Rôzne

Citronová tráva

bobarka - fotkabobarka, 8. februára 2012

Na našej vareche som sa stretla s receptami, kde bola použitá aj citronová tráva. Dnes som sa stretla aj so semienkom citr. trávy. Bola som prekvapená keď som sa medzi radami o pestovaní dočítala, že nie je jedlá!! Viete mi poradiť či ekzistujú aj nejaké iné druhy?

@zareaguj


Diskusia k téme

porzellanka
Zvlastne,pozerala som sa na nemeckych a anglickych strankach a nikde som sa nedocitala, ze by existovala este nejaka ina citronova trava... ja som uz citronovu travu skusala pestovat doma na terase, kupila som ju v kvetinarstve. Zial mi pocas dovolenky vyschla - az nasledne som sa docitala, ze potrebuje vela vody. No nevadi, skusim znovu. Udajne sa da pestovat aj tak, ze sa namocia bulvy do vody, aby pustili korienky a potom sa zasadia ...len neviem, ci sa potom rozrastu, alebo co... @2010 nevies nam poradit?
2010
Sorry, ale neviem vam pomoct , u nas je v domacich podmienkach a rastie v zahrade je cez 2 metre vysoka a tak isto u nas rastu len tak v zahrade na strome orchideje , ale ceresne a jablka nebudu.Inac tu pisu ze tych citronovych trav je 55 a nie vsetky su jedle ?
 en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon...



porzellanka
No a zase som sa nieco dozvedela... ja som zadala priamo citronovu travu:
 de.wikipedia.org/wiki/Zitronengras...

 en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon_citratus...

cize @bobarka pozri sa na latinsky nazov na sacku a ak je tam cymbopogon citratus, tak je to ta jedla citronova trava, ak nieco ine, tak radsej nesad.
@2010 tie orchidey - ja viem, ze sa to nepatri, ale trochu ti ich zavidim... Mne prave vysycha jedna z mojich prvych orchidei, mala som ju 8 rokov, odnozami som zasobila cele pribuzenstvo a teraz sa jej nieco stalo a odchadza
2010
@pozellanka , ja sa aj tak najviac vytesujem tymto divym zltym malinkyn. (oncidium cebolleta)


porzellanka
To nemyslis vazne, ze vam to rastie len tak... v zahrade. Ja nie som ziadny znalec orchidei, iba sa mi velmi pacia a skusam ich pestovat doma. mala som podobnu, ale hned po odkvitnuti mi vyschla. Mala take zltohnede male kvietky a bola naaaadherna. Dodatocne som si precitala, ze poda nesmela vyschnut - opacne ako u phalenopsis. :-(.
Syn sa mota prave po Brazilii a pisal mi, ze by som tam oci nechala na orchideach. Hned by som tam isla :-).
porzellanka
@2010 To nemyslis vazne, ze vam to rastie len tak... v zahrade. Ja nie som ziadny znalec orchidei, iba sa mi velmi pacia a skusam ich pestovat doma. mala som podobnu, ale hned po odkvitnuti mi vyschla. Mala take zltohnede male kvietky a bola nadherna. Dodatocne som si precitala, ze poda nesmela vyschnut - opacne ako u phalenopsis. :-(.
Syn sa mota prave po Brazilii a pisal mi, ze by som tam oci nechala na orchideach. Hned by som tam isla :-).
aroooo
@2010 ak sa smiem spýtať, v ktorom kúte sveta sa nachádza tá krása?
bobarka
Ďakujem všetkým varechárkam, ktoré ma informovali.Porzellanke zvlášť. Skontrolujem si ten názov. Vďaka.
2010
@porzellanka , bol som teraz pozriet do nasej dzungle a kvitnu len tieto malinke krpce co kvitnu skoro cely rok ( epidendrum).@aroooo je to na severe Australie.


aroooo
Ďakujem za odpoveď, ako vidím je tam prekrásna flóra, asi horšie je to s rôznymi jedovatými a nebezpečnými živočíchmi.
matata1
2010 nádherné krpce! Takže máš doma nielen ZOO (hadík, moriaky, jašter...), ale aj botanickú záhradu. Super!!!
matata1
@2010 oncidium mám aj ja, ale už odkvitá. Ja som si ju kúpila len tak pre radosť, jednoducho som sa zamilovala do tých malinkých vysmiatych žltučkých a pehatých tváričiek.
2010
@matata1 , ja som mal na Slovensku botanicku zahradu ale som si povedal nikdy viac aby sa clovek kazdu zimu strachoval ze o vsetko pride a ked je cez -20C ani obalovanie slamou a vrecovinou nepomoze.
Teraz v ktorom kute sveta som, sadim len miestne ,( bromelie prave kvitnu) nic exoticke, to je to iste ako sa tuna pokusat dopestovat ruze...a zvieratka doma boli jezkovia a drozdi a sykorky a tu su taky trochu iny ale tiez je s nimi zabava.


aroooo
@porzellanta , keďže asi pestuješ aj Phalenopsis, nevieš mi prisím ťa poradiť, už asi tretí krát sa mi stalo, že si nahnalo puky na kvety, keď boli asi 1-1,5 cm, začali sa scvrkávať /asi vädnúť/ a po jednom opadávajú, takže zo 7 pukov som rada, keď mám1-2 kvety,čím to je, už som skúšala menej poliať, teraz zas polievam viac a nič,zas 1 odpadol.
aroooo
Za link ďakujem, čítam to už 2 hod. + linky z toho, išla som skontrolovať orchideu, zas odpadol 1 puk, ešte má 3 a 1 polosuchý, no čo utešuje ma aspoň skutočnosť, že cez leto mi na zelenej kvetnej bylke vyrástol list a pustil aj vzdušné korene, zrezala som ho a zasadila a rastie a znovu tam má na tom istom mieste ďalší asi 3 cm list, zatiaľ bez vzduš.korienkov, takže asi budem mať radosť len z rozmnožovania orchideí.
porzellanka
@aroooo prepac ze reagujem az teraz, nedostavam e-maily a @redakcia sa so mnou asi nebavi - neodpovedaju mi na otazku, preco to tak je.
Takze mozne priciny:
Preliatie. Polievam 1x za 2 tyzdne
Radiator. Prilis suchy vzduch. Prievan. Zmena miesta (ked sme sa prestahovali, prestali tiez kvitnut, asi na pol roka). Vosky.
Moje orchidey maju vlastnu izbu (xixi) - je to synova izba, ale on je zriedka doma. Okno na severovychod, stoja na parapete, nehybem nimi a - nekurim tam. Ked je syn doma, prekladam ich na stolik vedla okna, aby nestali priamo nad radiatorom. Viem ze neznasaju priame slnko, ale priame svetlo ano a vela vody.... Skus si este zaobstarat hnojivo na orchidey a pohnojit ich. Inak neviem, co by pomohlo.
idem hladat na nete
porzellanka
@aroooo Co som este ako moznu pricinu nasla, je nedostatok svetla a nejake ovocie alebo orechy v blizkosti rastlin. Ovocie pri zreti uvolnuje plyn a tento orchidea neznasa... a
irenaw
@arooo tu mám čosi o pestovaní, aj dole v komentoch sú nejaké rady  www.mimibazar.sk/navod.php?id=623...
prvé, čo som poradila všetkým kamoškám a pomohlo im, je rosiť, puky opadávajú pri suchom vzduchu, treba zvýšiť vzdušnú vlhkosť. držím palce