Rôzne

Bandurčeňik

meryfri - bez fotkymeryfri, 9. októbra 2011

mám prosbu...keď som bola ešte mladšia, tak sme u nás na šarišu varili každú sobotu kapustu a ku nej sa piekol tzv. bandurčeňik...to bol koláč zo zemiakov a piekol sa na plechu ako piškótove cesto... po upečení vyzeral ako chlieb, ktorý sme si krájali, namastili maslom, nakrájali cibuľu alebo jedli ku kapuste, vtedy to robila moja stará babka, ktorá sa dožila 94 rokov ...ja som piekla vtedy možno trikrát , ale nikdy som si recept nenapísala ...potom sme sa presťahovali , babka zomrela a dnes si nespomeniem, čo všetko sme tam dávali ...budem rada, ak to niekto vie a napíše na varechu ...nechcela by som ho skúšať len tak od buka...ktovie, či by sa podaril ...vďaka ...meryfri

@zareaguj


Diskusia k téme

veriana
u nás na spiši sa robia naľešníky a na šarišu je to bandurčenik - cesto je ako na zemiakove placky ,aspon co ja viem od mojej svokri .
veriana
alebo žeby to boli gruľovníky ? mi ich pečieme na pecu na rovno na platni ,ale počula som že ich peču aj na plechu ......no asi som veľmi neporadila ......
babidka
Nalesnik /alebo niekde malecnik/ je zemiakova placka pecena v rure .Ale bandurcenik bude asi "bandurkova buchta"alebo "bandurceny osuch" - pekavala som to , ked boli deti male . Potom som na to zabudla ....Neviem ci myslime obidve na to iste :-) To sa do urobilo normalne kysnute cesto s drozdim a do toho sa pridali surove struhane zemiaky , okorenilo sa , posolilo , pridal cesnak a pieklo sa v rure ako kolac .jedlo sa to s mliekom alebo ako priloha k polievkam ci privarkom .Kdesi mam aj napisany recept , mozno by sa oplatilo oprasit toto jednoduche jedlo :-)
meryfri
vdaka za reakcie...aj ja pečiem naľešniky ...to su zo surovych zemiakov,ale do bandurčenika droždie neide, len soda bic. ,asi acidko , muka , varene zemiaky a ešte niečo ...skuste mi ten recept preposlať na meryfri@azet.sk
hubata
No to je tak dievčatá keď nepočúvate za mladi svoje babky, tak ako to napísala do zážitku "Ako nás babka učila piecť štrúdlu" @Tetulka. Tetulku a jej sestry babka naučila ako sa pečie štrúdla aj bez cesta, len v plachetke a dodnes dňa to tak robí.
Inak ja som si tiež myslela za mladi že môj muž bude toľko zarábať že budeme chodiť len po reštauráciách, kdeže by ma napadlo že budem s nalakovanými nechtami šúpať tie hnusné krumple, že sa naučím rozoznať u mäsiara či je to sardinka alebo bravčové stehno, alebo že muž nespozná že je to polievka zo sáčku a nie z hovädzieho chvosta ....... A tak je to aj s týmito bandurčeňikom: recept pekne zapísať na CD aby bol aj pre dcéry.
hubata
Óóóha .... prepáčte že sa tu tak rozdrapujem, toto som nemala v pláne. Dnes už adminkovia spinkajú, ale zajtra by som poprosila keby ste to vymazali .... a môžte obidvoje, čo sa ja mám čo starať do výchovy kucháriek.
tanaivan
Osúch. 70dkg hladkej múky, 1 kocku kvasníc rozmiešame s jednou lyžičkou soli, ono sa to rozpustí a naleje do múky, 3-4 v šupke uvarené zemiaky jemno nastrúhané, pridať vlažnú vodu podľa potreby, cesto nemá byť veľmi husté ani riedke, treba odskúšať. Nechať vykysnúť 40-50 minút. Na dobre vymastený plech bravčovou masťou, rozprestrieme cesto. Posypať kryšálovou soľou Pečieme pri 180 stupňoch 40-45 minút. Nakoniec môžeme potrieť cesnakom, kto nemá rád nemusí. Je to výborný osúch ku kyslým polievka, gulášu i kapustnici. Dobrú chuť.
45678
@merifri vložím recept, ak by mali záujem aj ďalšie Varecháčky, predpokladám, že hľadáš tento " Krumpľovník"
jeka
Bandurčeník je zemiaková placka na plechu.nastrúhame zemiaky(ja asi 15 ks,podľa plechu a aký hrubý ho chceš mať),a pridaš tam vajíčka,tiež podľa toho aký tuhý ho chceš mať,soľ,korenie,cesnák podľa chutí,ja pridavám aj cibuľu,majorán,múku alebo strúhanku.Vymastíš plech(masťou)olejom,natrieš zemiaky a navrch daš tiež trochu oleja(masti) a pečieš do chrumkava.
jeka
joj zabudla som napísať aj sodu bicarbinu(to aby neboli tažké na žalúdok)
marchefka
aj ja si ho pamatám z detstva a chcela som sa tu opýtať, či niekto nemá recept, no myslela som si, že to ľudia nebudú poznať, oskúšam ten od ,,tanaivan,,. Ďakujem za diskusiu