Rôzne

Ceresne

lola - bez fotkylola, 2. júna 2013

Dobry neskorý vecer vsetkým,tak druhý pokus s ceresñami,ten prvý nejak nevysiel,pocítac (alebo ja?) je unavený...(-:
Chcela by som Vás poprosit o radu:Zajtra sa chystám zavárat ceresne a neviem celkom presne,ako dlho ich treba sterilizovat,aby sa nerozvarili,ale zároveñ aby sa znicili prípadné mikroorganizmy.....Teplomer nemám,minulý rok som to robila asi od oka,uz si nepamatám(-: Pocula som aj o sterilizacii v rúre,vie mi s tým niekto poradit?Rada sa nieco nové naucím.(-: Vopred dakujem vsetkým,co si najdu cas na odpoved.(-:

@zareaguj


Diskusia k téme

puntodadino
...tak vstavaj,sup do obchodu a kupit teplomer.Moj otec hovoril,ze bic sa da iba zo svehlov upliest.Inak povedane,z xxxxa sa upliest neda.Spravna teplota a cas expozicie su u kazdeho zavaraneho ovocia dolezite/snad az na ribizel,hrusku a dule/.
radost
@lola
ja čerešne,slivky a jahody zaváram jednoduchým spôsobom bez sterilizácie:
do hrnca dám variť sladký sirup-ovocie vhodím-obvarím narýchlo zo všetkých strán-premiešam-dám do pohárov a otočím hore dnom..prikryjem dekou...čas obvarenia mám už v cite-odhade...nie dlho-boli by rozvarené...
je možné aj klasicky-sterilizovať...
sovka62
Práve v sobotu sme s kolegyňami preberali spôsoby zavárania. Prišla reč aj na našu mamu. Tá všetko zavárala tak, ako píše @radost. Vtedy sa poháre zatvárali dvojitým celofánom, takže ani nič neobracala a kompóty sa jej nekazili.
V rúre sterilizujem od oka. Počkám kým začnú utekať bublinky v pohári, pridám desať minút a hotovo.
Pán Balaštík (Konzervovanie a mrazenie v domácnosti 1979) radí čerešne sterilizovať pri teplote 80-85 st.20 minút, 85-90 st. 10 až 15 minút, pri teplote 100 st. 5 minút. Tak si predhrej rúru na požadovanú teplotu a nastav minútky.
aroooo
A keď ich máš dosť zrelé, stačí dať na dno pohára štipku soli, dať ovocie, zaliať vodou/prípadne vhodiť kúsok škorice/, uzatvoriť a podľa vyšších doporučení sterilizovať. Sú na nerozoznanie od tých s cukrom či sirupom,mám to vyskúšané
mariamka
skoda, ze uz nemam staru virivkovu pracku, tam bolo zavaranie malina, vosli sa dve poschodia, aj teplotu merala, parada.. tieto nove metody v rure ci mikrovlnke nepouzivam, klasika velky siroky kastrol, od bodu varu 5 minut, vybrat, dotiahnut, resp. dovickovat a dat lezat, po 10 min. postavit.. funguje to takmer na vsetko ovocie vratane uhoriek, zostanu pekne chrumkave.. tiez mam tu knihu co @sovka62 je najlepsia :)
radost
@aroooo
a som vlani odskúšala nové spôsoby:
-ovocie+voda+štipka soli
-ovocie+voda

to so soľou nám chutilo menej..ako to v čistej vode...to je dobrý tip zavárania pre diabetikov...
paeva
aj ja zaváram podľa p. balaštíka
ale o soli namiesto cukru som v živote nepočula, akú majú chuť?
ked sú slivky, tak si robím polotovar na koláč: rozpolím, nakladiem do pohárov a bez ničoho ich sterilizujem. ked sa zima opýta, idem do špajze a urobím ovocný koláč.
amilka2
Ja mám 2 stromy čerešní, jednú skorú a druhú trošku neskoršiu, zaváram na kompót tie skoré, hoci sú mäkšie ale zaručene bez bielkovín.
Stačí nasypať umyté čerešne do pohárov, nasypať 2 lyžice kryštal.cukru na hrot noža kyseliny sorbovej, zaliať vodou z vodovodu, zavrieť a sterilizovať v hrnci s vodou od začiatku varenia asi 12-15 min.. ešte sa mi nepokazil ani jeden pohár.
lola
vsetkym Vam velmi pekne dakujem,zavarat sa bude az zajtra,dnes to nejako nevyslo,ale ceresne uz mam-kupene(-: @radost dakujem za ten Vas sposob,o tomto som ani netusila,urcite cast tych mojich ceresniciek vyskusam aj takto...@sovka62 ,tych 10 minut odkedy zacnu vychadzat bublinky v pohari plati pre kazde ovocie aj zeleninu,ci len konkretne pre ceresnicky?@aroooo tak to budu asi take dietnejsie tie ceresne,ta sol asi vytiahne vsetku ich sladkost,ci?zaujimavy typ,dakujem @ericka ,tych 15-20 minut od bodu varu v hrnci,ci od "bublinkovania v pohari?@mariamka ,dakujem,zas nieco nove,ale v tomto pripade si vopred pripravite (a prevarite) nalev,ci?@paeva ,slivkovy kolac je fajn,tak toto raz budem robit,ked sa vratim na Slovensko,to tie slivky ani nezalievate vodou?ci mi nieco uslo?(-: @amilka2 ,to je asi taka klasika,ze?kyselinu sorbovu tu u nas nenajdem,ale hadam sa to da nahradit trochou citronovej stavy,aj to je konzervant,ci?a tych 12-15 minut,znovu sa spytam,od zaciatku bublinkovania v pohari,alebo od zaciatku varu v hrnci s vodou?dakujeeeeeeeem....a este raz Vam vsetkym dakujem,zas som o nieco mudrejsia(-:pekny zvysok noci prajem(-:
amilka2
Keď nie je kyselina sorbová, nevadí, ja kyselinu citrónovú nedávam, máme radšej stredne sladké čerešne a nie kyslé. Sterilizácia sa ráta od začatia vretia vody v hrnci. Tých 15min je tak akurát a keď ostane na spodku usadený cukor, obrátim poháre hore dnom. Ak sa nerozpustí ani potom..nevadí, on sa časom rozpustí. Je to rýchle a jednoduché.
ericka
@lola , ja som tým myslela tých cca 15 minút od začiatku varu v hrnci.
Ja určite nepridávam do kompótov žiadnu kyselinu/ a do čerešní je podľa mňa úplne zbytočná/.Dám len do pohára 2,5 pol.lyžice cukru/tiež záleží od ich sladkosti/ a len zalejem vodou a ďalej postupujem tak, ako @amilka2.A takto sa mi zatiaľ nikdy žiadne kompóty nepokazili a mám ešte aj viacročné.Tak @lola , držím palce, nech sa ti vydaria, mňa čaká ich zaváranie už čoskoro, len čakám na trocha slniečka, nech ešte na záhrade trocha dozrejú...
sovka62
Tých desať minút platí na čerešne, jahody, maliny. Marhule a slivky nechávam o pár minút dlhšie.
kata50
Všetci máte 100% pravdu. Každý tak ako mu to najlepšie chutí. NIkto to tu nespomenul, tak môžem ja, že keď čerešne odstopkujem, hádžem ich do studenej vody. Kým všetko očistím, povyliezajú z nich malí návštevníci a kompót je už čistý. Keď zalievate ovocie sirupom, nechajte si pod víčkom 1,5 - 2 cm vzduchový priestor na vytvorenie vákua ( počas sterilizácie ) , víčko bude dobre držať a kompót sa nepokazí.