Varenie

Bravčový vývar

misladelka - fotkamisladelka, 16. júna 2013

Ahojte, prosila by som o pomoc šikovné gazdinky, ktorých je tu
neúrekom. Vývary máme radi, no bravčový robím málokedy, keďže
je polievka vždy mútna od krvi, hoci kosti dôkladne poumývam.
Včera som skúsila namočiť do vody kosti, pred spaním som aj vodu
vymenila a do rána som si myslela, že všetka krv vytečie z kostí.
Nestalo sa tak. Poumývala som ešte dôkladnejšie všetky kosti a aj
tak som trikrát musela meniť vodu a trikrát ešte poumývať kosti. Aj
tak je voda ružovkastá.
Strácam nervy, čo dopekla robím zle?
Mám dať soľ, nemám dať soľ, či do vlažnej vody či do ľadovej, som
už hotová, preto prosím, poraďte mi...

@zareaguj


Diskusia k téme

13 komentáre k článku
zapeč si kosti v rúre pred varením, vývar bude mať lepšiu chuť, farbu a krev nevytečie
Ďakujem, v živote som o tom nepočula. A ako mám zapiecť? Len tak na sucho bez všetkého, prikryté či ako?
Ja, či robím kurací, bravčový alebo hovädzí vývar, vždy prvú vodu po zovretí vylejem / nechám vrieť takých 15 sekúnd/, hrniec umyjem, pretože na dne je plno sajrajtu, dám čistú vodu a pokračujem obvyklým spôsobom. Žiadna krv, vývar čistý :)
Ale musí vrieť tá polievka? Lebo ja som tiež umyla hrniec a aj tak mi tiekla krv, voda však bola horúca, nie vriaca.
mishladelka netreba zapekat ani stokrat vodu menit, ja varim vyvar povecsine z bravcovych kosti, ked vykostim kare alebo krkovicku ale aj z lopatky, alebo aj mix s kuracimi vzdy je ciry ako sklo a je jedno ci su kosti cerstve alebo mrazene, ani ich neodmrazujem iba oplachnem a dam do studenej vody varit,, ani nie varit ale na najmensi plamen zohrievat, a ako prichadza do varu, krv aj vsetok ten bordel sa zrazi a tie sumy (šumy) vyberiem sitkom, takto necham aj hodinu varkat a ak este nieco vyplava vzdy vyberiem, zaklad je ziadny besny var! iba take prebublavanie, az ked je to uz ciste, pridam zeleninu, koreniny, buriny a vsetko co do polievky ide.. a zas len pomalym varom tahat,, sorry ze tolko pisem, je tu tisic kucharok ktore to robia asi rovnako, len nema kto napisat :) drzim palce nic na tom nie je :)
@mariamka varím presne ako Ty a vždy je vývar krásny-číry...treba na to ísť pekne pomaly, pozbierať šuminy a potom pridať zeleninu...žiadne prudké varenie...
práve tento víkend som varil z bravčových kostí z krkovičky, treba na to trochu nervov a hodne času, ja som si ich dal do studenej vody so všetkými koreninami posolené na najmenší horák a najmenší plameň a tak ako píše @mariamka len slabúčko prebublávať, keby začali viac vrieť, tak poodkryť pokrievku aby mohlo teplo aj para unikať a spomalý to var, potom ked je mäso mäkké ho vyberiem, čistučký vývar zlejem, hrniec umyjem a po vrátení vývaru späť do hrnca pridám očistenú zeleninu, môžu sa vrátiť aj opláchnuté kosti s mäskom, zatiaľ mi to takto vychádza, samozrejme v začiatkoch sa aj mne kalil vývar
normálne v trúbe na troche vody, kým sa tá kosť sfarbí, tak ju pečiem a potom hodím do vody, pridám zeleninu a pomaly varím. Nikdy ma to nesklamalo
už roky varíme vaščinou len polievku z bravč. kostí, kedysi sme sami chovali prasiatko, taraz už nie a tak kosti len kupujem alebo si vykosťujem
kare a krkovičku. rebierka z bôčika. Kosti dávam do studenej vody a
hneď na to všetko čo do polievky patrí, privediem do varu a potom
už nechám len tak bublať na najmenšom horáku, nezbieram ani sajrajt, polievka sa vyčistí sama.Doba varenia 2-3 hodiny.
Samozrejme kosti dobre vyumývam , hlavne z krkovičky od krvi,
polievka je mutná vtedy, keď prudko vrie.
My,ked varime akykolvek vyvar,ci hovadzi alebo kuraci davame celu cibulu so supkou,ale nechame tu poslednu .Dokonca sa davaju skrupinky z vajicka,viazu na seba tzv.chaluhy,tie necistoty.Akonahle prejde prvy var,davame zeleninu,ak prejde druhy var,pridame kel,zelerovu aj petrzlenovu vnat,my davame aj celu palivu papriku/ako komu vyhovuje/ a nakoniec davame pokrajany por.Rezance/nitovky/ varime zvlast.Ked sa uz porcuje ,dame do polievky nakrajanu petrzlenovu vnatku.Krasny den praje kefir923.