Rôzne

Cezmina ostrolista

arct1c - bez fotkyarct1c, 30. marca 2017

Ahojte.Počas tejto zimy bolo u nás -27 stupňov a mráz spálil listy na aukube i cezmíne ostrolistej . Teraz neviem ako ďalej.Poradte čo s takto zničenými rastlinami,vyženu ešte a či stáči ich ostrihať a či je lepšie ich nahraďiť novými. Ďakujem za každú radu :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
Vyckaj,mali by sa objavit v pazuchach poskodenych listov nove puciky, obe tieto rastlinky su citlive na mraz,ale su to bojovnicky:-)
haji
Nevím jak cesmína, ale aukuba obroste. Když uvidíš odumřelé dřevo /černé/ větviček, které neobráží, bude nutno ustříhat. Myslím, že to holka "dala" a přikládám článek, jeden z podrobnějších. I u nás doma ji tatínek nasadil do volné půdy, je statečná, roste už pomalu 20 let. Doporučuji namnožit řízkováním /stačí dát vyzrálou větvičku do vody/ a pak s dobrou zásobou kořenů zasadit do květináče. Taková malá záloha pro případ nouze.
 www.garten.cz/a/cz/2877-aucuba-japonica-crotonifolia-...
rulik
na cesmíne okrem listov môžu byť zamrznuté aj konce tenších konárikov, treba počkať čo s tým urobí jar a podľa toho ostrihať, niekedy to pomôže k bohatšej korunke a olisteniu ako bolo predtým
kuchticka
VAREchacky - prosim poucte ma -co je cesmina? bylinkamui sa zaoberam uz dlhci cas, ale co je ceCESMINA vobec nemam tusenia. Vdaka za odpoved.
haji
@Kuchticka (31.3.2017 06:44)
Cesmína není bylinka, ale keř, hezky pichlavý, dost velký a celkem pohroma do zahrádky, bo píchá jako blázen:  cs.wikipedia.org/wiki/Cesm%C3%ADna_ostrolist%C3%A1...
Její sestřenice Mahonie :  cs.wikipedia.org/wiki/Mah%C3%B3nie_cesm%C3%ADnolist%C3%A...
je menší a tím se s ní dá lépe pracovat. Jen nemá červenou "kuldy", ale modré. Teď je v módě Cesmína, která je na plno vánočních obrázcích, textíliích apod. hlavně v zahraničí. Všechno podléhá módě.
evanaaa
Cezmínové kríky rastú na mnohých miestach, ja si spájam vetvičky cezmíny najmä s Vianocami, používajú sa aj do vencov......
1x marcy
arct1c
Ďakujem za rady :) . Dúfam že to prežije ..Ja by som ju pohromou nenazval,mam ju na kmienku a bola nádherná ,mal som z nej radosť :)
haji
@Arct1c (3.4.2017 16:47)
OK, to bylo v nadsázce, promiň! Na kmínku je rostlina na mráz háklivější. Držím pěsti!! ať to dobře dopadne!!