Makovo-tvarohová kocka bez múky fotorecept

tiginkoTiginko, 54 ročná žena, Bratislava, 1. februára 2016 22:32
Ďalšie jej recepty »

Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept)Foto: tiginko

Keď chcete vytvoriť sladký dezert pre niekoho, čo nemôže alebo nechce konzumovať bielu múku a cukor a zároveň ulahodiť aj "bežným" stravníkom, musíte trochu potrápiť rozum a fantáziu. Niekedy to sa to podarí lepšie, niekedy nie. Tentoraz to vyšlo na výbornú, tak prečo sa nepodeliť.

40 min
príprava
15 min
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
300 g mleté (alebo mandle)
2 ks
1 PL
3 - 4 PL
Maková vrstva:
300 g mletý
50 g
80 g
1 ks na kôru
2 dl
Biela vrstva:
500 g (alebo jemný tvaroh)
250 g
200 ml
3 - 4 PL
1 PL (agar)
1 dl
1 ks na šťavu

Postup prípravy

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme 2 žĺtka s kopcovitou lyžicou medu, do toho jemne vmiešame sneh z dvoch bielkov a štipky soli a nakoniec mleté oriešky. V prípade, že je hmota príliš tuhá, pridáme trochu vody. Cesto rozotrieme (ak to ide ťažšie, pomôžu namočené ruky) do hlbšieho obdĺžnikového plechu o rozmeroch 32x24cm, vystlaného papierom na pečenie alebo vymasteného tukom a vysypaného napr. strúhaným kokosom. Pečieme 15 min na 170°C v teplovzdušnej rúre.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vlažný natrieme slivkovým lekvárom. Korpus je dobré vybrať a po odstránení papiera vrátiť do formy. Ja som tak tentoraz bohužiaľ neurobila a pri krájaní navlhnutý papier robil problémy.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnčeku rozpustíme maslo, vmiešame kokosový cukor, 2 dcl vody a citrónovú kôru. Chvíľu povaríme do rozpustenia cukru, vmiešame mak a odstavíme. Vlažný rozotrieme na korpus s lekvárom.

  4. 4

    1 polievkovú lyžicu sypkého agaru dáme na niekoľko minút do studenej vody, pridáme šťavu z jedného citróna a minimálne 2 minúty povaríme. Namiesto agaru môžeme použiť iný druh želatíny, podľa zvyklostí a skúseností. Dáme vychladnúť. Vyšľaháme zvlášť šľahačku a mascarpone s tvarohom a medom. Šľahačku vmiešame do tvarohovej hmoty a nakoniec pridáme vychladnutú, ale stále tekutú želatínu. Dobre premiešame. Nanesieme na makovú vrstvu, uhladíme a posypeme škoricou, ktorá sa skvele hodí k maku. Dáme na niekoľko hodín, ideálne na noc, vychladiť a stuhnúť do chladničky.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zákusok je menej sladký, komu sa žiada, môže osladiť viac.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist