Varenie

Bryndza

zdezda - fotkazdezda, 17. júla 2011

Prosím o radu, môžem dať do mrazáku bryndzu? Mrazím všeličo, aj šľahačku, maslo, mlieko, syr nie, ten sa po rozmrazení drobí. Nechcem túto našu lahôdku, bryndzu, nijako "zdevastovať", tak sa radšej pýtam vás. A čo vy najradšej pripravujete z bryndze okrem halušiek a pomazánky? Ďakujem vopred za odpovede :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
@zdezda , ja si myslím, že bryndzu sa dá v pohode zmraziť. Robím z nej rôzne plnené slané pečivá, koláče a halušky :)
paveljrk
Ja bryndzu mrazím už roky.každý rok jej robím cca 10-15kg a robíme z nej polievku,je vynikajúca pri grilovaní ako doplnok k slanine a k mäsu.Dá sa použiť do slaných múčnikov.Receptov dosť,len treba skúšať.
3sandra3
ja som dala minule zamraziť smotanu, ale neosvedčilo sa mi to, stratila tú správnu konzistenciu, tak som ju potom použila na tepelné spracovanie do omáčky
evkalibka
ja tiež bryndzu mrazím, nakúpim si dobrú májovú a vydrží do budúcej sezóny
zdezda
Ďakujem Roni, paveljrk, už aj si ju naporcujem a zamrazím:-)
zdezda
3sandra3, kyslú smotanu nemrazím, no 33%, šľahačku áno, aj sa mi krásne dá vyšľahať po odmrazení.
evkalibka, dík, ja som ju dostala priamo z farmy, preto si ju chcem uchovať čo najdlhšie a najkvalitnejšie :-)
3sandra3
vidíš,, tak ďakujem,,, o šľahačke som nevedela , či ju môžem zamraziť, vždy som sa bála, že ju potom nevyšľahám,,, ale fajn, že to ide...
evusik
ja tiež mrazím bryndzu aj šľahačkovú smotanu aj maslo. Chodíme na Moravu a tam si kúpim vždy 10 masiel a dám do mrazáku a je dobré aj na chleba aj do plnky. A tiež mrazím Eidam, kúpim celú tehlu, naporcujem, zabalím do fólie a dám do krabice.
mracik9
brynzda sa može kludne mrazit,nič sa na nej nezmeni
diabambulka
ja tiež bryndzu mrazím už dlho, vždy deň pred použitím si ju vytiahnem z mrazu a je super :-))) tiež mrazím, naporcovaný a zabalený eidam, nivu, pečivo, koláčiky...
marcy
dnes som ochutnala kľuknavskú bryndzu v črievku ( zvyknem sama robiť zo syra ) je vynikajúca a je možnosť kúpiť celé vedierko.Určite zamrazím,z bryndze sú vynikajúce studené dípy ( bylinky, kyslá smotana,či jogurt + bryndza ) k mäsku,či na zemiakové pirohy,aj zemiakové gule ( ako slivkové knedle,len sú čisté a j plnené údeným mäskom )
pachola
tvaroh sa dá tiež zamraziť...bryndza je naozaj dobrá mrazená ,niekedy robili naše staré mamy bryndzu viac nasolili a natlačili do zaváracích fliaš,nič sa jej nestalo ,len sa vybralo,koľko treba a fľaša sa odložila
babidka
Domacu bryndzu mrazim bez problemov aj ja a domaci tvaroh tak isto .Dokonca mrazeny tvaroh je do kolacov lepsi - po rozmrazeni sa "rozpadne " na uplne malilinke kusky a uz ho netreba mrvit ci struhat aby bol jemnejsi .
sovka62
Mrazím všetky tvrdé syry, bryndzu aj tvaroh. Tiež to vláčim z Čiech, hlavne tvaroh, je výborný a lacnejší ako u nás. Keď potrebujem niečo rozmraziť, vyložím deň vopred do chladničky a vôbec nie je poznať, že to bolo zmrznuté. Parmezán z Talianska mám v mrazničke skoro rok, pokrájaný na kocky na jedno použitie, takže vždy vyberiem len kúsok. Je ako čerstvý.
evanaaa
Tak moje milé žienky, veľmi ste mi pomohli, ja som si doteraz, neviem prečo, myslela, že mliečne výrobky sa nedajú mraziť, aj som potešená, že to ide. Jediný problém by ešte bol ten, že by som musela mať ešte jednu ( aspoň malú) mrazničku, lebo ja ju mám zaplnenú ale nie s mäsom, len s takýmito odloženými potravinami a potom pri omrazovaní je problém čo s tým.
hubata
Mrazím aj kyslú smotanu, len ju treba prešľahať kým ju použijete, lebo vyzerá ako zgrcnutá, ale nie je to pravda. Normálne ju prešľahajte ponorným mixérom alebo dobre metličkou a nič jej nie je.
helca103
ja tiež mrazím bryndzu už celé roky, potom ju použijem naozaj na všetko ,nátierky,plnky , aj na halušky. Rozmrazujem presne ako @diabambulka , zamrazujem aj pečivo, naporcovaný syr aj kúsky na strúhanie , kysnute knedle ak urobím viac, mraznička je fajn vynález.
zdezda
:-) súhlasím, mraznička je super vynález:-), ďakujem vám za komentáre
jegor
dobre že ešte v škole nás učili že tvrde syry sa nemrazia tak dakujem za radu

klaura
Mrazím tiež tvrdé syry a po rozmrazení sú výborné ... a som veľmi potešená, že ide mraziť bryndza aj tvaroh ...
marianne69
....momentalne mam v mrazaku asi 8 balickov domacej bryndze a po rozmrazeni je taka ako aj pred zmrazenm VYNIKAJUCA.
rybarkuchar
No ja by som až taký optimista nebol. Dá sa zamraziť a ak sa použije na halušky, polievku ... to ani nepoznať, či je použitá čerstvá alebo mrazená. Ale na pomazánky by som bol opatrnejší, hlavne ak je doba zamrazenia dlhšia ak pol roka. Kvalita ide dole.
orchidea
Tiež si dávam bryndzu do mraziaka, mám ju tak stále poruke keď ju potrebujem, používam takú aj na halušky a nezbadala som, že by zmenila chuť alebo kvalitu.
zvoncek
tiež som nevedela, že mliečne výrobky, (bryndza, tvaroh, tvrdé syry, maslo) možno držať v mrazničke, ja mám v nej len mrazenú zeleninu,
ryby, lístkové cesto, zeleninu a nasekané bylinky( kôpor, petržlen, zeler) a ovocie (višne, arónia), a diatoust porcovaný chlebík- ten kupujem do zásoby.
kuchtik
ako väčšina aj ja mrazím bryndzu a som spokojná je super
pre zvonček - vyskúšajte nasekaný kôpor natlačiť do pohárika /čím menšie/a zaliať až po vrch kvalitným octom, vydrží až do druhého roka ako aj bazalka v oleji a je to aromatické aj ocot aj olej, tiež sa dajú použiť, skladovať len v chladničke
zdezda
Jejda, ten kôpor s octom sa páči, ďakujem kuchtik :-)
opäť ďakujem všetkým za odobrenie mrazenia bryndze
julica
Ja by som teda bryndzu ani za nic nemrazila! Chvalime sa, aka je zdrava, a potom ju nemilosrdne vsetkeho ziveho zbavime? ani za svet, to budem radsej jest zimnu bryndzu, ale cerstvu a s kopou probiotik. takze zase z opacneho sudka :)
marienka44
Bryndza zo Zazrivej, ktoru kupujem v nasom meste vzdy cerstvu v pondelok a stvrtok, neieje pasterizovana, obsahuje probiot. kulturu. Stale "pracuje", takze ju treba zjest do 3 dní.
Ale podotykam, ze vsetky mliecne vyrobky /tvaroh, maslo, syr atd./ v mraznicke stracaju na kvalite. Vitaminy totizto vymrznu. Kupovat v CR a skladovat doma sa nevyplaca, lebo treba pripocitat spotrebu elektriny na chod mraznicky. :-)
používateľ nemá avatar
iko
iko
marienka44 ma pravdu aj ja som pocul ze sa tim nicia bielkoviny a uzitocne bakterie preto sa to vsetko stiepi a straca to na kvalite