Varenie

Chleba bez kynutí v římském hrnci?

astheart - fotkaastheart, 2. marca 2013

Všechny zdravím, potřebovala bych vědět, jestli se dá chleba bez kynutí ( receptů je tady několik, základem je recept, který před časem vyšel v New York Times) péct v římském hrnci. Tedy v nádobě , která se musí předem namáčet. Mám strach, aby jí předehřátí v troubě neublížilo. Máte někdo zkušenost? Děkuji.

@zareaguj


Diskusia k téme

astheart
Hehe, jasně, myslím, napsala jsem to špatně..... Omlouvám se.
astheart
Díky, viera1, za link, ale to není to, co myslím. Mám kamarádku, které jsem dala žitný kvásek spolu s receptem na chleba bez hnětení, ale ona nemá vhodnou nádobu na pečení, jen římský hrnec. tak teď přemýšlíme, jak to udělat, protože v receptu stojí, že se nádoba musí nechat předem v troubě vyhřát.
babidka
V rimskom hrnci je to najlepsie :-) Ja som vyskusala liatinove , keramicke ,nerezove pekace a najlepsie sa mi tento chleib /aj kazdy iny / upiekol v rimskom hrnci . Ja som ho davala do studenej rury a az potom som ju zapla .Nahriala sa rura a zaroven hrniec . No a dalej som postupovala normalne - nakysnuty chlieb som z osatky /kosika/ preklopila do hrnca , zakryla pokrievkou a piekla . tak ako je to v recepte  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
tiginko
ja chlieb bez miesenia pečiem len v rímskom hrnci, bez namáčania. Namáčaťsa má len vtedy, ak potrebuješ jedlo - väčšinou mäso, nevysušené a nepodlievaš ho, má sa pieť vo vlastnej šťave a pod. Nebojte sa toho, v pohode sa dá rozpáliť a vložiť do neho cesto. Len sa dosť vypalujú zvyšky tuku, ktoré zostali nasiaknuté v hrnci z predchádzajúcich jedál a dosť to dymí pred vložením cesta. Uź som aj rozmýšľala, že to asi nebude to najzdravšie :-(
tornadolue
Tiez som uz parkrat rimsky hrniec predhrievala v rure a potom don supla vykysnuty bochnik. Hrncu sa zatial nic nestalo. Mam taky, co ma spodnu nadobu glazovanu a vrchnak ma bez glazury. Ale najradsej peciem chlieb v jenskej mise.
slavka2012
Dobry napad. Skusim, a ak to bude dobre, hadam kupim novy rimsky hrniec, iba na chlieb.
angast
prečo nový rímsky hrniec ? Nemáš doma staré železné vo vnútri tmavomodro smaltované hrnce ? Sú na chlieb ako stvorené. Ja mám
kúpený okrúhly pekáč, elipsový , malé vysoké rajnice a šikovné hrnce
v ktorých pečiem tento chlieb. Nemajú chybu a vydržia roky a roky.
helca103
ja rímsky hrniec používam už len na chlieb a postupovala som presne ako @babidka na budúce vyskúšam ako odporúča @tiginko a nebudem namáčať. Vďaka za tip :-)
evanaaa
Ja ten modro-smaltovaný pekáč mám, už som rozmýšľala, využiť ho na pečenie chleba. Mám ešte jeden, väčší od neho, tiež smaltovaný al ten je tenkostenný, nie taký masívny. A ako vidím, aj jenská misa je vhodná, také mám tiež. A už som chcela skúsiť piecť aj v hlinenom kvetináči, mám, ale glazovaný, neviem, či by sa dal použiť, ale v TV som aj v takom videla piecť.
tiginko
vlastne mi @slavka2012 vnukla myšlienku, že na chlieb môžem využívať vrchnák z rímskeho hrnca, ktorého spodok sa podarilo mojej dcére nedávno rozbiť A ja si musím kúpiť nový, lebo v ňom varím veľmi rada a často
aroooo
no ja som si v soboru tiež kúpila tento hrniec - pekáč, bez glazúry, chcela by som v ňom skúsiť upiecť môj I.chlieb a neskôr aj mäso.Nebol k nemu žiaden návod, ako treba zaobchádzať s novým a keďže je "nevypečený" neprilepí sa chlieb?
babinka
@aroooo rimsky pekac napust vodou, vloz do vody aj vrchnak (ja vlastne do vrchnaka davam vodu a do toho spodok namocim) je to dobre bez ohladu na to, ci je novy alebo uz tzv vypeceny. Chlieb v nom som prave vcera piekla, ale ja davam cesto na papier na pecenie a s papierom prekladam do horuceho rimskeho hrnca. Takze sa nemoze prilepit hrniec, maximalne papier, ale ani to sa mi este nepodarilo a chlebik je vynikajuci. Kedze si kupila hrniec bez glazury, pouzivaj ho iba na taketo suche pecenie, pretoze stavy z inych pokrmov vojdu do hrnca a moze to prekazat pri inom peceni.
babinka
a zabudla som napisat...rimsky hrniec treba zasadne umyvat cistou vodou bez akychkolvek odmastovacich pripravkov, ak treba viac suchat, tak pouzi soda bikarbonu alebo sol
tiginko
@babinka dovolím si namietat, aby sa nahodou @aroooo nezlakla, ze takmer nic v tom hrnci nenavari. Ja mam rimske hrnce dvoch velkosti, jeden glazovany, druhy nie. Za cca 8 rokov co ich pouzivam sa mi nestalo, aby v tom neglazovanom bolo citit predchadzajuce jedlo. Glazovany hrniec je jednoduchsi na udrzbu a nema vyznam ho namacat, lebo neprepusti paru do jedla (v tomto pripade namacame len vrchnak, ak ho pouzijeme) Ja nemacam za kazdu cenu hrniec pri kazdom jedle. Ked v nom zapekam napr.francuzske zemiaky, sunkafleky a pod. tak ani nenamacam. A kludne v nom robim aj zemlovku a nie je citit nic z predchadzajuceho jedla. Namacanie sa odporuca hlavne v pripade dlhsich priprav masa, aby nevyschlo, nemusime ho v takom pripade vobec podlievat, pecie sa len vo vlastnej stave a prikryte. Dolezite je, aby bol poriadne vyschnuty, kym ho odlozime a neodkladat zakryty, zvyskova vlhkost moze sposobit plesnivenie - to sa stalo mojej svokre a mohla hrniec vyhodit.