Rôzne

Burgiňové pagáče

alkema - bez fotkyalkema, 6. novembra 2015

Pozná niekto dobrý recept na burgiňové koláče? Mám ich rada, no neviem ich urobiť.Poraďte, prosím.Cukrovú burgiňu už mám pripravenú.Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kopretina
Mohu se zeptat co je to burgiňa? Jestli je to cukrová řepa, dělávám tzv. řepánky - klasické kynuté těsto, náplň dušená cukrová řepa s mletým mákem, ochucené skořicí, cukrem.
torticka
Ja som kedysi z cukrovej repy pila vypaleny alkohol. Bol dobry, ked ma bolelo brucho. Ale este dobre vidim.
radox1
punto spieva:haló haló holááá,nigdo sa neschová,do roboty volá-kampan burginová.(piestansky dialekt)
1x radox1
levand
Burgiňa je odroda Figovníka obecného poddruhu Bulba Servirius.
huck
Burgyna - ( u nas doma, v trnavskom kraji, kym v inych castiach Slovenska ani nevedia co to burgyna je ... Volaju ju totiz repa) sme rozlysovali dva druhy. Jednu ako krmnu pre domace zvierata a druhu cukrovu hlavne na odber do cukrovaru. Cukrova bola biela a mansia, kym krmna bola o nieco vacsia a sfarbena bud do oranzova alebo do tmavo cervena. Ooo, veru ze som sa jej jednej aj druhej naokopavala pocas letnych skolskych brigad :-) ! Bielu cukrovu babinka pouzivala aj na pripravu vyborneho zimneho salatu z cvikle, hrenu a samozrejme spomenutej repy, ktory sa daval do poharov (zavaral) Nepamatam si, ze by sa burgyna (ani cukrova) v nasom okoli pouzivala na pripravu kolacov. Zaujimave...! Iny kraj, iny mrav! Urcite by som rada vyskusala kolacik.