Varenie

ARTIČOKY

borsalino - fotkaborsalino, 19. septembra 2011

Zdravím všetkých varecháčov.
Má tu niekto skúsenosti s pestovaním artičokov?
Ja som tento rok posadil,ale nemám na nich žiadne plody.Iba strašne veľké listy.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Možno urodí až na budúci rok. Alebo si vyhľadaj, vygúgli, možno sa dozvieš, no tiež si počkaj, či ti niekto tu neporadí.
nbert
Articoky ziadne "plody" nemaju, konzumuje sa samotny kvet, resp. srdce toho okvetia. Navrchu stonky je velike okvetie ktore treba obrat spolu s kuskom stonky. Noznicami sa ostrihaju spicky supin s nozom sa odkroji vrsok. Uvari sa vo vode v nezakrytom hrnci domakka ale moze sa uvarit aj s parou. Potom sa oberie vrchna vrstva lupenov. Odporucam pogrilovat a nalozit do olivoveho oleja.
2010
@nbert , pozeral som v tv ako ich pripravol J. Oliver ... neostalo z nich "nic" len kusok stopky a okrajane srdce vsetko zahodil.Tak som isiel k susedom do "greckeho googlu" z ostrova Kythira , tam kedysi neboli taky bohaty aby vsetko zahodili, (okrem pichlaveho stredu sa jedlo vsetko).Je to babracka lebo listky , treba cucat .Grecka dedinska varianta "Aginares a la Polita"




puntodadino
Articoky sa u nas pestuju velmi tazko.Pokusal som sa o to.Semeno sa musi uz v januari vysievat do crepnika.Aby nahodili dost kvetov,potrebuju vela fosforu v pode/kvasene kuracince/.Okrem toho musi byt aj teply rok,vela slnka.Tazko sa prezimuju.Okrem ochrany pred mrazom,treba chranit aj pred vlhkostou.Velmi casto do jary splesniveju.Najlepsie je ich vykopat a aj s korenovym balom prezimovat v parenisku.Bal sa musi opatrne vlhcit.Najchulostivejsia cast rastliny je "srdiecko",odkial vyrastaju nove stonky.
Pri dobrej starostlivosti dorastu aj u nas ich kvety do velkosti velkej muzskej paste.Rentabilita pestovanie je podobna pestovaniu bananov u nas:-) .
celero
Pokiaľ ja viem, tak artičoky by mali mať kvety až v druhom roku.
puntodadino
Ked ich zasejes v januari,spolahlivo kvitnu prvy rok.Zberaju sa pred objavenim sa fialovych okvetnych listkov.Su to trvalky,ale ako som to u nas skusal,neznasaju nasu premenlivu mokru zimu.
borsalino
Ďakujem všetkým zúčastneným za radu.ja viem že artičok nemá plody.Ale ja som nemal na nich žiadne kvety.iba veľké listy.ale skúsim,ako povedala "celero",počkať ešte na budúci rok.
Ešte raz vám všetkým ďakujem.
bozulka
Na zimu ich treba dobre zakryť /čečinou alebo slamou/.Mne rodili 7 rokov,potom manžel zabudol zakryť a zmrzli.Ja som robila ako píše 2010 aj lístky sme "cucali! srdiečka som robila s holandskou omáčkou.Bolo to viacmenej ako rarita lebo pred 30 rokmi sa u nás nič také nedalo kúpiť,iba konzervované v predajni lahôdok.
borsalino
ahoj bozulka.chcem sa ta spytat,ci ti rodili hned prvy rok,alebo aj o rok neskor.