Rôzne

Cibuľový obor (alebo obrovská cibuľa?)

rea1 - bez fotkyrea1, 5. augusta 2013

Na trhovisku na Miletičke mám zoniekoľko kamarátov a kamarátiek. Veď chodievajte tadiaľ 14 rokov denno-denne z práce a nakupujte stále u jedných a tých istých, aj vy budete mať. a tiež vás budú poznať ako falošnú päťkorunáčku. :-) ale k veci: dostala som v sobotu od Eriky cibuľu. len tak, k nákupu, že aha, jana, toto si zober, pozri, u nás sa jej hovorí hamburgerová cibuľa, nakrájaš na plátky, dobrá je na vysmážanie. iba totálny šialenec by v tomto počasí niečo vysmážal, ale veď nebudem dievčaťu kaziť radosť, tak som pekne poďakovala, vzala cibuľu a zmizla domov pod sprchu. keď som sa prebrala z tepelnej mdloby, vzala som milej cibuli miery: okolo pása, čiže okolo rovníka mala 35 cm, presne. odspodu hore, po poludníku, 17 cm. tiež presne, žiadne mm hore ani dole. a keď som ju odvážila, váha mi ukázala 602 gramov, čiže milá jediná cibuľa mala 60 deka. ono to cibuľové čudo malo veľkosť slušného urasteného grapefruitu a ideálny geometrický tvar. a ideálnym geometrickým tvarom je guľa. roky záhradníčim, rada experimentujem, videla a jedla som už kadečo tu i cudzozemské ale cibuľa takejto veľkosti ma zarazila. a Erika ju nemala jedinú, takže to nebola iba prerastená náhoda. poznáte tohto zvera? vie mi niekto povedať, čo je to za ... no, za cibuľu? farebne je taká ako keď sa človek začervená - je biely a trochu sem tam červený. tak ona je normálne cibuľovožltá a sem tam jemne fialová.
ďakujem. jana

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
@rea1 , totu cibuľu priniesol v sobotu môj sobášený z rínku. Dva kusy. Nebola síce až taká velikánska, ale ako ju vyťahoval z košíka, hneď ma na ňu upozornil, že či som také dačo už videla. Vraj nejaká nová sorta. Viacej o tom neviem, ale počkám si, keď nám tu niekto o tom napíše. Táto naša bila snehovobiela.
2010
To vies @rea1 pouziva sa na neslovensky recept a povolenie od @hubatej na blooming onion nemam.



aroooo
Ja som videla niečo podobné v Chorvátsku pred 4 rokmi, farbu mala fialovú ako naša "červená" kapusta a vyplnila celú plechovú nádobu, čo sa dáva na váhu, mám aj nepodarené/fotené v noci/ foto z výkladu kde bola....
jerica
@arasidka tá cibula je väčšia ako jeho hlava - pozrela som . (mám čas obzerať,som v mojej milovanej práci < prci , prci , prcičky >
@rea1 Janka , občas zabrdnem aj ja na Miletičku, na jar, ked nebolo cesnaku , iba ak čínsky a z inej "planéty" som sa čudovala čo majú thovníci na pultoch za cesnak,obor ako dlaň, nedalo mi aby som sa nespýtala, keď má vypísane krajina pôvodu SR, až potom som z neho vydolovala, že to má z krajiny HU , tam vraj cesnak pestujú v skleníku, tak si myslím , že s tou cibuľou to tiež môže byť, že je skleníková !?
sovka62
To viete, dievčence, každý z výrobcov osív chce zákazníka zaujať, tak skúšajú rôzne psie kusy. Firma Semo, náš hlavný dodávateľ, má už zopár rokov rôzne rady (od rad, nie rada): pre mlsné jazýčky, kuriozitý, maxi a pod.
V rade Maxi je aj obrovská cibuľa, žltá odroda Globo, biela odroda Blanco Duro.
Okrem cibule aj maxi reďkovky, maxi mrkvy, maxi papriky, maxi rajčiaky, snažia sa, snažia. A veď dobre, zákazníkom sa páči, kupujú. Ja síce viem, že napr. maxi mrkva by bola podľa zrušených československých noriem zaradené do triedy neštandard, lebo tá prvotriedna mohla mať v priemere najviac šesť centimetrov. Ale mlčím, mlčím.......
arasidka
No, skúšajú, ja som mala semená od fi.Semo, a zatiaľ z nich vyšlo niečo cez jedno percento. Ale nie cibuľu, skôr kvetiny.:))
aroooo
@ara šidka potvrdzujem, mne astry tiež nikdy riadne nevzídu, pár rastliniek ak.... a v poslednej dobe aj petržlen, na 2 riadkoch mi vyšlo pár rastliniek a tieto suchá ich dorazili načisto, takže 0 bodov, ani ks a nie to ešte aspoň vniatka
rea1
@sovka , pokúsim sa v piatok neumrieť od tepla a zachovať si zdravý rozum aspoň kým prídem na trhovisko. tam potom Eričku dobre vyspovedám, v sobotu som nemohla, jednak tam mala milión ľudí a druhak ja som mala už rozvarenú hlavu. ale v piatok pôjdem z práce, tak sa skúsim spýtať. nám sa kedysi urodil v záhrade kaleráb gigant veľký ako futbalová lopta. alebo basketbalová, neviem, ktorá je väčšia. :-) a zaujímavé je, že ho nikto nezasadil, jednoducho vedľa chodníka, asi 2m od vodovodu začalo niečo rásť, z čoho sa časom vykľul kaleráb. tak sme ho nechali a on rástol a rástol ... pri zbere sme si pripadali ako keď dedko s babkou ťahali repu. giganty sme sadievali každý rok ale tento samosad bol naozaj extrémny. a šak nech, drevený nebol, tak sme ho bez strachu zožrali. :-))
gubics
Ja by som tú obrovskú cibuľu nakrájala na plátky, dala do troj obalu a vyprážala, myslím si ,že by bola fantastická vegetariánska večera.
pachola
takéto cibule, semiačko predávajú na www.ebay.com
rea1
@gubics , to mi aj darkyňa Erika poradila, ale ja radšej rozoberiem plátky na kolieska, tie poobaľujem v múke a tak dám opiecť. je to výborná príloha k mäsu. aj bez mäsa. :-)
amelie
obrovskú červenú a sladučkú cibuľu pestujú v Cévennes (na juhu Massif central- Centrálneho masívu). Neboj sa, nie všetko je prerastené z dusíka...
arasidka
Tak teda ešte o tej cibuli. Kto už bol niekedy roky dozadu v Tr. Tepliciach a navštívil Ponorku, iste pozná "cézarov tulipán", tam to robili z týchto veľkých cibúľ, z hornej strany narezalikrížom krážom asi jednu tretinu dĺžky cibule, dali do zvláštneho trojobalu, kde ale sa mi zdá, že strúhanka nebola, skôr múčny obal, vypražili to, pri tom smažení sa im "tulipán" pekne otvoril ako lekno a my sme sa mohli ním zadrhnúť. K tomu boli hranolky, alebo len čerstvý chlebík a kto chcel si dal kečup, alebo tatarskú omáčku.