Zdravá výživa

Čo poviete na arašidové maslo?

janger - fotkajanger, 13. septembra 2010

Ani v jednej holandskej domacnosti nechyba arasidove maslo. Je velmi oblubene. Vola sa tu ‘’Pindakaas’’ (arasidovy syr).

Tato natierka uz davno oslavila storocnicu. Pochadza z USA (peanut butter) , kde je tiez velmi oblubena. Zakon nepovoluje (teda aspon tu, v Holandsku, neviem, ci je to tak vsade) pridavat do nej umele sladidla, konzervacne latky a farbiva. V niektorych krajinach (v niektorych znackach) pridavaju trosku cukru. V inych zase sol. To by ale malo byt uvedene na obale. Pridavany je aj rastlinny olej.

Natiera sa na chlieb. Niektori ludia to maju radi aj s platkami bananu, alebo posypane cokoladovymi zrnieckami, dokonca si davaju na to dzem alebo uhorku...Moznosti kopu. Ja ako velka maskrtnica si to niekedy kombinujem s nutellou.

Robi sa z toho dokonca polievka, sosy (omacky) k masu, hranolkam…Pouziva sa aj pri peceni keksikov a pod.

No a aby som potesila aj diabetikov. Vyskum dokazal (tento vyskum bol robeny u zien), ze jeho pravidelne konzumovanie znizuje riziko vyvinu diabetu (typ 2) o 21%. Treba ho 5x za tyzden zjest 1 velku lyzicu.
Ma pozitivny ucinok aj na cholesterol. Obsahuje sice vela tukov (teda aj vela kalorii!!!), ale su to hlavne nenasytene rastlinne tuky a tie znizuju LDL (zly) cholesterol.

Obsahuje bielkoviny, vitamin E, B3, magnezium, zelezo, kyselinu listovu…

Viem, ze sa na Slovensku toto arasidove maslo este moc nepouziva. Ale vyskusajte. Snad bude chutit!

@zareaguj


Diskusia k téme

wevewe
arasidove maslo zboznujem. na pecivo s bananom alebo postruhanou surovou mrkvou. alebo s jahodovym dzemom mnam mnam. vzdy mam doma dva pohare - jeden jemny a druhy s kuskami arasidov....obmienam ich podla nalady ;-)
zaujimal by ma ten recept na polievku a sos k masu. mohla by si ho pridat??
1x haji
janger
@wevewe , s postruhanou mrkvickou? Hmmm, dalsi objav! Aj to musim vyskusat! Polievku som zatial este nerobila. Ked navarim, poslem recept. A ten sos k masu kupujem vacsinou uz hotovy (je tu vela druhov dostat). Ale ked ho nemam doma, len tak narychlo sa da spravit , ze zmiesas trosku toho aras. masla s mliekom, pretlacim strucik cesnaku, trosku sojovej omacky, trosku sambal (podla toho, ci chces stiplave), moze byt trosku citronovej stavy. Miesaj v panvici na slabom ohni. Podla toho, aku chces mat hustotu, pridas viac alebo menej mlieka. A aj trosku hnedeho cukru dava niekto. Vies, na to je strasne moc receptov. Ale ja to arasidive maslo pouzivam najviac ako pomazanku na chebik...
frezia68
@janger :ani neviem,či u nás dostať,ale čítala som o tom a teraz ma lákaš týmto vyskúšať......
evanaaa
Raz som kúpila arašidovú nátierku, nejakom som jej na chuť neprišla a hútala som, čo na nej tí Američania vidia, dala som ju do chladničky a viac som na nu nepozrela, teraz by ma zaujímalo, ako rýchlo sa musí spotrebovať, a aj jej úschova, možno ju zas použijem, keď ju tak chválite, ak sa ešte bude dať. Pritom arašidy mám rada a zjedla som ich neúrekom, jednu dobu som bez nich nevedela ani byť.
evanaaa
A je jedno- arašidová nátierka alebo maslo? Sú to dva druhy, či jeden pod dvoma názvami?
janger
@evanaa , v anglicky hovoriacich krajinach to volaju ""peanut butter"", cize arasidove maslo, v Holandsku je to ""pindakaas"", cize arasidovy syr. Ja som to v tom popise tak pomenovala (okrem ineho) aj natierka len preto, ze sa to natiera na chlieb. Oficialne sa to natierka nevola. My to tu neuskladnujeme v chladnicke, ani po otvoreni. Ale mozes. Len sa to bude horsie natierat. A zarucnu dobu mas uvedenu na kazdom baleni. Ta zarucna doba ale vacsinou plati len pri neotvorenych produktoch. Ked uz to otvoris, tak uz potom by som to tak dlho neskladovala. Ale u nas to ide stale, takze nejako moc dlho mi to tu nestoji. Su to vlastne len pomlete arasidy, olej, a to sa tiez nejako rychle nepokazi. Len chod do toho pohara vzdy len s cistym nozom, lyzicou, lebo keby si na tom mala napriklad maslo, tak sa ti to do toho dostane a uz sa moze skor pokazit.
michsamant
Ja som ho tiez kupila len raz. Asi su dva druhy, slane a sladke. Ja som kupila slane, nevedela som, ze aj take je, nikomu to nechutilo, dlho to bolo v chladnicke, az som to vyhodila, lebo sa mi to uz nezdalo.
janger
@michsamant , mas pravdu. Ako som pisala, v niektorych krajinach sa pridava cukor, inde sol. Tu prevlada so solou (ale tej tam nie je moc). Takze je ta chut taka zvlastna. Aj sladka, aj slana. Vies, tu su ludia tak zvyknuti na to. Decka s tym vyrastaju. Tak ako sme aj my boli zvyknuti na mastny chlieb. Tu keby som povedala niekomu, ze chlieb natrety bravcovou mastou je chutny, tiez by na mna cudne pozerali :-))).
michsamant
To je pravda, na mna tiez prekvapene pozeraju, ked poviem ze vecera chlieb a maslo a nakrajana cerstva zelenina :)) ze a ryza kedy??? Ale arasidove maslo je ozaj zvlastne na chut. Nutella sa da jest aspon samotna lyzickou :)
janger
@egreska , ty si sikula. Ja som ho este nikdy nevyrabala. Ale tazke to iste nebude. Tu sa len ten cukor alebo med do toho nedava, len sol. A to kupovane je chutove iste podobne, lebo tiez nic ine v nom nie je.
alexdidi
Ja som mu teda na chuť neprišla...nechutí mi vôbec a skúšala som na sladko i na slano...
tetuska
Kúpila som ho v supermarkete, bolo slané a vôbec mi nechutilo, možno sladší typ by mi šmakoval...
wevewe
@janger diky, tu omacku urcite vyskusam
@egreska , ten tvoj recept uz dlhsie obdivujem. pekne foto. skoda, ze ja som na to leniva, to radsej kupim
@michsamant ja prave to arasidove maslo vyjedam lyzickou...ked som zila v USA, tam som kupovala arasidove maslo zmiesane s nutellou, to bola dobrota. tu take nemaju :-( inak arasidove maslo kupujem v Tescu, maju rozne druhy....prave som pozrela na to, co som kupila naposledy-slovensky preklad znie: arasidovy krem
babav
@janger , mas pravdu,ze americke deti na nom vyrastaju , je zdrave aj ked nie kazdmu chuti(mne tiez nie).Pamatam sa ako mi detsky lekar pred mnohymi rokmi povedal,ze ak moj (vtedy dvojrocny) syn ma rad peanut butter,nemusim mat obavy o nedostatok vyzivy ,hlavne bielkovin ,lebo odmietal jest maso.Popularne su peanut butter -jelly sendvice ,alebo ako dip
s cerstvou zleleninou,....tak ju deti zjedia.
Pre zaujimavost ,najoblubenejsie jedlo Elvisa Presleyho bol prave peanut butter sendvic s nakrajanymi bananmi; udajne to o nom prezradila jeho mama;-).
1x radost
janger
@wevewe , vidim, ze mame podobne chutky, aj ja si dam sem-tam lyzicu len tak. Ale na ten chlieb si mozes predsa natriet ""dve poschodia"", aj arasidove maslo, aj nutellu a pripadne este platky bananu. A potom uz len priberat :-)))-teda aspon v mojom pripade!
janger
Ano @babav , to som tiez citala o Elvisovi! Ale len tak mimochodom, ja som v mojej reakcii myslela holandske deti ;-). Ale v Amerike to bude teda to iste, tak ako hovoris...
1x haji
babidka
ked som prvykrat jedla arasidove maslo , tak som bola ohromne sklamana jeho chutou . Akosi som si predstavovala , ze to bude mat chut ako cokoladova nutella s lieskovcami - ale s prevazujucou chutou arasidov. Odvtedy som ho nekupovala .Ale zato mam velmi rada arasidovu omacku k azijskym jedlam - a ked nemam original , tak si ju robim z arasidoveho masla . Pravdupovediac , nemyslela som si , ze je taka zdrava :-)))
1x radost
zdezda
:-))))no a ja si rada pochutím na naturálnych arašídkoch s horkou, kvalitnou čokoládkou, pochrúmaných až u mňa v puse:-)))
1x frezia
palokuchki
Ja mam velmi rada arasidove maslo natrete na chlieb a na nom este natrety med no a moze byt aj ten banan.
sovka62
Tiež som vyskúšala a nechutilo mi ani na slano, ani na sladko. Tak som sa rozhodla zvyšok použiť ako surovinu na pečenie, osolila som ho a napiekla som z neho pagáče. Škoda námahy, nezjedli sa. Ale zať ho má rád, zvykol si v Holandsku.
wevewe
@palokuchki tak s medom som to este neskusala
@janger ano, poschodia si robim...ale ked chcem len tak lyzicou vyjedat, tak najprv musim lyzicku strcit do arasidoveho masla a potom do nutelly....alebo naopak :-P
hannah22
@janger , ďakujem za info o nátierke a diabete, skúsim pohľadať viac a tiež ho začať používať, rodine ale nechutí uvidíme s medíkom...:))
1x jerica
darinocka
S medom je arašidové maslo super.Natrieť na chlebík a baštiť...
mija123
no, tak ja arasidove maslo moozem:)) jedavame najma "crunchy" s jahodovo-rebarborovym dzemom. mnaaam!

evanaaa
keby som vedela, aké účinky má pre diabetikov, tak by som ho jedla, aj keby mi veľmi nechutilo, ale teraz asi už nebude konzumovateľné.A sladké by som skôr prijala, ale je tam ten cukor.
janger
Tak vidim, ze prevlada chut na sladsie :-). @evanaa , ved si kup nesladke, len s pridanim soli. Iste tam mas v obchodoch viac druhov. Ma ucinok (tak isto aj arasidy) na predchadzanie diabetu (typu2), to bola vedecka studia o tom. Ak rozumies po anglicky, tak si to precitaj na vyssie uvedenom linku. Alebo aspon arasidy papaj. Orechy su zdrave. Ma pozitivne ucinky aj na srdcovo-cievne choroby, pretoze znizuje aj cholesterol. Urcite najdes nieco o tom aj na slovenskom google.sk.
evanaaa
Ja som kedysi jedla arašidy tuším " na kilá ", teraz už menej, kvôli zubom, ale tuším sa k nim vrátim, budem si šúpať, tie sú najlepšie. Keď boli slabo upražené, vysypala som ich na plech ( tie v šupke ) a dala na chvíľu do trúby.Potom boli výborné.
syska90
raz v živote som ochutnala pindakaas v Scheifeningene, a odvtedy nato jedlo s hranolkami myslím skoro každý deň. Doslova o ňom snívam. Moja sestra tiež žije v Nl, ale zatial mi priniesla len pindakaas len vo flaštičke. Nevieš mi prosím ťa poradiť ako si urobiť tekutý pindakaas k hranolkám??? Ďakujem
janger
@syska90 , tak ti tak chutilo :-)? Tak to si mala pindasaus, alebo aj satesaus sa to vola...Ja ti poviem pravdu, kupujem casto polotovar. Ale pozri si moju radu tu vyssie, ktoru som napisala 13. septembra 2010 o 14:36 pre @wevewe. To je taky jednoduchy recept. A namiesto mlieka moze byt aj voda. Ale tych receptov je moc. Ale popros sestru, ci by ti neposlala, 'pindasaus' je dostat aj v prasku, takze poslat sa to da. A ked pojdes do Holandska, tak si kup do zasoby ;-). Dufam, ze som ti aspon trosku poradila :-).