Varenie

Azuki dezert

julica - fotkajulica, 11. marca 2011

Ahojte, chcela by som sa vás opýtať, či niekto nemáte skúsenosť s výrobou japonských dezertov. Chcela by som z azuki fazuliek pripravit Yokan, teda taku tu zelatinu s agarom. Laka ma vsak spojit to s podobnou "hmotou" z ryzovej muky, raz som nieco take ochutnala a teraz mam silne pnutie pripravit si to sama :) Poradíte niekto? Už vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

tornadolue
Sorry, neporadím, nič o tom neviem. Ale vygooglila som si Yokan...to je úplne fantastická vec. Našla som pár skvelých receptov, dokonca aj so zeleným čajom...takže ďakujem veľmi pekne za tip :-)
2010
V utorok som mal poradu s daakym novym japonskym zakaznikom , na prvy pohlad to vyzeralo ako zelatina z motoroveho oleja...ano bol to yokan a chutil vyborne ,ale nikdy som neskusal vyrabat ,sorry...
julica
nuž, moja motivácia vyskúšať to pripraviť je teraz silnejšia, keď to ani vy dvaja neviete :)
katarina2511
To ryzove cesto, co spominate sa da najst na google - su tam aj videa. Vola sa to mochi - vyzeraju ako male tvarohove knedliky -
priprava je velmi jednoducha. Okrem ineho plnia sa aj pastou z cervenej fazule - azuki. Ak neviete po anglicky, prelozim a uverejnim recept. Dufam, ze na Slovensku dostanete vsetky ingrediencie. Ja ich sama nerobim, kupujem ich, dostat ich v Canade kupit v kazdom obchode s potravinami. Ak mate zaujem viem viac receptov, mozete mi napisat na cathy_somos@yahoo.com
hubata
Chudáci japonci, majú dnes iné starosti: sú radi že prežili to zemetrasenie a cunami. Ak máte tam niekto známeho, tak držíme palce aby všetko dobre dopadlo !
Príroda zasa ukázala svoju silu.
honestka
@Julica : tu najdes jednoduchy recept na Mizu-Yokan:
potrebujes: 1 platok Kanten (agar agar), alebo 1/6 oz. kanten prasok, 1 1/4 salky vody, 1 salku hnedy cukor, 3/4 lb. anko
(1 1/2 cup) japanesefood.about.com/od/japanesedessertsweet/r/yokan.htm===...
neviem ci to najdes u nas v obchode- tu mas pomocne stranky: 1 stick kanten (agar agar), or 1/6 oz. kanten powder, 1 1/4 cup water, 1 cup brown sugar, 3/4 lb., ANKO 1 1/2 cup)== recept najdes tu :  japanesefood.about.com/od/japanesedessertsweet/r/anko.htm...
==== Anko (tsubu-an) Recipe = Anko is sweet azuki bean paste which is often used to make various Japanese sweets. This is a type of anko called tsubu-an. Tsubu-an contains skins of azuki beans.===
Ak mas rada taketo veci- skus aj ich ine vyborne cesticko na MOCHI: su to velmi jednoduche veci, ktore su vhodne samostatne, alebo na balenie inych guliciek s prekvapenim, ja robievam toto:
===1 šálka =250 dcl===
1 šálka Mochiko /jemne pomleta sladká ryzova muka /glutinous rice flour/, 1 šálka vody, 1/4 šálky cukru /jemny krystal "Castor sugar" pomiesany spolu s praskovym/, podla potreby Katakuriko, /zemiakový škrob - staci maizena) ktora sluzi na podsypanie, lebo cesticko sa velmi lepi.
Postup: Mochiko a cukor daj do misy, Pridaj vodou a dobre rozmiesaj (bude to velmi vodave- neboj). Vlozit do mikrovlnky - misku zakryt kuchynskym plastic wrap a nechaj v mikrovlnke na vysokej dobe 4 minuty. ak sa ti tanier v mikro neotaca, pomiesaj raz.
Vyber a odokryte nechaj vychladnut. Toto zakladne cesticko sa moze takto podavat - robis gulky a namacas trebarz do kokosu, orechov, cokolady, kakao, orechy- co mas rada.
Dobre vychladnute sa da aj rozne plnit: japonci maju radi cervenu fazulovu pastu, zmrzlina, kusky cokolady - uzasne je zabalit turffle coko/, domorodci maju radi malicke jednohubky.
= bez problemu to zabalis v troske plastikovej folie tak, ze z gulicky urobis placicku das plnku/staci nala lyzicka/ dobre postlacas, aby plnka bola pokryta a bez zamazania si ruk robis dalsiu.
Mozes si do cesticka pridat aj rozne aromy / jedle prichute - vanila../
velmi dobre sa cesticko hodi na zabalenie ovocia ako (jahoda, hrozno, pomaranc, cucoriedky, kiwi, atd...)
Bez problemu si toto cesticko mozes urobit aj cokoladove tak, ze pridas miekolko lyziciek dobrej tmavej rozpustenej cokolady este pred samoatnym varenim v mikrowlnke.
= Japonci su majsti vo vyrobe sladkosti z tohto cesta a robia neuveritelne cifrovane dobroty, ktore individualne balia do krasnych krabiciek. casto sme taky darcek dostali od nasich priatelov na vianoce a my sme im na oplatku posielali udeneho salmona, ktory je tam zase velmi vzacny a uzasne drahy.
= =dufam ze sa ti podari Julica, daj vediet.