Varenie

Co je podla vas dolezitejsie?chut jedla,alebo jeho vzhlad?

83martin - bez fotky83martin, 19. januára 2011

Diskusia k téme

hubata
Oboje je dôležité: aj to najskromnejšie jedlo lepšie chutí keď ti ho naložia pekne na tanier bez okydaných okrajov a nechýba na ňom napr. lístoček petržlenovej vňate. A ešte by som povedala že jesť pri stole treba naučiť aj starých aj mladých: mnohí jedia skrútení nad konferenčným stolíkom, len aby im nič v TV neušlo, alebo čítajú noviny. Pokiaľ sa to len dá jesť treba na čistom obruse, bez zbytočností na stole, v kľude a chutí lepšie keď sú pri stole aspoň dvaja.
alexdidi
Samozrejme, že chuť jedla je veľmi dôležitá, ale rovnako i vzhľad, keď sa už pokocháme pohľadom na krásne naservírované jedlo, určite nám bude aj viac chutiť. A keď nám niekto len tak kydne jedlo na tanier, po pohľade naň nás aj chuť prejde. Pripájam sa k @hubata , že často zanedbávame kvalitu stolovania a mali by sme to aj príkladom učiť i naše deti už od malička.
evusik
jedlo by malo dobre vyzerať a dobre chutiť, ale o trochu dôležitejšia je podľa mňa chuť. Ak ma jedlo navnadí krásnym vzhľadom a po ochutnaní budem sklamaná tak to je určite zle. Ale ak jedlo nebude krásne naservírované ale bude úžasne chutiť tak odpustíme aj ten vzhľad. Samozrejme ideálne je ak je jedlo krásne aj chutné.
michsamant
aj-aj....urcite je dolezita chut jedla, ale aj vzhlad. ked je jedlo len tak hodene na tanier a ze to ozaj vyzera dost nevabne, tak ma to ani nenalaka ochutnat, takze nepridem na to, ci je to dobre
andys
Aj - aj :) Určite je dôležitá chuť jedla, lebo nie chutnému jedlu nepomôže ani to, že je podávané na striebornom servise, ale pekne naservírované sú dobré body navyše. A ako to tu už spomenuli @alexdidi a @evusik , dôležité je i stolovanie. Spoločné večere, víkendové raňajky a obedy pri jednom stole by som nevymenila za nič na svete. Pri večeri preberieme, čo sme cez deň prežili a vôbec u nás neplatí to, čím nás terorizovali učiteľky v školských jedálňach, že pri jedle sa nerozpráva. Práve naopak ;)
julica
ja len tolko: chutne jedlo malokedy vyzera zle
evanaaa
Na jednej strane je to pravda, že dôležitý je aj vzhľad jedla, ale ja si na tom až tak nezakladám ( pokiaľ nemám hostí ), ve´d ako upraviť takú zemiakovú omáčku alebo fazuľovú polievku, hlavné, že mi to chutí a najem sa. Naopak, alergická som na úpravu jedál v reštauráciách vyššej cen, skupiny, kde vám podajú obrovský tanier, v strede ktorého je nejaká kôpka niečoho, čo ani na zjedenie nevypadá. To je len pastva pre oči. Hladný človek by sa nenajedol, tak nechápem, za čo a na čo tam ľudia nechávajú také mnohokrát horobilné peniaze. Ale to už nie je asi pre nás. Ak som hladná, naložím si podľa chuti, ozdobením sa už nezaberám, aj tak by to tam bolo len pár sekúnd. Ale uznávam vaše argumenty, každý nie je ako ja.
bobarka
Myslím,že najdôležitejšia je chuť a vzhľad jedla okorenené dobrou pohodou pri stolovaní.Nehovorím už spoločnej vďake všetkým,ktorí k tomu prispejú.
dorisa
Aj ja si myslím, že aj-aj, aj keď ja neviem tak upravovať, aranžovať podané jedlo,aj ked som sa niečomu priučila(podľa vašich komentárov k mojim receptom), ale sa viac nabudím na jedlo,ked je pekne upravené, farebné. Potom,keď aj chuť sa zlúči s vizuálnym podaním, tak je to najlepšie.
2010
Aspon v Japonsku je vzhlad prvy ....



evusik
waw, tak to nie je desiata, to je umelecké dielo.... viete si predstaviť že by ste chystali svojmu dieťaťu desiatu do školy z pinzetou v ruke? ale pokiaľ som to pochopila tak tam sa to predáva v obchode a to u nás asi nehrozí, pretože napr. balené chlebíčky (trojuholníky) alebo bagety predávajú aj u nás ale ja by som to nekúpila, bála by som sa že je to staré a asi aj nechutné. Radšej si kúpim jednotlivé ingrediencie a spravím si sama
michsamant
Inak pekne vyzerajuce jedlo nemusi byt zrovna profesionalne naaranzovane. Ako tu uz na zaciatku niekto spomenul, staci ked okraje taniera su ciste a jedlo neni na tanier vyslovene slahnute a rozlicene.
jerica
@evusik tak ešte keď robil bagetku,chlebík a si pritom dobre odkašlal , nebodaj si vŕtal v nose , to je potom návnada. Keď chutnám moju váru , nikdy nejdem s lyžicou alebo varechou naspäť do jedla,môžeš si všimnúť v mojich receptoch,dám na malý tanierik a tak chutnám . Súhlasím s @julica , chutné jedlo málokedy vyzerá zle .
janazjarku
@arasidka si mi ukradla odpoveď :-) Ja, keď som hladná väčšinou od hladu nevidím :-D , ale nestáva sa to často a preto sa snažím dať tanieru nejakú podobu. No a na reštaurácie mám šťastie, lebo tam kde ja chodím sa vedia pohrať s ozdobením taniera a potom v reštaurácií mám najradšej usmievavý personál so zmyslom pre humor, lebo ak príde dáky suchár tak mi odíde chuť aj od najlepšieho a krásne upraveného jedla :-(
anina43
aká fajn debata, ja tiež jedlo neviem ako neprezdobujem, ale sa snažím pridať na tanier vždy niečo farebné, napr, pásiky čerstvej papriky, zelené vňatky, nakr. paradajku, koliesko uhorky, zem. kašu ozdobim vidličkou, na stole nechýbajú poháre, súprava na dochutenie jedla, servítky. Myslim že sa suroviny na malé ozdobenie taniera s jedlom vždy nájdu a nie je to taká veľká robota.
evusik
dievčatá, myslím že ste to vystihli. HLAD je najlepší kuchár, ako hovorila moja mama. Ja zas hovorím, že mi ani nevieme čo je to hlad. A keď mám jesť sama za krásne prestretým stolom s krásne naservírovaným jedlom, to si môžem dať omastené zemiaky z hlbokého taniera a jesť veľkou lyžicou..... neni nad to keď človek stoluje a konzumuje s ľuďmi ktorých má rád a s ktorými sa dobre cíti. Vtedy aj to najobyčajnejšie jedlo chutí kráľovsky :-)
tinca
Ja myslím, že oboje je dôležité, dobré jedlo má byť aj pekne servírované. Ja aj keď stolujem sama tak si jedlo oživím, aspoň oblohou, vňaťkou a.p. No @evusik nikto z nás si nevyberá, žiaľ niektorí musíme stolovať aj sami, preto od hladu neumrieme, ak sme osameli. Samozrejme, že jedlo chutí lepšie v spoločnosti, hlavne ak vám ho pochvália a zostanú prázdne taniere.
alexdidi
Pridávam sa k @tinca , vždy sa snažím, aby bolo jedlo pekne upravené na tanieri aj keď som sama, tak si ho jednoducho prizdobím...nuž čo, tak mi chutí viac...
evanaaa
Keď tak pekne o tom všetkom hovoríte, možno ste videli najnovšie číslo časopisu Rytmus života, v ktorom je na titulnej stránke Božidara Turzonovová a veľký nadpis k tomu : Bože, prečo sa tak strápnila? A čo urobila? V kulinárskej relácii Tajomstvo mojej kuchyne okrem iných prešlapov, robila zemiakový majonézový šalát, ktorý premiešovala rukami, tie si pritom často olizovala a pokračovala v " ručnej masáži ", ako to výstižne označili.A vrcholom vraj bolo, keď hodila zmrazeného zubáča na plech, posypala prísadami a šup s ním do rúry. Treba si to ceé prečítať, žasnete. A nerobila to v súkromí svojej kuchyne, ale pred zrakmi TV divákov.
evanaaa
Keď tak pekne o tom všetkom hovoríte, možno ste videli najnovšie číslo časopisu Rytmus života, v ktorom je na titulnej stránke Božidara Turzonovová a veľký nadpis k tomu : Bože, prečo sa tak strápnila? A čo urobila? V kulinárskej relácii Tajomstvo mojej kuchyne okrem iných prešlapov, robila zemiakový majonézový šalát, ktorý premiešovala rukami, tie si pritom často olizovala a pokračovala v " ručnej masáži ", ako to výstižne označili.A vrcholom vraj bolo, keď hodila zmrazeného zubáča na plech, posypala prísadami a šup s ním do rúry. Treba si to ceé prečítať, žasnete. A nerobila to v súkromí svojej kuchyne, ale pred zrakmi TV divákov.
evanaaa
Keď tak pekne o tom všetkom hovoríte, možno ste videli najnovšie číslo časopisu Rytmus života, v ktorom je na titulnej stránke Božidara Turzonovová a veľký nadpis k tomu : Bože, prečo sa tak strápnila? A čo urobila? V kulinárskej relácii Tajomstvo mojej kuchyne okrem iných prešlapov, robila zemiakový majonézový šalát, ktorý premiešovala rukami, tie si pritom často olizovala a pokračovala v " ručnej masáži ", ako to výstižne označili.A vrcholom vraj bolo, keď hodila zmrazeného zubáča na plech, posypala prísadami a šup s ním do rúry. Treba si to ceé prečítať, žasnete. A nerobila to v súkromí svojej kuchyne, ale pred zrakmi TV divákov.
evanaaa
....celé prečítať, oprava.Ale prečo sa mi to vytlačilo 2x, ke´d som ešte ani neklikla a chcela som dopísať pár slov.
julko
Pokiaľ je jedlo dobre a chutne pripravené a na tanieri vkusne naaranžované prináša so sebou krásny umelecký a gastronomický zážitok
83martin
dakujem za komentare..opat s oneskorenim ale predsa:-]julko to vystihol podla mna najlepsie.."Pokiaľ je jedlo dobre a chutne pripravené a na tanieri vkusne naaranžované prináša so sebou krásny umelecký a gastronomický zážitok"..podla mna nam ostava v pamati iba jedlo,ktoremu nechyba ani chut ani vzhlad..{k tomu vzhladu by som pridal aj sposob servirovania}..co sa tyka mna,ked je jedlo iba chutne,je to sice super,ale lahko zabudnutelne..nie je to ta krasna spomienka ktoru si vzdy vybavim ked si chcem dopriat nieco zvlastne..aj ked som superhladny a najem sa z dobreho jedla,ktore nie je naservirovane pekne,rozhodne z toho nemam zazitok..iba uspokojenie potreby.