Varenie

Baranina

smejkad - fotkasmejkad, 21. októbra 2015

Dobrý deň gazdinky a gazdovia :-)
Potrebujem vašu radu pre moju maminu :-)
Dostala kúsok baranieho s kosťou, vraj voľakde od chrbtice no a keďže ona sa baranine dlhé roky vyhýbala s predstavou jahňaťa pred očami, nenaučila sa ho pripravovať. Pár pokusov bolo, ale nedopadli dobre kôli inetnzívnemu baraniemu pachu už hotového mäsa.
Poprosím vás šikovných, ktorí ste tento level už zvládli, poradiť ako na to, prípadne aj konkrétny recept.
Ďakujem a všetkým želám pekný deň :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

lorak40
Pred pečením alebo varením dať aspoň na pol hodiny do octu.
kopretina
Moje teta nejprve ovařila - jen přejít var - vodu vylila a pak pokračovala v přípravě dál. A hlavně je třeba předtím odstranit tuk - ten je nejvíc cítit.
alexdidi
Okrem namočenia v octovej vode, mäso chvíľku obvarím, vodu zlejem a až potom použijem podľa daného receptu. Okrem toho používam pri baranine veľa cesnaku.
marianne
Ono vzdy bude mat specificky zapach a chut, od toho je to baranie, inak by mi nechutilo.. To je, ako by sme chceli, aby kysla kapusta vonala inak alebo olomoucke syrecky, no nebude a preto to mame niektori radi. Ak niekto nema baraninu rad, bude mu vzdy zapachat, smola.
Po prvy krat som ho minule baranie macala v kyslom mlieku 12-24 hodin, bolo vynikajuce, islo od kosti jedna radost aj chut vyborna, barania.
 varecha.pravda.sk/recepty/baranie-maso-na-sposob-diviny-f...
dvorka
Ja robím baraninu dosť často. Našťastie mám dodávateľa na mäso, ktoré ani necítiť za typickou baraninou. Toto mäso netreba vopred obvárať. Ale odstránenie tuku a obarenie mäsa je to, čo trochu proti zápachu pomôže. A okrem cesnaku o ktorom píše alexididi ja dávam aj bobkový list. Mám tu aj dva recepty:  varecha.pravda.sk/recepty/baranina-s-kyslou-kapustou/2543...
a  varecha.pravda.sk/recepty/baranina-pecena-fotorecept/2412...
A ešte jedna rada. Ak má niekto v rodine problémy s ušami, teda bolesť alebo zápal, kvapka teplého baranieho loja pomôže. U nás doma sme baraní loj mali stále v chladničke. A ja ho tiež občas topím, ale našťastie ho nemusím používať.
marianne
Jedina nevyhoda, ze ked vychladne, trosku sa lepi, treba jest teple a treba ho dokladne ocistit od tuku, ale obvarat rozhodne nie. A co sa tyka toho zapachu, ked mi bude voniat ako bravcove, ci kuracie nema zmysel, aby som ho jedla. Ta chut ho robi jedinecnym.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
To obváranie sa mi nezdá, lebo z neho vyjde šťava a zostane pre ďalšiu prípravu asi suché. Ja by som ho na noc namočila asi do mlieka. Aj obličky tak robím, lebo aj tie majú svoju typickú vôňu, ale ak sa namočia do mlieka sú výborné a bez zápachu. A na ochutenie hodne cesnaku by som dala a nejaké bylinky, ktoré sa hodia k baranine.
smejkad
info posunute a ze vam mam vsetkym velmi pekne podakovat a popriat vela zdravicka , tak odovzdavam :-)))
marienka54
Uvariť ako hovädziu polievku, dať cesnak do polievky, uvariť riadne zemiakové halušky, dať ich na tanier a zaliať horúcou polievkou.
2010
Ja nejdem ani k domacemu mesiarovi co predava baraninu, bravcove hovadzie vsetko citit po nej.@dvorka opytaj sa ako chova ten tvoj dodavatel ovce, mne povedali ked ich nie je citit su z mastale krmene umele, ked sa vonku pasu je ich citit. @smejkat ked naozaj chces prerazit baraninu alebo staru kozu, tak jedine co funguje je silne indicke kari.
jozefj
Naložiť do soli a cesnaku aspoň na 7 dni.Klasicky rôsol.
janny300
Urobila by som gulas s pridanim vina...bud donho alebo na lyzicu baraniny hlt vina...haha vyriesene