Zdravá výživa

Celiakia

sovka62 - fotkasovka62, 11. novembra 2014

Dnes som našla veľmi zaujímavý článok. Myslím si, že prekvapí viacerých, či už celiakiou trpia, alebo nie. Ja sama sa už dlhšiu dobu zamýšľam nad tým, prečo sa z nej stáva epidémia a prečo až teraz, veď pšenica je jedna z najstarších potravín, ktoré ľudstvo pozná. Možno práve tento článok poskytuje odpovede.


 docs.google.com/document/d/1w6nsRo8fh1G833QoSGA6yaEevT5...

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
@sovka ved uz nase babky vedeli,ze cim chlieb dlhsie kysne s minimum drozdia tym je lepsi...s chlebikom sa netreba ponahlat.Ja zakvasim na vecer,celu noc kysne a peciem az na druhy den.A mnozstvo drozdia? Prisla som na to tak,ze som piekla chlieb a pochybilo mi kvasnic.Dala som namiesto celej kocky,poslednu omrvinku asi 9g co mi zostalo,taku zosuverenu stipku.Druhy den som ho na obed piekla bol fantasticky.Vlacny,pruzny,no vyborny.Odvtedy nedavam viac ako 10g drozdia na 1/2kg muky.Ale necham vesto pracovat aspon 12 hodin a medzitym ho premiesim.Chlebik potrebuje cas.
rulik
pekný článok, ja som ešte niekde čítal, že mnoho ľudí ani nemusí mať tento problém, ale tým, že konzumujú preventívne bezlepkové potraviny, má to špatný vplyv na výsledky testov a lekár potom naordinuje bezlepkovú diétu alebo stravu aj takému, čo to nepotrebuje, telo spohodlnie a potom keď dostane strevu s lepkom tak reaguje
tak neviem
frezia68
@sovka :Odoberám Bádateľ & Kampaň za pravdu v medecíne a práve aj ten článok tam vyšiel.Je tam veľa podnetných článkov,ktoré nútia k úvahám.Dobre,že si pridala do diskusie,ja neviem pridávať,ale už som prijatá na kurz s PC,snáď budem aj ja múdrejšia :-)
julica
Uz som o tom pocula a aj tak robim - drozdie vytlacilo kvasok a za to pykame. Preto ignorujem recepty, do ktorych ide cela kocka drozdia (hoci sa potom autorka ci autor chvali, aky je chlebik nadychany s velkymi okami). pomaly kvaseny aj chuti inac, aj vydrzi podstatne dlhsie.
babav
Cenne informacie @sovka .Zial, tazko realizovat zmeny pre kazdeho jednotlivca s menovanou chorobou (a nie len celiakiou ),ci preventivne .
Potravinarsky priemysel je uz dlho prechemizovany ,pocnuc zrnom a konciac vsetkymi vyrobkami z bielej muky .
sovka62
@2010 , žiaľ, neotvorilo sa mi to. Ale ak je to tak dávno známe, ako je možné, že naši lekári o tom celiatikov neinformujú. Viem, že nie každý si môže piecť doma, ale mnohí by iste mohli a nevedia o tom.
sovka62
@frezia , ani ja neviem takéto pridať, poprosila som redakciu a Andrejka mi pomohla.
sovka62
Máš pravdu, @babav , nie každý sa podľa článku môže zariadiť, ale možno pomôže aspoň niektorým.
jozka2
Velmi dobre je spracovane v kniha od Williama Davisa ,,Wheat Bally"-cesky to vyslo ,,Zivot bez psenice",je to lekar a vedec,stoji to za precitanie,on tam rozobera preco nejest psenicu.
1x jozka2
sovka62
@Jozka2 , myslím, že ten článok má práve opačný význam, nie prečo nejesť pšenicu. Mne z neho vychádza, že pšenica je v tom nevinne a dôvodom zdravotných problémov pri jej konzumácii je nesprávna technológie spracovania a prídavné látky.
smejkad
prestudovala, hadam aj pochopila, zacala googlit a aha ho :
mlynceky na obilie drahe ako blazon :-(
potravinarske obilie predaj iba na tony a metraky :-(
a som vybavena, bez ohladu na dobry umysel :-(((
marcel83
@smejkad mám u svokrovcov nepoužívaný šrotovník na predaj (namiesto drahého mlynčeka), len je na 400V.

A žito na "hóre" je tiež tuším neaké vo vreciach :D
zolik
@marcel83 , ty si fakt expert ;-) Sa mi paci, ze na "vsetko" najdes aj ked blaznive, ale kreativne riesenie. Pekny den.
smejkad
:-))))
ok, tak ja sa este poobzeram okolo bytovky po vhodnej zastrcke a potom sa dohodneme, dakujem :-)))
jozka2
Ano,mas pravdu @sovka ,lenze ludia citlivy na lepok nemaju vyvynuty system na jeho spracovanie a preto sa dostavuju tazkosti.Stoji za precitanie linku,ktory pridal sem 2010.Tam prave pise osoba citliva na lepok,ze chlieb kvaseny kvaskom a nie drozdim nie je skodlivy,lebo lepok sa prirod.kvasenim straca na minimum.,lenze ja by som neriskla ani to minimum.Muka je velmi dobrym zdrojom vit.skupiny ,,B",lenze tie sa musia nahradzovat z inych zdrojov pre celiatikov.Myslela som,ze pivo sa moze pit.Citala som,ze nie celiatici.Unikne tam pri spracovani aj male mnozstvo lepku.Diskusie su kontraverzne,ale celiatik najlepsie vie co s nim urobi ak sa objavi lepok v potrave.Toto som mnohokrat citala,ze prave pokrstenim obilovin ako pise link,ktory si pridala, sa zmenila ich struktura a o to je psenica tazsie stravitelna.
sovka62
@smejkad , myslím, že v mlyne, ktorý máš najbližšie (v ktoromkoľkek), by ti pšenice predali aj aj zomleli na celozrnnú múku. Áno, asi najmenej 25 kg (predpokladám), ale ak budeš piecť šetko pečivo a chlieb doma, minieša, ani sa nenazdáš.
smejkad
ja vsetko peciem doma, @sovka62 , ale som len ja a moja 7 rocna dcera, ktora sa stravuje v skole a polovicka chodi iba o vikendoch
ak som dobre citala, ta cista celozrnna muka ma kratsiu trvanlivost ako bezna kupna
a ak som dobre pozerala, mlyny su akurat na juhu slovenska, tu na okoli RK o ziadnom neviem :-(