Zdravá výživa

Čím nahradiť staré dobré mastné čipsy?

lenivaveganka - fotkalenivaveganka, 21. mája 2013

Ahojte.
Nuž, zdá sa, že vo mne žijú dve osobnosti. Jedna, ktorá
odsudzuje prázdna, bezhodnotné potraviny a Igor Bukovský je jej
druhá madonna, a druhá, ktorá sem-tam (nie často, ale predsa),
dostane chuť na chrumkavé, korenisté, mastnučké čipsy! Hoci si
to raz za čas vychutnám a vyzerám pri tom ako Peter Batthyány v
reklame, aj vtedy ich chrumkám s malým pocitom výčitiek, že
existuje určite aj niečo lepšie a kvalitnejšie. Ja som zatiaľ na nič
nenarazila. Tie ,,zeleninové" čipsy, čo predávajú v každých
potravinách, nie je zrovna zdravá náhrada, čipsy v biokvalite sú
síce fajn, ale olej a soľ je vždy len olej a soľ. A vyrobiť si ich
doma, to je zas tak, zabiť hodinu pri takom jedle, to nám radšej
spravím poctivú nátierku. Zdá sa, že mi niet pomoci, tak sa
obraciam na Vás, varecháči, viete o nejakej tajomnej náhrade
čipsov, ktorú som zatiaľ neobjavila? Čím čipsy nahrádzate Vy?
(Nehovorte mi, že čerstvou zeleninou a orieškami, to predsa nie
je náhrada ale povinná súčasť jedálnička!) Ďakujem Vám za
všetky rady a prajem krásny deň dosčipsovania!

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Ja ich nenahradzujem ničím...kúpim si presne tie na ktoré mám chuť...
luss44
ja keď mám chuť na čipsy, kúpim si v Lidli tie vrúbkované slané, nepripadajú mi také mastné a sú hrubé chrumkavé, ale len občas... žiadna náhrada ma nenapadá, snáď pukance?
sovka62
Čipsom sa vyhýbam, sú to potvory, stačí ochutnať jeden a prestanem až keď prstom vylížem posledné úlomky zo dna balíčka. Tak ich radšej oblúkom obchádzam.
Ale zemiakové lupienky, také tie pravé, starodávne, z krájaných zemiakov, dobre solené, to je iná káva. Tým neodolám a určite ich ničím nenahradím. Našťastie ich mávajú málokde, takže na ne natrafím tak raz za rok a to sa prežiť dá.
morenajea
čipsy nejem skoro vôbec. 1 alebo 2x do roka dostanem na ne chuť, tak si doprajem Pring..s, tie v tube. Sú potvory najdrahšie, ale čo už...
zuzananoskova
Chipsy som nejedla ani nempamätám, naozaj veľmi dlho, hádam viac ako 2 roky. Chuť na ne nemám vôbec. A s dcérou si robíme chipsy zo zeleniny (mrkva, petržlen, cvikla, zeler) a aj zemiakov. Stačí očistiť, nakrájať na plátky, poukladať na papier na pečenie, posypať bylinkami a dať piecť :-)
samanka
nenahrádzam, normálne si kúpim, keď mám na ne chuť (asi 3x do roka), vôbec nemám výčitky, veď čipsy nie sú jediné, ktoré škodia...ale nebudem sa rozpisovať, lebo to by sme nemohli vlastne jesť nič, však?
rea1
ja čipsy nekupujem ani nejem. ani zeleninové. ani zemiakové lupienky. ani slané oriešky. ani soletky. mne to proste nechutíííí ! naozaj, vôbec nie. no povedzte, som ja normálna? :-))
matata1
Ja som na tom podobne ako @sovka62 . Problém mám aj s orechami, chrumkami, pukancami........ Takže sa im snažím vyhnúť, ale keď musím, tak musím.... Raz za uhorský rok ma to nezabije. Veď čo nás nezabije, to nás posilní. A tieto dobroty nás posilnia statočne :o)))
gordonko
..... a skúsili ste niekedy jesť polárkový dort zo slanými chipsami .... skúste , je to dobrotka
afataga
cipsy su cipsy, nedaju sa nahradit, to je ako keby si sa pytala, cim sa da nahradit slanina :-) obcas si ich organizmus pyta, tak mu ich treba dat, cim tmavsie a slansie tym lepsie, mame tu jeden taky maly obchodik, kde maju take ako kedysi, poctive slane mastne :-) mnam
@morenajea tie Pring si nekupuj, to nie su prave cipsy, videla som video ako sa vyrabaju, pohladaj na nete, robia sa z mletych zemiakov a kukurice a potom sa lisuju, ved sa zamysli, preco su vsetky rovnake
smajliqa
staroceske bramburky,,, slane, paprikove, slninove...
maju o dost menej kcal na 100 gramov ako ostatne chipsy... pozri aj zlozenie...
jeden balicek ma 60g, niektore maju 80g.. cize aj ked zjes cely balicek, nemusis mat vycitky,,,, pretoze je to cca 380 kcal... a to spalis lahko :)
dobru chut :)
anka22
ja som minule kúpila v Terne také domáce zemiakové lupienky,vyrába ich František Drgona Choča 88 sú dobré len mne velmi nechutia lebo sú cesnakové.Ale sú presne ako niekedy, v celofáne.
mrnousik
Tiež si myslím, že občasne "zhrešenie" nemôže uškodiť :) Ja ked mam pred sebou Prin..s, Monstery alebo Bombery, tak ani protipancierova stena americkej obrannej agentury ma nezastavi :-D v obchode mi nevadia, ale akonahle sa zjavia z cista jasna (pozdravujem drahu polovicku) v spajzi, tak zle nedobre :-D
baska5615
Ja ich nahradzám týmito racio celozrnými..chipsami? sušienkami? Neviem, ako to nazvať. Majú veľmi málo kalórii (myslím, že celý balíček ich má cca 150). Balíček absolútne stačí a sú oveľa lepšie ako normálne chipsy. :)



elixir
@mrnousik... tak "Prin..s" sú aj môj hriech :) Hlavne tie cibuľovo-smotanové, dať ich predomňa a amen tma, prestávam vnímať okolie a už len chrúmem.

Ale myslím, že to nie je ani tak chipsami, ako chuťou použitého korenia. :) Máte niekto tip, ako vytvoriť napodobeninu tej chuti?

Ak nie, asi by som mala začať experimentovať. :)
dino
Ja nahradzujem čipsy tyčinkou musli.
rimm
@sovka62 (21.5.2013 17:28)

viem, ze je to par rokov, ale kde sa daju kupit tie spravne chipsy ? Mastne a slane..
rimm
@anka22 (23.5.2013 14:45)

Odpoved ma potesila a dokonca aj nadchla, no zial asi skoncil, ma exekucie majetku, dlhy...
Ak tieto zemiačky vyraba niekto dalsi sem s nim.
mijaita
Klasické, vyborné brambůrky za něco málo přes 1€ ma v Pze skoro každý Vietnamec. Obcas to nevydrzim, rada je chroupu v aute :-)