Rôzne

Cesnak

mena - fotkamena, 21. apríla 2013

poradte mi ako spracovat cesnak aby mi vydržal čo najdlhšie

@zareaguj


Diskusia k téme

lianka
Záleží aký druh cesnaku máš, jarný alebo jesenný. Je ho najlepšie mať v chlade, suchu a tme. Jesenný nevydrží veľa, ja taký ani nesadím, ale jarný, hoci nie je tak veľký ako jarný mi zvykne vydržať aj do Vianoc. Podotýkam, že stará úroda. Inak čo sa týka spracovania môžeš ho očistiť a strúčiky dať do nejakého kelímka dobre uzatvárateľného do mrazáku /použiť do polievok/ alebo pomixovať alebo pomlieť a pomiešať so soľou a do nejakej sklenej fľašky uložiť do chladničky.
lianka
opravujem jarný má menšie hlávky aj strúčiky ako jesenný.
turistka
Cesnak nakrájam na tenké plátky, nechám usušiť, usušený drvím v mažiari podľa potreby na prášok. Uschovávam v skle od detskej výživy. Ten, čo som mlela čerstvý a miešala so soľou, mi vždy ozelenel. Niekoľko strúčikov očistím a dám do mrazničky. Používam ten čo onen podľa potreby. Včera som práve sadila strúčiky do zeme. Ale mám i mrazený medvedí cesnak i naložený v olivovom oleji. Poslúži rovnako.
sovka62
Ak má vňat, zapletiem do venca, ak nemá vložím do sieťovaného vrecka, zavesím na suché miesto a vybavené. Netvrdím, že je dobrý každý jeden strúčok, ale väčšina je a mám ho vždy čerstvý.
kopretina
Česnek - pokud má stonky - dávám do vázy jako kytky, pokud ne - napíchám na špejle a zase do vázy. Vydrží do spotřebování.
ericka
Keď ho mám moc, olúpem, pokrájam na tenké plátky a potom dám sušiť. Usušené plátky uložím do sklenenej fľaši, kde dlho vydržia.