Varenie

Čo dom dal!

vcelka - fotkavcelka, 20. októbra 2010

Raz mi môj dom (teda byt, aby som bola presná) dal palacinky, mäsovú paštétu a strúhaný syr. Natrela som to, zakrútila, zvrchu posypala syrom a dala na minútku do mikrovlnky. A možno to bolo omylom alebo zo srandy... no čo ja viem. Ale výsledkom bolo niečo super lahodné, jemné, zaujímavé, konzistentné... Skrátka, odvtedy si to u nás občas robíme ako čisto súkromnú, tajnú dobrôtku - a jedli ju u nás už aj niektorí hostia. (Ja viem, poviete si, že nepozeraj darovanému koňovi... ale nie, vracajú sa k nám a pýtajú si to znova. Ja im ale nikdy (zatiaľ) neprezradím, čo to jedia - doteraz to nik nevedel dešifrovať. ) Nuž, mnohé svetové gastronomické objavy (viď známy prípad plesňového syra) vznikli náhodou, omylom alebo metódou čo dom dal. Napokon, varia tak aj v najslávnejších reštauráciách. Ale iba občasulinko sa stane, že vzniká celkom iná nečakaná kvalita. Varešuľky a Varešníčkovia, máte podobnú skúsenosť, objavili ste pri "domdávaní" nejaký vynikajúci tajný recept? Von s ním na svetlo Varechy, pjosím, pjosííím...

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Moja mama raz dostala takú "rýchlu" návštevu na skok. Prekvapená bola dostatočne, lebo nejakým zázrakom v komore nebola na tyči žiadna klbáska, saláma dojedená, mäso zamrznuté , lebo šnicel by zvládla ľavou zadnou a tak bezradne pozerala do chladničky, kde okrem vajec, masla, trojuholníkového syra a dvojdňovej fazule nebolo zhola nič. Chlieb na polici mal od pomenovania "čerstvý" riadne ďaleko. Stála pred chladničkou a vyvaľovala oči v ktorých som čítala bezradné a teraz čo ? Zrazu schytila panvicu a tresla ju na sporák s bojovým výrazom vytiahla z komory dve veľké cibule, ktoré sa za chvíľu smažili na panvici. Potom závratnou rýchlosťou otvorila zo štyri paštiky rôzneho druhu a pridala ich na opraženú cibuľku do toho primiešala trojuholníky, ktoré sme nestihli "zožrať" a vyrobila jedlo zvané "teplá paštika" /vyzdobila ju pred podávaním pažítkou/ potom už stačilo urobiť zopár hrianok a nečakaní hostia medzičasom uctievaní ozajstnou domácou slivovicou mohli upokojiť škvrkájúce žalúdky :-D Vždy, keď robím túto rýchlovku si na tento zážitok spomeniem .-)
vcelka
@janazjarku , perfiš! Mňa táto téma napadla pred hodinkou práve stojac nad panvicou. Dala som do nej zmes od spoločnosti Findus s nazvom Chickenpeas a pomyslela som si na to, že ju tam museli pripraviť štýlom Čo dom (resp. fabrika) dal. Taký sajrajt za drahé peniaze... spústa cícera, mrkvy, asi zenmiakových kocociek a špenátových listov.. tie som vyhodila a aj tak som ich potom zo zubov vydolovala hádam ďalších desaťdeka... To bol Čo dom dal, aký sa nevydaril :-))
2010
vcelka, tak to ma byt domaca kreativita.U nas je to vyriesene...
tak ako na Slovensku retazce a obchodne centra nicia vsetkych malych obchodnikov tak je to len otazka casu ze na Slovensko zautocia dalsie fast food velke retazce s takou silou a ponukou a cenou ze uplne znicia konkurenciu a kreativitu domacich gazdiniek.Takze ako tu nikdo nic nema len mobil a je to vyriesene, a je to smutne lebo pre mladu generaciu je to samozrejme ze sa to len objedna.
Len taky priklad len pred 4 rokmi Dominos piza "zautocili" na europu a uz maju vyse 300 obchodov na kontinente a vyse 600 v anglicku o amerike ani nehovorim myslim ze cez 9000.
 www.dominos.com.au/?gclid=CIOL1b7O4aQCFQjPbgodH3v0-Q...


julica
Taketo varenie sa nam stava dost casto, kedze neradi nakupujeme a oddalujeme to az na poslednu chvilu. Expert je moj milovany: ten uvari aj z hrste ryze a obschnutej cukiny perfis jedlo, ktore honosne naserviruje, napriklad dokonale kopceky prazenej ryze s vajcom obkolesi "sotem" z mrkvy, cibule, soje, byliniek a nicoho. Kdeze tam pasteta alebo taveny syr :) Dam si pozor a nabuduce odfotim - uz len pre tu srandu. V lacnych jedlach sme fakt experti, prameni to zo studentskych suchot, avsak neuchylujeme sa k nezdravym verziam (ak si odmyslim cigansku zo starych spekacikov ):)
janger
Mne sa tiez podari tak hocico dat dokopy a kolkokrat su to ozaj chutne veci. Casto som prekvapena, ze co sa vlastne vsetko spolu hodi! Vzdy si potom poviem, ze si to musim zapisat. Ale samozrejme nikdy to nezapisem, takze uz sa mi to nepodari zopakovat na ten isty sposob...
kuchticka
Tak ako vsetky kucharky a kuchari obcas pridu pred dilemu "z coho mam narychlo vytvorit obed ci veceru"? to iste sa stava i mne. Vzdy nieco vymyslim, skombinujem rozne potreviny a vysledok je vatsinou uspokojivy, ba niekedy vynikajuci. Vzdy pri jedle si hovorim, ze si to zapisem, ako som to robila a uz som nasla i pomenovanie toho NOVEHO receptu, ale ako obycajne - zabudnem a nabuduce uz to nikddy nespravim tak isto, aby to bolo tak dobre ako poprve.
jezibabka1
no moje zlaté krásne a prečo tieto receptíky niesu normálne pri receptoch? Veď sú SUPER!!! A mňa by prestali obháňať mdloby, keď mrknem do chladničky a odtiaľ mi vyplazuje jazyk veľké NIČ:)
enss
Včera približne o 16,00 hod. som tiež riešila problém - čo navariť na dnes z toho, čo mám v špajzi a chladničke. Objavila som veľkú, ale mladú cuketu od susedky, v mrazničke hríby od leta. Takže menu som zostavila takto: tekvicová krémová polievka (zahustená namiesto smotany sójovým mliekom), halušky(základ asi 1/4 cukety rozmixovanej z vodou + múka - sú perfektné) a perkelt z hríbov. Myslím, že rodinka sa dneska bude oblizovať.
julica
Tak mi napadá: hovorí sa, že nie je umenie navariť z drahých surovín, z kvalitného mäsa. Čo keby sme si dali takú internú "súťaž" o finančne najmenej náročný recept?
jezibabka1
@julica toto je podľa mňa super nápad, daj do diskusii a ja som prvá (pokiaľ ma niekto nepredbehne ) :))))))) čo budem, súhlasiť:)
vcelka
@julica , dobrý nápad, ja by som bola za prehliadku a nie súťaž. Lebo závisí, či máš suroviny zo záhradky, či si ich kúpila v akcii a pod. Niekedy sa aj drahé veci dajú zohnať lacno. Takže sa nemusíme predbiehať, kto navarí pre regiment za 50 centov... :-)). Ja som kedysi dokonca lepila z vnútornej strany potravinovej skrine rozpočty jedál (ale bolo to už v týchto nových časoch, nie za socíku), potom som to pri mývaní strhla a len tak položila medzi fazuľu a škrobovú múčku. A potom po rokoch som sa na to mrkla... Či tam nebola polievka z kačacích drobov a hrášku, ktorá ma vyšla na 6 korún za porciu? Kdesi som kúpila výhodne kačacie droby, no a to ostatné cenovo nestálo za reč. Dnes by to asi vyšlo inak.
zela
Dnes som varila.čo záhrada dala.Manžel doniesol veľmi malé zemiaky,ktoré asi pred 3 týždňami vykopal.Ja som vykopala čerstvú mrkvu, a tak som uvarila- zemiakové krokety.Uvarila som tie malé zemiačiky v šupke,,ochladila,ošúpala,pretlačila na doske,dala som do toho polohrubú múku-od oka,soľ a urobila cesto,vytvorila som niekoľko valčekov,pováľala som ich v strúhanke ,porezala na malé časti a rukou vytvarovala placky,ktoré som na oleji pražila.Mrkvu som očistila,umyla,pokrájala na valčeky,uvarila,uvarenú som dala na panvicu do ktorej som dala kúsok masla a med-na tom som mrkvu popražila.Moja dcéra si nevedela vynachváliť obed.
sovka62
Zela nám predviedla ako dobre sa varí z ničoho, ak má človek záhradu, hoci malú. Už som asi otravná, ale hneď sa mi pred očami vybavili tie "anglické" trávniky a bazény a nikde miesto ani len na malý zeleninový záhon. Pritom je overené, že najlepšie a najzdravšie sú tie suroviny, ktoré k spotrebiteľom merali najkratšiu cestu. Ale čo už robiť, keď markety ľudí napašmali na kilo mrkvy za tri koruny a kapusty za dve päťdesiat? Oni si už svoje dohnali, už nie sú stratoví, mrkva už stojí tridsať korún a kapusta dvadsať, ale to sa už akosi prehliadne, veď už sme naučení siahnuť do regála a nie do zeme. Takže z čoho asi navariť lacno? Zemiaky boli chliebom chudobných a dnes som si blahoželala, keď som cestou z Liptova kúpila 25 kg Agrie za 10 €.