Zdravá výživa

Bylinky z lesa

natt - fotkanatt, 4. mája 2013

V tomto nádhernom jarnom období často chodím do lesa a
zbieram bylinky. Niektoré už dôverne poznám- pridávam ich do
jedla, alebo z nich varím čajíky a na tie čo nepoznám si so sebou
vezmem knižku o bylinkách a študujem načo by som ich využila.
Zaujímalo by ma či na bylinky chodíte aj vy a ako ich používate vo
svojej kuchyni, nejaké zaujímavé typy triky? Dakujem za každú
reakciu :)

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
@natt to Ti chvalim:-) Bylinkarceniu ma poducil otec a pokial som doma,je to moje hobby.Ja teraz chodim pravidelne na pupavove listy,pouzivam ich namiesto rukoly do salatu.Kedze sme prehupli zo zimy skoro do leta,tak podbel som ani nezaregistrovala...inak nesmie mi chybat kazdy rok mnou nazbierane bylinky: alchemilka,mysi chvost,praslicka,trezalka,repik,ostropestrec mariansky,zlatobyl,nechtik, a dalsie...kedysi som si robila herbar,ktore zbieras Ty?
natt
@marianne ja zbieram žihľavu pijem z nej šťavu, pridávam ju do smoothie i do šalátov a čajíkou ( pomáha mi aj pri alergii). Okrem toho zbieram púpavové listy ako ty, ale aj hlavičky , všetko pridávam do šalátu, zbieram aj sedmokrásky ( šalát, čaj), kvety hluchaviek ( šalát) , podbeľ ( čaj), plúcnik (čaj), prvosienka(čaj),listy brezy( šalát, šťavy), medvedí cesnak ( šalát, šťavy, smoothie, polievky),kyslička ( šalát), lístky jahôd( čaj),fialky(čaj,šalát), konope ( šťava - potieram tvár),kapsička ( šalát)...a ked sú tak šípky, agát, baza, čakanka a pod. :) Veľa z toho čo si napísala poznám len po názve, tak rýchlo zalistujem v knihe a budem sa viac pozerať pod nohy, vdaka :)
manya
ja sa s bylinkami zaoberám asi 28 rokov, do prírody sme spolu s manželom chodili s atlasom liečivých rastlín, robila som rôzne výluhy, oleje, mastičky a sušila. Priviedla ma k tomu trošku manželova starká a potom kolegyňa - vegetariánka, dievča z mesta, nemala kde bylinky nazbierať a my sme medzi nimi žili. Teraz sa o bylinky zaujímajú aj moje dcéry a sušíme a sušíme a lúhujeme a pod.Dnes si info o rastlinkách nájdeš na internete, aj ich využitie a babské rady sú na nezaplatenie.
marianne
@natt a hlavicky z pupav davas do salatu v pucikoch alebo rozvite?...to som este neskusala...
natt
@marianne normálne rozkvitnuté sú trošku sladkavé ale pri stonke už nahorklé-ale to je dobré na pečeň :)
@manya je to úžastné že sa to dedí z generácie na generáciu, moja babička tiež chodila na bylinky ale moja maminka sa toho akosi nechytila( mala nás štyroch verím že nemala čas) a ja si prírodu veľmi vážim a verím jej viac ako lekárom tak som sa toho chytila sama od seba, a snád túto záľubu po mne zdedia moje deti tak ako po Vás tie vaše :)
rulik
@natt - pekné, ak môžem poradiť, treba si vybrať prírodu kde nie sú fabriky s vysokými komínmi, teda kde nie je veľký spad popolčeka( ja mám také miesto v Štiavnických vrchoch-ale aj okolo TN niečo nájdeš) a potom stačí jedna dobrá kniha o rastlinkách pre vlastnú orientáciu( len nie Máriu Treben),teraz bude lipa, za chvíľu baza, niečo už bolo-podbeľ, ale počas celého roka niečo nájdeš a keď usušíš v zime sa pridá
radost
@natt
my už máme za sebou prvé jarné: podbeľ,pľúcnik,prvosienka...mnohé v záhradke pestujem:šalvia,levanduľa,medovka,alchemilka,mäta,palina pravá i estragon,harmanček,nechtík,rudbekia,leuzea...medvedí cesnak...suším na čaj a robím tinktúry...z predkov takto sa nevenoval nikto...našla som záľubu v bylinkárení-ked deti malé chorľaveli stále-jasle,škôlka=neustále prechladnutia..tak sme začali bylinkovať...
aj žihľavu teraz používam na varenie...
si môj človek...:-)
denyany
moja mama tiež vyrába kadejaké oleje a masti z byliniek, ja ich sporadicky používam. ale keď som u nej, robievam čajíky z byliniek, ktoré sú momentálne dostupné. má to úžasnú arómu, keď si pozbieram bylinky a za pár minút ich sparím a vylúhujem. sušenými liečim v zime deti, najmä materinou dúškou, šípkami, lipou...
sashan
Natt,kde v Trenčíne zbieraš medvedí cesnak? Nikde ho neviem nájsť.
natt
@rulik ja zbieram bylinky v okolí Beckova a tu chvalabohu blízko nič také nieje, ale dakujem za radu:) Mám doma knihy o bylinkách aj tri, ale jedna z nich je práve Mária, prečo ju neodporúčate? :)
@radost bylinky sú ohromná radosť, aked si to tak vezmeme, tak naozaj prírodný liek, ja som teda už lieky do úst nedala minimálne 2 roky (aj ked som náhodou dostala predpísané) a vždy som sa dokázala z toho akosi vysomáriť sama, len vdaka strave či bylinkám. Príroda ja predca mocný pán, všetko nám ponúka ako na tanieri :)
@sashan ja nie som presne z trenčína, bývam v dedinke Beckov a tu ma minule jedna pani naviedla na lúčku kde som medvedí cesnak objavila a tak som bola veľmi šťastná lebo nie a nie ho nájsťaj kedsom prechodila hory doly. Ale dočítala som sa že v Záblatskej doline asi 200 m pod kyselkou, za potôčikom na tým bielym (urbárskym) domom.Ale neviem čo je natom pravdy takže nič nezaručujem. Ale veľa ľudí z Tn sa už po ňom zhánalo, akosi nám tu asi nechcel rásť tento rok :)
kuchticka
@radost mila, ved ja robim rovnako. Kazdu jar cakam kedy mozem zberat urodu z mojej divokej zahradky. Zihlava mi celkom zmizla, nedari sa jej u nas na horach, ale pestujem salviu, tymian, oregano, rozne druhy maty (jablkova, ananasova, pomarancova, zazvorova, peporna). vsetky zberam pred rozkvirnutim a susim na zimne pouzitie na caj, kde pridavam medovku citronovu, harmancek a rozne ine bylimnky ktore pestujem . nesmie tam chybat okvetie z nehtika lekarseho. Toto je moja vasen a mam nasusene na kazdovecerny caj po cely rok pre nas oboch.
Nechsa dari vsetkym bylinkarkam !!! Ved toto je moja lekarna,nepotreujem ziadne lieky (chemikalie}

rulik
@natt - pri porovnaní s inými renomovanými autormi vychádzajú niektoré jej rady dosť šarlatánsky,môžu uškodiť skôr ako pomocť
babidka
Ja si sice pestujem bylinky v zahradke / asi 15 druhov/ a takmer vsetko pouzivam vlastne v kuchyni . No ale na varenie zbieram aj niektore "divoke" bylinky . Zijem v oblasti kde je priroda este cista , takze mi staci vybehnut zo zahrady pod les a mam co chcem :-) V jari samozrejme zihlavu - na privarky , do priloh a hlavne s nou krmim hydinu .Matu dlholistu na caj , podbel a divoku salviu na jesenne a zimne prechladnutia , pamajoran , materinu dusku , kvety aj plody bazy ciernej , kvet aj plody sipok , lesne jahody - listky aj plody , lesne maliny listky aj plody , divoku rascu , listky aj plody cucoriedok , lipovy kvet , harmancek ...Ja som denne v lese s psami , poznam dobre vsetky luky , pasienky aj lesy v nasej oblasti - takze vzdy aj nieco donesiem . Byvame na okraji NP Poloniny a taku nedotknutu prirodu ako su tu niektore lokality - uz naozaj tazko niekde najst .....
kuchticka
@babidka , tak tisko ti zavidim tie luky. Ja mam okolo iba les, cele mesta su u nas v lese. Okolo nas vsetky domy maju svoje vysoke smreky, cedre, javory. Komu to vela tieni a chce slnko necha si preriedit, ale nesmie sa nic celkom vyrubat, Sme lesne mestecko. Ale I v Seattle je vela stromov v obytnych castiach, iba priemyselna cast mesta je bez hustych stromov, iba okrasne ostavaju okolo ciest.
Take lucne bylinky bych rada zberala a najma zihlavu, ktora rada rastie na vlhkych miestach okolo potokov a na medziach. Ja som si ju zasadila (presadila od potoka) na moju zahradku a vyhynula mi. No co uz vsade je nieco a nemozeme mat vsetci vsetko.
darebak
Dobry den vidim ze vas tu je viacej odbornikov do biliniekazdy rok v mmaji chodievat do lesa zbierat bylinu u nas sa to ludovo vola bukvička alebo hôrny caj ususime to a potom sa to len zalieva horucou vodou je to velmi vyborny cajik najme v zime bylina ma listy podobne zihlave ale neprhli a kvitne to bielo modrimi kvetmi ako take male tulipany otocene na dol a vzdy spodny lupen fialovy chcel by som vediet ci to niekto nepozna a aky to ma odborny nazov resp ake ma rastlina ucinky vopred dakujem keby nahodou viem poslat foto
1x yola
yola
@darebak
viem, že je to staší príspevok, ale ak ešte môžeš, pošli obrázok alebo ak si zistil ako sa tá rastlina volá. Ja ponej pátram už viac rokov a neviem ju nájsť. pľúcnik to rozhodne nie je.