Varenie

Berlinsky kremes

kreolka - fotkakreolka, 11. decembra 2009

prosim Vas mate niekto recept na tento fantasticky aj ked narocny zakusok.....??

@zareaguj


Diskusia k téme

9 komentáre k článku
Hľadal som, nenašiel, ale položil som mailom otázku jednému múdremu pánovi, čo má voňavú akadémiu a treba počkať. Je to v USA, odpovie. Bohapusté google sa nechytá, len fotografie zo Šamorína. Inde vo svete nie. Ani po nemecky...
mozno keby si popisala skladbu toho kolacika a pripadne aj chut , mozno by sa niekto chytil . ved vies , niekto ho mozno ma pod absolutne inym nazvom .velakrat sa mi to uz stalo .Ja mam recepty na 5 druhov "kremesov " ale iba 2 maju zaklad listkove cesto a vanilkovy maslovy krem ako ma originalny francuzky kremes . Ostatne maju alebo ine cesto alebo krem kombinovany s tvarohom ci dokonca karamelom . su vsak take pracne , ze som ich piekla iba raz .
ahojte clenovia.Zemo veru ani u mna sa to google nechytilo,ja som to jedla v cukrarni raz,potom som to hodila na to slavne goooooogle a vyhodilo mi krasne prenadherne obrazky,,a tiez kde kade som sa pytala a nic,dokonca vela ludom tento nazov nic nehovori.Babidka ja som robila kremes stylom listkove cesto,klasicka plnka z masla a zlateho klasu,navrch som vyslahala slahacku so stuzovacom,navrch ulozila znova kocky listkoveho cesta a poliala cokoladou...bolo to spravne??
Jasne ze ano - to je klasika . aj ked chutnejsi je s klasickym zltkovo vanilkovym kremom z pravej vanilky ,zltkov ,muky a naozajstnym maslom a nie z pudingu a rastlinnym maslom . samozrejme , ze tak to dnes uz robi iba malokto a aj ja si pomaham zlatym klasom .je to rychlejsie a tiez celkom dobre .ale ale co ten berlinsky ? mal zaklad z listkoveho cesta ? krem bol aky, aku mal chut ? mal aj nieco naviac ako klasicky francuzky kremes ? Bol by v tom cert aby sme neprisli na to , ako sa to robi .ked ti tak chutil , tak to stoji za to trochu sa zahrat na detektivov .mozno by taky dobry kolacik potesil aj nas .
babidka hod si do google berlinsky kremes,a daj si vyhodit obrazky alebo rovno chod na www.ihro.sk , presne taky som jedla.na spodu je tenucke cesto,potom zelatina s ovocim,navrch slahacka,potom znova cesto a fajna puncova poleva,s tou problem nemam,nech zije polotovar. ale ten recept......Zemo zameiluj cez ten oceaaaaaan..Diky
tak som si to pozrela a vyzera naozaj lakavo . bohuzial , recept taky nemam ...
Ked sa naozaj recept nedozvieme , skusim vlastny variant podla obrazka . neviem sice , ci to bude ta prava chut ale laka ma to .
ja si občas vypomôžem aj s hotovými medovými plátmi aj na krémeš a skusila by som miesto tej želatíny s ovocím použiť ovocnú časť z plnky do Swarzwaldskej torty, síce tá je s višňami a ten Berlínsky kremeš je asi s malinami podľa obrázka /priznam sa ešte som ho nejedla/ a to je:
720 g odkôstkovaných višní necháme odkvapkať, 1 zlatý klas rozmiešame so 4 PL šťavy, zostatok privedieme do varu a za stáleho miešania prilievame rozmiešaný zlatý klas, necháme krátko povariť a nakoniec primiešame višne, prisladíme asi 25 g cukru a 3 PL griotky /má to potom výraznejšiu chuť/, necháme čiastočne vychladnúť a natrieme na cesto.








babidka napis mi origos recept na ten kremes,ako to robis s tou zltkovou plnkou..dakujem.
Ja mám recept na ,,Berlínske rezy",jedno cesto je ako linecké,ktoré sa potrie lekvárom,dá sa orechová plnka,zapečie sa,na to sa natrie piškotové cesto a dopečie sa to ,po vychladnutí sa poleje citron.polevou,je to recept ktorý má najmenej 60 rokov...