Rôzne

Broskyne

pivonka - fotkapivonka, 1. júla 2012

Mám veľmi rada broskyne a keď je sezóna, chcem si na nich pochutnať a najesť sa ich. Ovšem po celú sezónu sa stretávam s rovnakým problémom: Oberajú ich nezrelé, (aby vydržali cestu) a spoliehajú sa, že cestou zmäknú a chuť nadobudnú. Niekedy to aj vyjde, ale často nie. Aj teraz som kúpila v Lídli a hoci mäknú, sú bez chuti. Ak ich aj dám do kompótu, či koláča, tá chuť tam bude chýbať. Čo s nimi? A už vidím, že sa s tým budem pasovať celú sezónu.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
@pivonka v Lidli su bez chute,vone a zapachu,preco si nekupis od dolniakov,predavaju pred Bielym domom.Kupila som minuly tyzden,vyborne boli,ale este su trosku pridrahe...
pivonka
Pred bielym domom mali čerešne, broskyne nie (v soboru). Čerešne nejem kvôli červíkom. Ale máš pravdu, z Lídla sú nechutné. S tými dolniakmi si mi pripomenula, ako som si v Podhájskej vlani chcela kúpiť pred kúpaliskom marhule. Videli sa mi nezrelé a predávajúci sa na mňa oboril, že čo chcem, že kým by som ich doviezla domov a zavarila, že by boli na kašu. Hovorím: Ja ich nechcem zavárať, ja si ich chcem zobrať na kúpko a zjesť!
marianne69
@pivonka ja tak zas milujem marhule,radsej ako broskyne a minuly rok predavali v KNM vedla kvetinarstva na Belanskeho oproti je 101 drogerie vynikajucej chuti broskyne aj marhule na zavaranie a za velmi rozumnu cenu vybornej chuti cerstvo naoberane,som sa dojedla do prasknutia,boli uz trosku maksie ale sladucke na dzem a papanie ako stvorene,len som nemohla zobrat viac,lebo som mala robombardovany byt pri prerabke,ale tohto roku si pockam na ne....
medulienka122
keď vás môžem "potešiť", minule so kúpila v Carrfouri /ako sa to do pekla píše/, boli bez chuti, akoby vymočené vo vode. Dala som ich do bublaniny, zjedlo sa...
pivonka
@mariana , ďakujem za tip, budem striehnuť. Ja ani neviem, čo mám radšej, marhule, či broskyne.
@medulienka , veru nás bude viac takto sklamaných.
V druhej polovici 60. rokov min. storočia (bože, ako veľa pamätám.-)) predávali v pouličných stánkoch v lete broskyne, boli dozreté, voňavé, božskej chuti a stáli 10,- Kčs kilo. Ako to robili, keď vydržali aj prepravu?
babav
@pivonka , skus tvrde cerstve ovocie nechat dozriet v papierovom sacku.Ak nie su dlho odtrhnute zo stromu zmaknu v nom pomaly a su chutnejsie . Ceresne zbavis cervikov ak ich zalejes v nadobe studenou vodou a pridas lyzicu octu,ale iba ak ich chces pouzit na zavarenie...najchutnejsie na zjedenie su ceresnicky oberane rovno zo stromu do ust ;-)
sovka62
@pivonka , veď vtedy žiadnu veľkú prepravu nemuseli vydržať. Broskyňové sady boli skoro po celom Slovensku, všade kde mali dobré podmienky, jeden deň sa naoberalo a na druhý deň boli na pultoch. V podniku Zelenina existovala 24 hodinový dispečing, do deviatej ráno sa nahlásili ponuky a dopyty z jednotlivých okresných závodov (samozrejme všetkého sezónneho ovocia a zeleniny, nielen broskýň), do jedenástej bolo rozhodnuté, čo kto komu dodá a na druhý deň bolo všetko na mieste, riešili sa dodávky na ďalší deň. Dnes to znie to ako utópia, veď toto všetko bolo treba zrušiť a začať voziť nedozretý hnus z kadejakej tramtárie.
marianne69
@pivonka neviem ci so bola v meste,marhule predavaju od 8:00 cerstvo natrhane zo sadu,broskyne nemaju,maju len marhulovy sad.Su sladucke,presne ako maju byt,len nie na zavaranie,papat,alebo na dzem,kolac.ja som zobrala na parene buchty a kym som domov prisla 1/2 som zjedla po ceste.maju po 1,40.Dnes uz asi budu koncit,lebo taka soooora tam bola,utorok nebudu,lebo musia naoberat a povedali,ze pridu v stredu.Pojdem si zobrat na dzem.Na tie z Lidla skoda penazi...
marianne69
oproti je maso-udeniny,na poschodi rozlicny tovar a cestovka eurosan:-)nemozes minut,ludi tam je dost...
pivonka
@marianne , ďakujem ti, viem, kde to je a v stredu určite pôjdem. V takýchto horkách sedím doma a ani neviem, čo sa deje vo svete, takže som rada, že si mi dala takýto skvelý tip, si zlatá.
pivonka
@marianne , tak som dnes kúpila tie marhule. Nechala som si poradiť. ktoré sú najlepšie na jedenie a kúpila som po l,50. Sú drobnejšie, ako tie ananásky, ale sa mi zdali dozretejšie. Sú výborné, sladučké, takto má chutiť ovocie dozreté na strome. Ešte raz ti ďakujem. Potom som sa zastavila ešte pri ústave po fľaškové mlieko z Oravy a pomyslela som si - popri všetkých tých dovozových šmejdoch sa sem-tam objavujú aj prvé kvalitné domáce produkty.:-))
marianne69
@pivonka ja som ich dnes kúpila po 0,80 centov,tak som si s tým dedkom fajne podrkotala,prebrali sme celý Cífer,všetko viem,:-)))mrkol na mňa očkom a vraví:sme tu posledný deň a pre Vaše pekné očká z polovice zadarmo:-) no budeš sa trhať,že nechceš?....navarila som marhuľovej marmelády a ešte mi 2,5 kg ostalo na kompot,takých tvrdších,len fľaše do hája už nemám...
pivonka
Ja som si s nimi podrkotala minulý týždeň. Dnes som opäť kúpila, ale natvrdo po 1,50. Pýtala som na džem, hoci ho nevarím. Mäkučké zjem (strašne sú dobré) a ostatné na báleš alebo na guľky. Veľmi mám rada jedlá z marhúľ, to je taká špecifická chuť. Škoda, že sezóna je krátka.
Keď tesne pred ústavom, pred lekárňou, zabočíš doľava k tým malým obchodíkom, na konci je malá mliekáreň. Tam majú fľaškové mlieko, polotučné, pasterizované z oravskej mliekárne, ale je trochu drahé, 89 centov. Tiež bryndzu zo 100 % ovčej hrudky, nepasterizovanú. Výborný Olešnický tvaroh a rôzne iné výrobky. Dokonca aj sudové víno. :-)))
marianne69
Uz viem,kde to je, raz za cas tam chodim na kozi syr,alebo olomoucke syrecky,nabuduce to mliecko urcite vyskusam....