Dobry neskorý vecer vsetkým,tak druhý pokus s ceresñami,ten prvý nejak nevysiel,pocítac (alebo ja?) je unavený...(-:
Chcela by som Vás poprosit o radu:Zajtra sa chystám zavárat ceresne a neviem celkom presne,ako dlho ich treba sterilizovat,aby sa nerozvarili,ale zároveñ aby sa znicili prípadné mikroorganizmy.....Teplomer nemám,minulý rok som to robila asi od oka,uz si nepamatám(-: Pocula som aj o sterilizacii v rúre,vie mi s tým niekto poradit?Rada sa nieco nové naucím.(-: Vopred dakujem vsetkým,co si najdu cas na odpoved.(-:
ja čerešne,slivky a jahody zaváram jednoduchým spôsobom bez sterilizácie:
do hrnca dám variť sladký sirup-ovocie vhodím-obvarím narýchlo zo všetkých strán-premiešam-dám do pohárov a otočím hore dnom..prikryjem dekou...čas obvarenia mám už v cite-odhade...nie dlho-boli by rozvarené...
je možné aj klasicky-sterilizovať...
V rúre sterilizujem od oka. Počkám kým začnú utekať bublinky v pohári, pridám desať minút a hotovo.
Pán Balaštík (Konzervovanie a mrazenie v domácnosti 1979) radí čerešne sterilizovať pri teplote 80-85 st.20 minút, 85-90 st. 10 až 15 minút, pri teplote 100 st. 5 minút. Tak si predhrej rúru na požadovanú teplotu a nastav minútky.
a som vlani odskúšala nové spôsoby:
-ovocie+voda+štipka soli
-ovocie+voda
to so soľou nám chutilo menej..ako to v čistej vode...to je dobrý tip zavárania pre diabetikov...
ale o soli namiesto cukru som v živote nepočula, akú majú chuť?
ked sú slivky, tak si robím polotovar na koláč: rozpolím, nakladiem do pohárov a bez ničoho ich sterilizujem. ked sa zima opýta, idem do špajze a urobím ovocný koláč.
Stačí nasypať umyté čerešne do pohárov, nasypať 2 lyžice kryštal.cukru na hrot noža kyseliny sorbovej, zaliať vodou z vodovodu, zavrieť a sterilizovať v hrnci s vodou od začiatku varenia asi 12-15 min.. ešte sa mi nepokazil ani jeden pohár.
Ja určite nepridávam do kompótov žiadnu kyselinu/ a do čerešní je podľa mňa úplne zbytočná/.Dám len do pohára 2,5 pol.lyžice cukru/tiež záleží od ich sladkosti/ a len zalejem vodou a ďalej postupujem tak, ako @amilka2.A takto sa mi zatiaľ nikdy žiadne kompóty nepokazili a mám ešte aj viacročné.Tak @lola , držím palce, nech sa ti vydaria, mňa čaká ich zaváranie už čoskoro, len čakám na trocha slniečka, nech ešte na záhrade trocha dozrejú...
mojerecepty.sk/rady-starych-mam-o-zavarani.html...
kuchar.mojerecepty.sk/2009/06/zavarane-ceresne-a-visne-starej...