrkva,bôb,cesnak,cibuľa,špenát...Čo sadíte Vy a kedy,máte nejaké vychytené odrody?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Sme v polovici septembra, to je čas, kedy treba sadiť ozimné odrody. Špenát by ti mal dorásť ešte do zimy. Ak teraz zaseješ, na jar môžeš zberať zelenú cibuľku (skôr ako sa iní vychystajú sadiť štupľovku), vhodné odrody Augusta a Hiberna, ozimný šalát, odroda Humil, ktorý si tiež nájdeš na jar v záhrade ako prekvapenie, určite si vysaď cesnak, nebudeš veriť, aký rozdiel je medzi kúpeným a tým čo dopestuješ. Môžeš vysiať mrkvu i petržlen, ale tie sme zvykli prihodiť konármi, ktoré otec orezal zo stromov, aby sa nad nimi dlhšie držal sneh.
Samozrejme, úroda bude podľa toho, aká bude zima. Všetkému sa najlepšie zimuje po snehovou perinkou, holomrazy môžu spôsobiť, že sa neurodí nič. Ale myslím si, že sa oplatí investovať do tých pár vrecúšok osív, ak sa vydarí, skorá jarná úroda naozaj poteší.
aroooo
normálne ti závidím, že môžeš niečo robiť v záhradke, u nás len leje a leje asi 3 týždne v kuse, ale cibuľa Augusta je už asi 7 cm vysoká pekne v 2 riadkoch, bolo by mi treba ešte dosadiť jahody, ale tam sa nedá vstúpiť ani z chodníčka. Ten zimný šalát, čo spomína @sovka som sadila vlani na jeseň a mala som na jar krásne hlávky, aj špenát, veľa zdaru....
izabella929
Keď prestane konečne pršať, urobím si riadku a predovšetkým sadím na jeseň najdôležitejší cesnak...zvyknem siať zimný šalát, reďkovku a už pár rokov, kvôli počasiu, ktoré si robí čo chce, nesejem mrkvu a petržlen...ale zvykla som aj toto...ale všetko záleží iba od toho, aká bude zima...nech sa ti darí.-)
alena45
veru, tichá závisť, že môžeš na záhrade pracovať. Už ma srdce bolí pokaždé, keď začne liať a leje už tri týždne. Vyskúšala som všetko, čo Sovka napísala a všetko sa podarilo. No tento rok som po cibuli, niekedy začiatkom augusta vysiala ešte znovu šalát, reďkovky, hrach a uhorky. Minulý týždeň už reďkovky neboli, všetky sme zjedli, boli krásne, žiadni škodcovia ako na jar, šalátu už som mala za celú kabelu a ďalší ešte bude, hrach už kvitne a uhorky tiež. Takže budúci rok môžeš ešte mať jednu úrodu, ak poseješ v auguste.
sovka62
Pekne si to doplnila, @alenka , ja len dodám, že na sejbu do tzv. druhej trate (na pozemok uvoľnený po zbere úrody), treba hľadať odrody zeleniny, ktoré sú označené ako celoročné, napr. šalát Maršalus, reďkovka Tercia, špenát Fuji. To preto, že bežné odrody, napr. jarný šalát, by vybehli do kvetu a bolo by po radosti.
A na záver, na jesenný zber môžete ešte vysiať pekinskú kapustu (má síce termín sejby do konca augusta, ale dorastie aj keď sa zaseje v septembri), aj rukolu.
Všetkým želám radosť z práce v záhrade a ešte väčšiu, keď sa dostavia výsledky, vážim si každého jedného, ktorý je ochotný venovať sa vlastnoručnej výrobe potravín. Verím, že toto je pre zdravie dôležitejšie, ako všetky nezmyselné diéty, očistné kúry a podobne, pokiaľ na to nie je zdravotný dôvod.
radost
...zimný šalát necháme rastlinu do kvetu-sama sa okolo vysemení..na jar máme bezprácny šalát..ked je husto-presadíme..
aj my sme smutný z toho počasia..nedá sa dľa plánu robiť nič..ešte aj zemiaky sú v zemi..ani nepamätáme takýto dlhý mokrý čas..
dnes prší zas..
ale nie všade..
na východe je lepšie..vravia príbuzní..
načim vydržať..
nie vždy sa vynaložené peniaze a úsilie na záhrade vráti..ale tá viera..radosť..:-)
druhý hrášok už oberáme..
na slnečné suché dni čakáme..potom bude robotyyyy..!!
:-)
1x jozefj
jozefj
SOVKA62Pekne si to napísala.Len to počasie.Na Liptove len chčie a chčie.
marianne
Dievčatá aj tu hore čiape a čiape,ale včera som vystihla nádherný čas.Niekedy sa mi to podarí,tak som poriadky robila,som makala,len taký rachot,chcela som ten pekný čas využiť.Ďakujem všetkým za rady a príspevky,zídu sa:-)
jozka2
Chem sa pridat k radam.Teraz je uz neskoro,ale mozna na rok,po zbere cibule som zasiala ciernu redkev,niekedy az skoro zaciatkom augusta a mala som do tohoto casu ktrasne redkvicky,stavnate nemaju sancu vyrast velke,ale o to stavnatejsie,nechavala som ich aj cez prve mrazy v zemi ten im neuskodil a vyberala kedy sme potrebovali,cierna redkvicka je naramne zdrava a tiez som siala v Juli medzi cibulu mrkvu,ale treba nechat trosku cibulu zatravnenu aby dtzala vlhkost,aby semienka rychlo naklicili,v jeseni bola vyborna mlada redkvicka na skore pouzitie.ostatne nepisala sovka.
babidka
U nas sice skor prichadza zima a chlad a dokonca obcas uz v oktobri nasnezi ...ale v takomto case este stiham vysiat cervenu rekovku , salat , polnicek , cibulku a dokonca aj pekinska kapusta sa niekedy vydari .Kamaratka koncom augusta este bezne sadi fazulku na struky a do skelnika aj salatove uhorky . U nas je teraz chvalabohu take vyrovnane pocasie az sa cudujem - obcas zaprsi ale je aj dost slnka a vsetko krasne dozrieva . Ja mam este plnu zahradu -tekvice kvitnu aj plodia ostosest , na zahonoch je ste stale korenova zelenina ,cvikla , karfiol aj brokolica. No a nase krasne paradajky este stale kvitnu a tvoria plody hoci som uz asi 100 kg spracovala :-) Vzdy som trochu ostatnym zavidela / vam , co ste nizsie ,juznejsie a zapadnejsie / to teplo. Tento rok sa konecne zadarilo pre zmenu nam :-)
marianne
no teda @babidka uroda ako sa patri:-) aj ja som mala vybornu urodu, okrem paradajok,vsetke mi potvory splesneli a ocerneli.Ako sa Ti to podarilo s nimi?:-)...
radost
@babidka
čítam mužovi chválu z východu-kričí v polovici:"stačííí..!!to už nie je len na závidenie.."!!kukne z okna:"...a furt čiape..to je na šľaktrafenie..!!.."
že darí sa aspoň kdesi..tuto počasie celý rok stvára besy..!!
margaretka28
ja na jeseň sadím ozimnú cibuľu, potom máme skoro na jar cibulku a ani sme ju nestihli pojesť takú mladú, tak mi narástli krásne veľké cibule, ovela krajšie, ako z jarnej sadby, akurát ju musím minúť prvú, lebo vraj na uskladnenie nie je vhodná, ale ved už bude po nej a chystám sa vysadiť aj tento rok, len čakám, kedy vyschne to blato, hroza je to, mrkva mi hnije v zemi, to som ešte nikdy nemala a tá, ktorá nie je zhnitá, tak je vyžratá od hraboša, alebo prasknutá :-( rajčiny sú tiež kaput, jedine čo sa mi tento rok vydarilo, boli skoré zemiaky odroda Adora, narástli veľké, bolo ich veľa a vobec na ne nešli pásavky, tak máme ešte aj bio, lebo nebolo treba striekať a uhorky som siala Charlotte, tiež prvotriedne, veľa nasádzali a boli pekné rovné, takže na rok ich kúpim zas. Tak aspon niečomu sa zadarilo, ked je už taký divný čas :-)
havino
Ja mám ešte tiež všetko na záhrade, okrem nezdarených paradajok, aj čo by sa mi jedna zdala, že chce dozrieť, odtrhnem pred nečasom,lejakmi, že na parapetu a prdľajs, aj tam zčernie, chilli dozrievajú, ako majú, papriky stále nahadzujú a odtrham priebežne, zeler asi má rád vodu, také buľvy som asi ešte ani nemala, pred rokmi som pekinskú kapustu sadila, bola síce taká na riedko, ale bola, s tým šalátom som potešená, nikdy som ho na zimu nesiala, už aj mám zapísanú odrodu, čo @sovka píše
babidka
@mariana :-) Vies , my sme vycviceni ...u nas je dost chladno , neskoro sa sadi a skoro prichadzaju mrazy. Kto nema sklenik alebo aspon foliovnik , tak sa velkej urody veru nedocka . Paradajky mame vo foliovniku .Je to skor polo- foliovnik lebo nema prednu ani zadnu stenu/iba v jari/ , nesmie vsak v nom byt velky prievan . Ked sme mali paradajky iba na zahone , tak im bolo zima ,malo kvitli aj malo plodili. Po 2 rokoch isli do foliovnika a az vtedy sme sa dockali :-) Ja sa o ne nestaram , je to manzelova zalezitost . Viem vsak , ze ich nestrieka , polieva iba pri velkych suchach . Jednu polovicu neprivazuje k opore ale ich nechava lezat na zemi . Je to sice trosku narocnejsie oberanie /na kolenach / ale tak su chranenen nielen pred chladom ale aj pred silnym slnkom .Ja iba hundrem ked su neskoro/zvycajne az v polovici jula/ a este viac ked pridu uz koncom septembra "necakane" mrazy a vsetko spalia . Dovtedy vsak stihnem co sa da - pretlaky, omacky, pomazanky , konzervujem lupane , krajane, robim pyre , susim ...a kazdy den nejaky salat , grilujem , zapekam :- )
capko
Čítal som jednom recepte že nemôžeš nájsť šutelicu na červenô veď je v receptoch. O tom pečeňovom syre som písal jeden komentár. Tam som to uvidel vyzerá to dobré ja to robím z bielej kapusty no vyskúšam aj tu.
zinnajdha
cesnak sadím už dlhé roky na jeseň podľa lunárneho kalendára. Keď nie je dobré počase počkám n ďalší a ďalší termínn už som sadila aj v polovici decembra. Vždy mám bohatú a kvalitnú úrodu. Struky sú veľké až do veľkosti (hrubého) palca . Posadený cesnak prikrývam hrubou vrstvou hoblín ( nikdy nie pilinami !)
1x marcy
zinnajdha
a keď stihnem posiať na jeseň aj petržlen, vždy sa ujme a vyjde skoro na jar.
marianne
@zinnajdha dakujem za vyborne tipy, cesnek s hoblinami. A petrzlen som na zimu este nesiala, mas nejaku overenu odrodu?
marcy
pod Tatrami zasejem zvyčajne horčicu na zelené hnojenie ,zelené zryľujem :)
jozefj
Mám dotaz na Sovku62.Kúpil som zemiaky Adora varný typ B .Sú nádherne.Môžem ich použiť na zimné uskladnené? Sú veľmi pekne.