Rôzne

Bôľ-hoj.

ancicka - fotkaancicka, 6. marca 2012

Je to bylinka,ktorá podľa herbara vyzerá byť veľmi liečivá.
Ja zbieram bylinky,ale túto bylinku som nezbierala.

Chcem sa Vás milé varecháčky spýtať,či má niekto skúsenosť s touto bylinkou a či jú niekto zbierá.

Mám kamošku,ktorej o odporučil lekár,má totižto problémy s nosnými dutinami.Vraví,že ju nemôže zohnať,ani v lekárňach ju nemajú.
Dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
Najskor som si myslela,ci to nebude kostihoj lekarsky,pretoze hoji kosti po zlomeninach,si ma zaskocila,bylinky su moje hobby a sama som zvedava co je to za bylinka. Idem hladat v bylinkarskych knihach,sama som zvedava,nic som nevygooglila....
marianne69
@ancicka mne sa doma smeju,ze mam bylinkarskych knih ako dni v roku,ale ja som tu bylinku zatial nenasla,aj ked mi je velmi povedoma a urcite som sa s nou v prirode stretla,ale nezbierala,mam aj bylinkovy herbar,takych najznamejsich.Takze som rada,ze viem aj vdaka tebe o novej bylinke:-)
tothka
Rastlinku som našla, ale iba v atlase liečivých rastlín, budeme musieť počkať kým za znova všetko zazelená, ale ďakujem, určite si ju všimnem, pretože jej liečivá sila sa mi zíde na dedkove rany na nohách.
ancicka
@viera1 ,dakujem už som odpovadala.
marianne69,ja mám tak isto.Okrem toho že niektoré si vypestujem aj doma na záhrade,tak od jari do jesene chodievam s košíkom na bylinkya taktiežsa mi niektorý smejú.Ale už som tým nakazila aj niekoľko mojích kamáratok,tak minulé leto sme chodievali spolu.
Mám vo zvyku,že pri nejakej gratulácii vždy dám aj za sáčok môjho nazbieraného čaju a ver mi,že každý si ho pochvaľuje,že sa mu kupný nevyrovna. Nevyrovná aj preto,že tento čajík môžeš zaliať viacraz!
Ja ju aj poznám a viem ako vyzerá ale som nevedela,že má také účinky.Rastie na lúkach ako burina,podobá sa dateline,len kvet má žltý.Určite si ju vydela,ked zbieraš bylinky.
marianne69
@ancicka tak-tak nazbieranemu cajiku sa nic nevyrovna,susedka Janka:-) mi ukazala v okoli jednu luku,kde rastie niekolko byliniek naraz, s tym som sa este nestretla.Konkretne:trezalka,repik,materina duska,mysi chvost,...mam sklenenu nadobu od sirupu sanquik,ci ako sa to pise a robim tak,ze najskor zalejem 1plnu CL zeleneho caju a vypijem,ten nevyhadzujem,lebo sa moze luhovat 2-3x a k nemu dam nazbieranu zmes byliniek,teraz mam zmes na lymfaticky system,takisto vypijem,cajik necham vo flasi a treti dam nejaky sacok kupovaneho,teraz davam brusnicovy..v podstate mam 3l vyborneho caju denne,ktory popijame...
sovka62
marianne69, a nebola tá tvoja priateľka u nás na chalupe? Nad záhradou máme lúku a za ňou les, tam nazbieraš všetko čo si vymenovala a navyše aj pamajorán a divú rascu, na jar sa môžeš potešiť pohľadom na kosatec dvojfarebný a poniklece. Naše deti to tom ako malé milovali, hovorili, že idú do botanickej záhrady.
marianne69
@sovka :-DD nie, je to 2 km od Kysuckeho Noveho Mesta:-DD ale ta diva rasca tam je tiez,minule nam to kosci skosili,tak sme bylinky vyberali priamo z travy...to ma tesi,ze taku botanicku zahradku mate aj vy,v tejto dobe uz ich tak vela nie je a ak su, treba hladat:-)....
kuchticka
@sovka , ja ti tu botanicku zahradu zavidim, teda mohla bych. Milujem les, vobec vsetko s prirody, zaujimam sa tiez o bylinky, ale nemam kam na ne chodit, iba co si mozem vypestovat na nasom pozemku. Ten divoky kmin som tiez zbierala ako mala na nasich lukach v Bielych Karpatoch. Tam sme mali i kusok lesa a vela luk s hribami, jahodami a vselicim. Rada na to spominam- ty si mi to teraz zasa pripemenula tou vasou "botanickou".
@ancicka , tuto bylinku co hladas tiez nepoznam, ale urcite som ju videla na mojich prechadzkach, tak si ju nabuduce vsimnem lepsie.
kuchticka
@marianne , ja som takisto bylinkova a popijam kazdy vecer moj bylinkovy caj. mam nasusene bylinky iba z mojej zahradky, namiesam vsetko dohromady, zalejem vriacou vodou, necham 15 minut luhovat a nacedim do poharov nam obom na dobre spanie. Hovorime tomu "biele vino na dobru noc".