Pagáče z cukrovej repy fotorecept

elysa - fotkaelysa, 25. októbra 2013
Pagáče z cukrovej repy (fotorecept)
Foto: elysa

Isto sa tu pár receptov nájde, ja ho pridávam ako jesennú inšpiráciu. K repe som sa dostala po rokoch, u nás doma bývali pravidelne Zobraziť celý popisIsto sa tu pár receptov nájde, ja ho pridávam ako jesennú inšpiráciu. K repe som sa dostala po rokoch, u nás doma bývali pravidelne každú jeseň. Teraz je problém z repou, ale dostala som sa k nej úplnou náhodou a tak som napiekla podľa starého receptu.

40 minút
príprava
120+15 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
80 g
2 ČL
1,5 dcl
Do cesta:
1 veľká
1 kg
3 PL kopcom
2 ks
1 šálka
5 PL kopcom
 na hrot noža
 na potretie




Postup

  1. 1

    Umytú repu dáme večer pred pečením variť do mäkka- asi 2 hodiny, vodu zlejeme a necháme vychladnúť.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutú repu ošúpeme a na jemno postrúhame.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z kryštálového cukru, vlažného mlieka a droždia necháme vykysnúť kvások.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z repy, maku, cukru, soli, masti, múky a kvásku vypracujeme cesto a necháme vykysnúť- asi 1 hodinu. Koľko múky minieme závisí od toho, aká je repa šťavnatá.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 1 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ukladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme rzšľahaným vajíčkom a necháme asi 15 minút na plechu podkysnúť.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre, my ich máme radšej trošku tmavšie.

    Pagáče z cukrovej repy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
tak takéto pagáče nepoznám, zaujímavý recept.
radost
repáky robievala moja mama..bez maku...chutili mi..bolo to také sezonne maškrtenie..hoci ešte je medzi nami..už nepečie..rada by som ochutnala tieto s makom..aké sú..
mamatata2
Joj,aká som vďačná za tento recept. Chodievam služobne do okresu Topoľčany a o repášoch som už veľa počula, len kde zohnať tú repu ? Recept si odkladám na časy, keď sa mi to podarí.
salinka
Zaujímavé pagáčiky! Ale cukrovú repu som ešte ani nevidela, to je ale "ostuda":-)
varechaa
Skvele volame ich burgynaky a obcas ich ozdobime slivkovym lekvarom alebo tvarohom recept s ★★★★★★
fatima30
moja babicka z nemcic ich robila.vzdy si na nu spomeniem ked ich robim...
elysa
ďakujem za nahliadnutie, som rada, že som vyvolala spomienky♥... aj som spomínala, keď som ich piekla... dokonca ako dieťa som chodila do prídelov s repou- pochádzam z dediny, museli sme ju okopávať... a jeseň bez "burgiňákov" u nás nikdy nebola... ale teraz ju zohnať je problém, volakedy bola zosypaná z nákladiakov okolo ciest...
gabusik
kedze pochadzam z Topolcian, poznam a milovala som tieto pagaciky a tento recept mi ich pripomenul, normalne citim tu vonu a chut ako sa rozplyvali na jazyku, veru by som si aj dala :)
lianka
Asi na jar zasadím pár koreňov cukrovej repy. Tiež som o nich počula od bývalej kolegyne z Topoľčian. A keďže ja som na pagáče akéhokoľvek druhu, ukladám, snáď sa mi ich podarí v budúcnosti napiecť. Ďakujem za recept. Už je v KK.
babura
Poznám, pečú sa aj u mojej tety v Preseľanoch a sú naozaj skvelé... Môžem len odporučiť :))
trijana
Pagaciky z cukrovej repy su specialita topolcianskej oblasti, blizsie Klatova Nova Ves a okolie. Minuly rok za tieto pagaciky zisklali Zlaty erb, ak sa nemylim. V recepte je vsak namiesto masti pouzite asi 125 gr masla a trosku mlieka a velmi malo cukru. Cukrova repa je sama o sebe velmi sladka a zdravsia od rafinovaneho cukru. Muky sa dodava tolko, kolko upije cukrova repa, ktora je velmi stavnata. Ja som podla toho receptu dodala este aj jeden balik prasku do peciva a doteraz som ich v tejto sezone napiekla uz niekolkokrat. Zostavaju dlho makke. Ovsem nepochybujem, ze su aj Elysine vynikajuce.
elysa
@trijana najsamlepšie "burgiňáky" piekla moja mama, ktorá sa ich učila, až keď sa vydala pri Topoľčany... Zostal mi tento starý recept, ale mama nikdy koláče nepiekla podľa receptov a vždy boli výborné... maslo je výborné, určite by bolo dobré aj v týchto pagáčoch, ja prisládzam, moji to majú radšej- pečiem pre nich :-), áno, množstvo múky závisí od šťavnatosti repy- píšem to aj v postupe...
1x radost
toptaste
Bol som teraz doma a doniesol dedovi cukrovu repy.ako inak druzstevnu......napiekol pagace presne podla tohoto receptu.dal mi takmer vsetky do Nemecka.Jedol som ich tyzden a nevedel vynachvalit.je to liek.zaludok po Nich pracuje ako spolahlivy Mercedes...lekari rovnako snoria kde zohnat alkohol z repy.rovnako podporuje travenie.kedze v Nemecku repy nezozeniem skusim upiect z stavu repnej ktoru predavaju ako repny cukor......cez weekend vyskusam.maslo nie je to Prahe.tam patri bravcova mast.zdravim vsetkych co miluju burgynaky.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia