Nápady

Cesnak

anka246 - fotkaanka246, 8. septembra 2013

Chcem sa podeliť s vami ako uskladňujem cesnak na zimu. Okrem
toho, že si ho nechávam v komore v bedničke na sadenie, aj na
konzumáciu. Cesnak očistím, nakladiem ho do 7 dcl pohára so
závitom, dobre uzavriem, dám do mrazničky. Cesnak nezapácha,
používam ho do polievok, omáčok, dá sa lisovať do ml. masa.
Hlavne nevyschne a zostane pekný biely.

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
nerozumiem, sklo do mrazničky??? nemalo byť chladničky?
tiginko
@aroooo a prečo by nemalo ist sklo do mraznicky??? Ja mam bezne v mraznicke vyvar v sklenenom pohari, alebo knedlicky do polievky a pod.
evusik
ja som cesnak mrazila a aj som ho vyhodila... ostal taký žltý, priesvitný a ako guma... pritom to bol cesnak z našej záhrady... ale možno som mala zlú odrodu, pretože si pamätám, že mal strašne drobučké strúčiky, narobila som sa keď som ho čistila a výsledok nestál zato... odvtedy som nemrazila.... to čo dopestujeme aj stihneme ešte v zime minúť :-)
anka246
@aroooo áno mrazničky.. ja mam cesnak v mrazničke ešte vlanajší a je stále biely.. záleží od kvality.. na skúšku sa môže dať maličký pohár.. spracovávam ho ešte primrznutý..
nancy1974
v obchode predávajú aj nakladaný cesnak v oleji a rôzne dochutený, neskúšali ste urobiť?
pachola
čítala som na ruskom webe, uskladňujú cesnak presýpaný múkou v kameninovej nádobe,asi trochu skúsim
vovodca
Náš starý recept ze Strážnice : velké úrody letního česneku sme pomleli na mlýnku na maso a pomíchali s dobrým domácím sádlem (masťou) v tuhém stavu. Sádla sa dávalo tak akurát, né moc a potom sa to varechú nacpe do pohárikov. Sádlo (masť) zamezí prístupu vzduchu, česnek je stále čerstvý, voňavý a pripravený v chladničke.
radost
@vovodca
tak toto si urobíme v minimnožstve na skúšku..my máme cesnak vlastný..vydrží uskladnený-kým neminieme..ale toto-s tou masťou-skúsim..strúčiky cesnaku nasypem do pohárika a zalejem-tekutou masťou...pochopila som dobre?
radost
aha-nie strúčiky-pomletý..však čítam povrchne..!!
môže poslúžiť ako nátierka na chlieb..??
vovodca
@radost , môžu byť aj strúčiky, pomlieť je lepšie, áno hodí sa aj ako nátierka na chlieb, pod mäsko, potrieť, zemiaky, placky, segedín, všade, kde dávaš cesnak. Tá masť POZOR , nie tekutá, horúca, ale normálna, hotová, ako na chlieb. Premiešať s cesnakom, masť nemá prevládať, slúži na konzerváciu a zamedzenie prístupu vzduchu, aby cesnak nezoxidoval. Ja dávam do pohárov od tatarky tak dva diely cesnaku, jeden diel masti a na vrch jednu lyžicu masti, ktorá tam stále zostáva do spotreb. pohára. Zajtra si idem topiť masť 2x "pranú" na cesnak. Za RP ručia moji predkovia, "toš" smelo na to :-)
bedomedo60
je to zujímavé skúsimten cesnak v masti i cesnak do mrazničky uvydím čo sa mi dude viac páčiť dík za rady