Varenie

Chren

daniela15 - fotkadaniela15, 5. apríla 2013

Po sviatkoch mi ostal ešte jeden krásny veľký chren. Dá sa
nejako, okrem chrenovej omáčky (tú sme už mali) použiť-
zamraziť-zakonzervovať? Alebo skončí v odpade? Škoda by ho
bolo.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Nie preboha! Normálne ho daj do mikroténového sáčku zamraziť do mraziaka. Ak ho máš viac, tak rozdeľ aby bolo tak vždy na jedno použitie.
Zachová si peknú bielu farbu a nestratí nič na intenzite.
Postrúhaný chren môžeš zamiešať s maslom alebo taveným syrom ako pomazánku, do ušľahanej šľahačky k údeninám. V zime pri nádche postrúhaný chren dokáže riadne prevetrať všetky dutiny.
terezka51
Alebo, pokrájať na kolieska a rozmixovať s prevarenou vodou, lyžicou cukru, octu, slnečnicového oleja a soľou na kašičku a uzavrieť do pohára. Vydrží silný aj rok.
fialka49
Robievala som takto zaváraný chren:
75 dkg očisteného chrenu rozmixujeme v malom množstve vody, dáme na panvicu, pridáme 4,5 dcl oleja, 5 dcl octu, 5 dkg kryštálového cukru a 2,5 dkg soli a za stáleho miešania zohrejeme na 45 stupňov.
Zohriatu zmes dáme do pohárkov. Dáme zasterilizovať na 10 minút ako uhorky. Zostane štipľavý 4-5 mesiacov.
fialka49
terezka51, akosi sa nám informácie navzájom míňali pri odosielaní, je to v podstate to isté.
terezka51
fialka49, v podstate áno, len ja ho nesterilizujem, preto tá prevarená voda.
mracik9
Ja to robím už roky podobne ako terezka,prevarená sladkokyslá voda,na kúsky nakrájaný chren,vložím do mixéra a zmixujem na kašičku.Nalejem to pohára a dôkladne uzavriem.
spetkasoli
tak dievčatká, toto aj mne prišlo vhod, lebo mám dosť chrenu a nevedela som, čo s ním. Díky za super rady a majte príjemný deň:))
puntodadino
na masovom mlynku pomliet v pomere 2/diely chren/:1 mrkva:1jablko.Pridat trochu medu a sup do malych poharkov.Vydrzi v chladnicke do leta.
jac37
@ daniela 15 - mám mnohaleté zkušenosti s uskladněním chřenu. Velkou chybu by jsi provedla vyhozením chřenu. Tak jak ti radí HUBATÁ, ale já jej nezmrazuji a jen zabalené v igelitu držím v v zásuvce na zeleninu v chladničce. Měl jsem takto i několik měsíců a mic meztratil na bělosti a ani na síle.
tatranka
Dá sa nastrúhať na jemno a pomiešať s nastrúhaným jabĺčkom.Pridať trochu citrónovej šťavy a natlačiť do pohárika.Takto ho vysterilizovať.Hodí s k pečenému mäsu aj k iným pokrmom.
mojack
Vyskušam..ale prečo mi v chladničke na vrchu stmavol. Bol aj s olejom a octom.
evkalibka
aj mne sa stáva že mi po čase chren na vrchu pohárika stmavne, nesterilizujem ho, dávam len sladkokyslý nálev bez oleja
radost
môj muž si robí:rozmixuje so sladkokyslým nálevom a pridá troška tatarskej-majonézy-a má dlhodobú rezervu...robí v jeseni z vlastného a má k údenému...a tak....nálev podľa chuti...
milad
Čerstvo nastrúhaný zamiešam do plnotučnej horčice, mňam.
Intenzitu štípania si nastavíte sami podľa toho, ako máte radi a koľko chrenu tam dáte.
2010
chren, majoneza, jablka, citronova stava, trosku kecupu skoro ruska omacka ale ovela ostrejsia -:)