Varenie

Čím nahradiť cukor?

flower - fotkaflower, 2. marca 2016

Ahojte,
rada pečiem s minimom cukru, ale pokiaľ ho pôvodný recept obsahuje nie málo, nie vždy je výsledok ideálny, pokiaľ jednoducho rapídne znížim jeho množstvo (vznikne napr. mokrý koláč). Klasickou múkou ho nahrádzať tiež nechcem (bezlepkovou možno). Čo by mohlo pomôcť, aby výsledná textúra koláča bola "normálna"? Viac vajíčok? Iným druhom cukru a sladidla ho nahrádzať nechcem. Mám rada len prirodzene sladké koláčiky. Niekde možno existujú recepty podľa mojich predstáv, ale hľadanie trvá taaak dlho :/
Ďakujem za rady a nápady :)

@zareaguj


Diskusia k téme

flower
@Simcanz350 (2.3.2016 14:02)

Áno, med používam. Len ak je napríklad v recepte 200g cukru a ja dám namiesto toho 2 PL medu, tak to dosť zmení konzistenciu cesta...
danda3
Ťažko sa prerábajú recepty, kde ide veľa cukru, niekde sa to dá s medom, ale výsledok bude určite iný, pozri si raw recepty na sladkosti, tam sa využíva prirodzená sladkosť sušeného nie kandizovaného ovocia. Napr. tu idú namiesto cukru datle a banány -  varecha.pravda.sk/recepty/datlovo-bananove-kocky-fotorece...
tu som tiež trochu experimentovala a výsledok je -  varecha.pravda.sk/recepty/datlovo-orechove-placky-fotorec...
alebo  varecha.pravda.sk/recepty/arasidove-chrumky-fotorecept/62...
od @tiginko tento recept je výborný -  varecha.pravda.sk/recepty/makovo-tvarohova-kocka-bez-muky...
treba sa trošku pohrabať a nájsť si niečo podľa svojej chuti.
silvi
ja tam davam namrvene napolitanky alebo sojove suky. neskusala si to?
klukodvody
Zkus Stevii. Když zadáš do vyhledávače Stevie je tam velká nabídka. Nechci dělat chytrého, ale je to rostlinné sladidlo a nebo přímo rostliny.
kukulienka71
tiež by ma zaujímala odpoveď, lebo množstvo hlavne starších receptov používa enormné kvantá cukru a nahradiť ho nie je ľahké. Keď sa má šľahať s vajcami, hmota je značne veľká, vždy keď uberám cukor, chýba tam nie pre chuť ale konzistenčne. zatiaľ jedine ovocím či zeleninou nahrádzam, aby tam objem bol, ale to nie sú nadýchané piškóty potom.
flower
@Danda3 (2.3.2016 20:11)

Ďakujem za tipy :) Zdravých receptov mám celkom dosť, ale aj tak sa mi často stane, že chcem taký koláčik, na ktorý nájdem len klasický recept...
flower
Stéviu poznám, a občas aj používam, ale tá tiež nenahradí cukor objemovo. Pretože ja tam celkovo toho sladkého dávam veľmi málo a zvyšný cukor chcem nahradiť niečím nie sladkým, len aby to malo potrebný objem/konzistenciu.
babidka
S tym som aj ja mala vzdy problem, pretoze sladkost sa nahradit da ale objem nie . Obcas som preto podla druhu kolacika nahradila chybajuci objem cukru napr. mletymi orechami/vlasskymi ,mandlami apod./ , gastanovym pyre , bananom ,struhankou ,rozmixovanymi ovsenymi vlockami a pod. Nie vzdy to urobilo kolaciku dobre -niekedy som sa vsak trafila uplne fantasticky :-) Takze treba experimentovat ...
marikafil
@Silvi (2.3.2016 23:03) no namrvené napolitánky alebo iné kupované sladkosti by som ja do žiadneho domáceho koláčika rozhodne nedávala - tam sa totiž nijako nedá odsledovať aký a koľko cukru v nich je...

flower
@Babidka (3.3.2016 16:35)

tak vyskúšam niekedy oriešky alebo podobne. Treba potom ešte doplniť olej alebo niečo? Neviem presne ako sa správa cukor pri pečení, či dodáva vlhkosť, pevnosť, "lepivosť" a tak...
paces
@danda3 (2.3.2016 20:11)

A aky je rozdiel medzi cukrom zo suseneho ovocia a bielym repnym cukrom?
No...nijaky