Zdravá výživa

Bryndza

celka - bez fotkycelka, 5. júla 2010

První diskusii, kterou jsem na Vareche četla byla " Urobte si bryndzáky " od Sjuz.
Pak jsem ještě četla různé informace o bryndze, např. že jen Liptovská bryndza je
z ovčího mléka, jiné že jsou na půl s kravským mlékem. Proto jsem přestala bryndzu
kupovat, jelikož u nás v ČR ( v Karviné ) je v Kauflandu Tatranská bryndza.
Dnes jsem však objevila v Obchodním centru u nádraží v Karviné bryndzu čistě
z ovčího mléka od firmy Tassix Trade s.r.o a také ovčí sýr od stejné firmy.
Výrobky z ovčího mléka jsou důležité pro lidi s alergii na kravské nebo i kozí mléko.

@zareaguj


Diskusia k téme

cajiky
Ach jaj, tuším naozaj "všetko so všetkým súvisí"...akurát včera som pozerala dokument Tatry (od Barabáša), kde veľmi, ale veľmi !! zanedbaní bačovia vyrábali bryndzu holými rukami, strašné niečo...asi si tak skoro bryndzové halušky nedám :-))
sjuz
no, bačovia veru bryndzu vyrábajú holými rukami:), a aj korbáče...:)
frezia68
@ celka :ak je to bryndza TAMIX (tatranská bryndza)tak ju vyrábajú v Poľsku a je z kravského mlieka.Bolo testovanie bryndze v telke a tá dopadle zle. @ cajiky:nuž bačovia pri pasení,dojení....ťažko o hygiene hovoriť,asi tam nemajú ani kúpeľňu...... a minule som kúpila ovčí syr a zapáchal močom......skončil v koši.Veľa vecí by sme nekúpili,keby sme poznali výrobu.Možná by sme nechodili do reštaurácie,nenakupovali v mäsne.Pri čakaní v rade na výrobky prišla jedna predavačka a kamarátke vravela."nikdy si nekúpim tlačenku,videla som výrobu".....čo dodať?
cajiky
@frezia : jasné, chápem, že pohlceme nechutné veci, lebo nepoznáme ich pôvod a asi sa aj spoliehame na akúsi "stavovskú česť" výrobcov, že dodržia aspoň základné hygienické zásady...ale tá scénka výroby bryndze ma naozaj dostala: bača sa nakláňa v ušmudlanej flanelke nad kotlom, ruky po lakte v mlieku, hlava nepokrytá...divočina...čo sa dá, vyrábam doma (ako aj väčšina tu prihlásených), ale doviesť to do dokonalosti by zrejme chcelo vlastniť aj mlyn :-))
janazjarku
Dievčatá nebojte sa bryndze, lebo tá čo ju ujo bača ušúľa holýma rukami sa do obchodnej siete predsa nedostane :-) Tú ozajskú vyrábajú v riadnych "mliekarňach " napríklad v Zvolenskej Slatine. Riziko, že požijeme bryndzu "nezdravú" je tam kde sa nakupuje "pod rukou". Bačovia už dávno majú svojich priekupníkov, ktorí obiehajú rôzne firmy so zaručene čerstvými výrobkami a je teda na nás či podľahneme :-) .Ja sa priznám, že som asi zo dva krát podľahla hoc nie pre seba, ale pre manžela, lebo ten by sa v žinčici aj kúpal :-D
janazjarku
@frezia68 : Ja som ako študentka bola na jednodňovej brigáde v závode Fatra, kde sa okrem iného vyrábali aj sirupy a tiež to bolo veľmi poučné :-D nikdy som od vtedy iný ako domáci nepila !!
evanaaa
Raz nám jedna známa vyprávala, ako boli niekde s rodinou na výlete a chceli sa osviežiť žinčicou, priamo od baču. Ale čo videli, to ich odradilo tak, že sa mu poďakovali a odišli naprázdno - bača mal totiž nádchu a nestačil si rukávom nos utrieť, tak mu kvaplo aj do žinčice ( prepáčte ). A le nech vás to neodradí, to bol iste ojedinelý prípad.
babi
musím podporiť @janazjerku to čo si videla v telke úrčite sa v obchodoch nepredáva. Viem čo hovorím lebo so celý život robila v zariadení na konrolu potravín..
Ale ja som tiež v novinách čítala hodnotenie bryndze čo sa týka poddielu ovčieho a kravského mlieka a najlepšie vyšla balená bryndza Tesco v drevennom obale.
Ak kupujete bryndzu, treba čítať jej zloženie a hlavne sa pozrieť či je termizovaná. Inak brydza je skvelá a škoda by bola nekonzumovať ju len kvôli zlej propagácii
alena45
ja som raz mala napísanú diagnózu "ovčí syr". Ale fakt. Bola som dva dni v nemocnici, nič z tých "vylučujúcich" chorôb mi nezistili a tak ma prepustili s tou diagnózou. Skoro som fakt zomrela. Potom sme sa len dohadovali, že to boli asi vajíčka nejakej muchy, čo som s tým kúskom syra zjedla. Odvtedy by som to nedala do úst... Bryndzu občas kúpim v obchode, a tiež sa presviedčam, že je z riadnej mliekárne. Ten ovčí syr kúpil kolega popri ceste a tak nám ho v práci rozdával.
leily221
Ja bryndzu milujem a najradšej mám takú pravú zo salaša. Netreba všetky salaše hádzať do jedného vreca, napr. taký salaš Krajinka pri Ružomberku je na vysokej úrovni a ich výrobky sú čerstvé, nepasterizované a vynikajúce. To čo predávajú v obchodoch má častokrát od pravej bryndze ďaleko. Okrem podielu ovčieho mlieka si treba dávať pozor aj na to, aby bryndza nebola pasterizovaná, lebo okrem pôvodnej chuti a konzistencie stráca aj probiotické a iné zdraviu prospešné vlastnosti. To, čo si potom kúpite je len obyčajný syr bez probiotických vlastností. Keby sme mali skúmať všetky výrobky, ako a za akých podmienok boli vyrobené, museli by sme žiť len zo vzduchu....alebo ani z toho nie, lebo aj ten je znečistený :-D
babidka
v podstate mate vsetci v mnohom pravdu - a to , ze sami nevieme co jeme :-) Ano , je to nechutne , ked vidite ako bacovi kvapka z nosa/kucharovi , casnikovi , cukrarke atd./ ale v skutocnosti nam vadi vlastne iba to , ze o tom vieme alebo to vidime . Ako sa vravi "co oci nevidia , srdce neboli" a preto radsej nepozeram do vnutra prave dozrievajucich ceresni :-)))))) Ale pre istotu si vzdy kontrolujem zlozenie vyrobku a datum spotreby :-)Nepriatel predsa nikdy nespi ...:-)
alzbetka2
dievčence a ste si isté, že aj to zloženie výrobku je vždy pravda:))))????
tinca
dievčence, predvčerom ma susedka pozvala na bryndzové halušky /my sa sem.tam pozývame/ a bryndza bola z kravského mlieka, ale tie halušky nemali chybu!!! No a čo sa týka tej hygieny, moja rodina robí v Zvolen.Slatiny, chodíme k nej každý rok na návštevu a vždy si donesiem za tašku ich výrobkov, sú fantastické! No a od baču čo si sopel utiera do košele by som si nedala ani pohár vody. Žiaľ to sú medzery v našej legislatíve.
calawen
No práve problém je, že bryndza vyrábaná v mliekarňach je max. 50 na 50 kravské a ovčie mlieko a ak chcete skutočnú bryndzu z ovčieho mlieka, musíte dobre hľadať na salaši...