Dobrý deň, prosím vás o radu. Môj ocino má celiakiu a budem robiť
oslavu. Chcela by som zvlášť pre neho pripraviť jablkovú štrúdlu a
štrúdlu na slano so šunkou. Chcela by som sa opýtať, akú
bezlepkovú múku mám použiť, a ak niekto vie, aj to, ako pripraviť
domáce lístkové cesto. Okrem celiakii má aj intoleranciu na laktózu,
takže maslá, nátierkové maslá a pod. nemôžem použiť. Pozerala som
na nete nejaké recepty, ale väčšinou všade dávajú nátierkové maslo
a tu na Vareche je písaný recept s múkou Schär B, lenže moji rodičia
požívajú tie Promix a pod. Ktorú presne múku mám vybrať?
Ďakujem za rady.
je tam recept na lístkové cesto, s tými múkami to je skôr individuálne ja najradšej do korpusov používam kukuričný škrob miesto múky ale pri lístkovom bude asi lepšia múka. treba dávať pozor ak použiješ práškový cukor nesmie obsahovať pšeničný škrob amylín, iba kukuričný alebo zemiakový. k tomu maslu dá sa použiť napr palmarín, alsan /ten neobsahuje nič mliečné/ v bio potravinách ho majú, moje oblúbené je bezlaktózové maslo klasické napr: www.hofer.at/at/html/product_range/2744_32132.htm...
len neviem či ho už aj na slovensku dostať ale toto sa dá použiť len keď je alergický len na laktózu a nie na mliečnú bielkovinu.
co sa tyka intolerancie laktozy, dnes je dostupne mnozstvo bezlaktozovych vyrobkov, len treba vediet kde hladat.