Rôzne

Alberta a Calgary

kecemis - fotkakecemis, 21. júna 2013

Vzdy som si myslel, ze zijem v provincii Alberta a v najvacsom meste provincii, Calgary. Dnes som sa dozvedel zo Slovenskych dennikov (aj Pravda), ze Alberta je susedna provincia.
Citujem "Meteorológovia predpovedajú cez víkend ďalšie dažde, takže situácia v miliónovom Calgary sa bude zhoršovať. Stav pohotovosti vyhlásili aj v susednej provincii Alberta, v ktorej museli uzavrieť časť transkanadskej diaľnice."


@zareaguj


Diskusia k téme

janger
Niekedy ludia jednoducho nevedia, nuz ale aspon v novinach a spravach by to malo byt spravne.... @kecemis , drzim palce, je to tam u vas momentalne veru zle :-(...
kuchticka
Aspon vidis ako su vzdelani niektori novinari, ale nie su to iba Slovaci ....
Mate to tam ako v strednej Europe pred 14 dnami> myslim na vas a sucitim s vami. Dufam, ze sa to coskoro zlepsi a posielam "suchy" pozdav.
marianne
Keby sa dalo,hned by som Vam tam poslala nasho slniecka @kecemis. Ten nas Oskar uz prehana....Stava sa, u novinarov by sa sice az tak nemalo,ale vidis....Treba im napisat,ze maju v tom hokej:-)).Kupila perfektny bedeker o Kanade,ci ho niekedy vyuzijem,len Pan Boh vie,ale o provincii Alberta mam zhodou okolnosti nastudovane......Aj ja Vam posielam par lucov z nasho Oskara,hadam pocasie aj u vas zmudrie...
ankabanka
veru aj my v susednych provinicach sme pobureni tym co vidime.
Calgary to zatial zvlada bravurne aj ked taketo pohromy este nezazila a pretoze mate z vasho mesta okrem dobreho starostu aj premiera aj prime ministra slubuju dobru statnu podporu.

avsak ludom zijucim okolo rieky /ktori to z casti prezili v 2005/ nie je veselo, ked si predstavia, co bude ked vody opadnu. A chudak dolne mesto! Este ze je zname, aki su Calgarcania fantasticki v pomoci bliznemu co sa jedna volunteers /svet to videl aj pri olympiade v 1988/.
Prejavujem moj osobny sucit.
/nanestastie este prsi dalej a my dufame, ze to neprejde k nam/.
marianne
Nemohla som ten clanok najst,ale uz som..netusila som,ze az tak zle je u vas...drzim palce,nech sa to cim skor zlepsi a pevne verim,ze ste vsetci v poriadku...
mariamka
toto mi nejak v spravach uniklo ale je to strasne!, teraz pozeram video na YT, nedavno sme na SK bojovali s tymto zivlom ako tak uspesne, vzdy velmi zdielam taketo utrpenie ludi, vlastne akekolvek, ked z minuty na minutu musia opustit vsetko, co v zivote nastradali a nedajboze aj o to prist a zostat takpovediac "s holou"
@kecemis velmi drzim palce, nech dazde ustanu a hlavne nech ste vsetci v poriadku, nasi rodaci a samozrejme aj vsetci tam zijuci, mate aspon takto na dialku od nas velku moralnu podporu a povzbudenie,, vela stastia a daj vediet .. ten novinarsky brept mi je v tomto pripade uplne lahostajny..


marianne
je to strasne @mariamka ,voda je obrovsky zivel,neda sa pred nou ujst..2 roky dozadu myslim v Australii takto bojovali s nim...ani ja som to nepostrehla,televizne noviny nepozeram vobec,citam len hospodarske noviny a tam mi to uniklo....
pusta
je to hrozné, niet kedy a kam ujsť...
@kecemis , prajem ti i tam žijúcim, aby pohromu ustáli a z následkov sa čo najrýchlejšie pozbierali a opäť postavili na nohy...
ten novinársky brept mi unikol, ale tak ma poplietol, ked som čítala napísané od teba, že som si musela pozrieť mapu, lebo som silne zapochybovala o svojich vedomostiach zemepisu, a to som už stará semetrica...
držím ti palce!!!
kecemis
Dakujem Vam za podporu, ktoru ste vyjadrili. Urcite to ocenia vsetci v Calgary a okoli I ked len takto virtualne. Dnes na vecer prestalo prsat, ale sneh sa roztapa nadalej. Predpoved je dast az do utorka a to by mohlo byt este horsie. Snad sa im predpoved nesplnin.
@pusta nemozem s tebou suhlasit, "stara semetrica", este schovas schovas mnohych do vrecka a je sa od teba stale co ucit. A to nemam na mysli len varenie. @Marianne @mariamka dakujem za slniecko, skutocne nam dnes podvecer zasvietilo. @ankabanka viem, Saskatchewan ma tento problem kazdy rok, a je to hrozne ked to sledujeme, co sa tam robi.
@kuchticka @janger dakujem aj vam za podporu. Ja som nemyslel obycajnych ludi, skor ma prekvapilo to, ze sprava vysla z oficialneho zdroja, od ludi, ktori sa tym zivia, a vsetky deniky to bez rozmyslania uverejnia.
pusta
@kecemis , neviem čo ti mám na to povedať, ale dakujem ti :-)
a pre teba jeden citát posielam :
Nikdy sa nevzdávaj!!! zázraky sa dejú každý deň...
držím palce a nech sa ti darí!
mariamka
vdaka @kecemis ze si sa ozval,, hned sme kludnejsi za vas vsetkych,, a nech uz len svetle chvile pridu ,, drzte sa
jerica
@kecemis , aj ja mám správy od našej @honestka ktorá tiež žije v Calgary, tak si viem predstaviť čo prežívate , určite to zanechá na psychike stopy, môj skromný názor , chýba pokora voči prírode a tá nás za to trestá:-(
@kecemis , potešila som sa tvojmu príspevku , aj ked je to skôr k smutnému zážitku , ďakujem ti .
citujem @honestka : mame par znamych, ktorych domy su vytopene, pretoze byvaju v downtown blizko rieky Bow a Elbow. hruza, co sa tu preziva, a naviac veliky nezvyk.
je ich tam spustu z roznych ohladov. kompletene vytopilo aj novu cast mesta, su tam uplne nove domy postavene iba v poslednych 5 rokoch, je to hruza a ani plakat nepomoze.
link:
 www.cbc.ca/player/News/ID/2393024950/...

kuchticka
Ved som i na @honestku myslela, len som nevedela ze cita nase diskuzie. Pozdravujem ta @hanestka a prajem vam vsetkym obyvatelom postihnutych oblasti zlepsenie tejto nestasnej situacie. Nech sa vrati vsetko do normal a njma nech nikto nepride o zivot, co sa tiez stava.
yana
A teda @honestka je v poriadku? (Mame volnu izbu, ak je treba). V piatok rano, ked som sa rutila z prace domov, som na dialnici stretla vojensku kolonu, co isla z Edmontonu k vam. Az mi hrdlo stislo.
risko74
sevas starec!!proti depresii z pocasia pomoze iba dobre jedlo!!skus take prave bacovske halusky!!nemusi byt ani bryndza,staci nejaky grecky ovci syr a tie halusky!!hned budes vediet odkial si a hodis bobek na canadu ako ja na usa
ankabanka
aky si mlady taky si nerozvazny napisat takyto comment na tragediu, ktora sa zrutila necakane a nepredvidane na ludi v Calgary.

Ziadna prevencia, ktora by bola "dostatocne"prevedena by nebola tentoraz ludom v zaplavach pomohla.
Mam tam priatelov a sme v kontakte.
Je uzasne ako sa ludia spravaju voci sebe s pomocou jeden druhemu, neznamym, pretoze DWnT je este stale bez pracovnikov a urady su prazdne a zatial sa len malo da robit hoci pocasie sa umudrilo.
Neboj nehladuju, su tam uzasni ludia takych volunteer nenajdes len tak lahko vo svete co sa im rovnaju. jednotlivci doma a tiez restauracie ponukaju vsetkym zachranrom jedlo a pitie zadarmo. Halusky by ich tentoraz nespasili aj ked maju dobre syry, ktore by tu bryndzu /hlavne tu kravsku/ dnes uz asi nahradili.

Radenie "bobkov" si uzivaj sam.
Canada je asi najlepsim statom emigrantov a neporovnavaj s USA
/mam skusensoti aj odtial//.

Honestke som poslala par TS ale nereaguje, takze nevieme ju inac kontaktovat, a ci to tu vobec cita? ak ma starosti so svojimi znammi.
kecemis
Dakujem @ankabanka za tvoju vycerpavajucu odpoved. Ja som si nevsimol, ze by tu mal niekto depresiu. Co sa stalo je smutne, ale je uzasne ako si ludia dokazu pomahat. Nikto sa nepyta preco, zaco, jednoducho sa ide na vec. Aj ja mam znamych, a bolo samozrejme, ze sa im ponukla pomoc. Len pre zaujimavost, tebto veekend ideme z roboty k jednej pracovnicke do High Riveru, kde to postihlo ludi skutocne asi najviac, pomahat a cistit. Este stale sa nemozu vratit domov, pretoze voda I ked ustupila v tej oblasti je stale vysoko a predpoklada sa, ze sa budu moct vratit domov az v piatok, dufaju.
Ale to predsa bolo aj na Slovensku v 2010. Alebo, nie? Nemyslim si, ze zalezi na krajine, ale na ludoch. A dobrych ludi je este, chvalabohu stale viac, ako tych druhych. A tiez verim, ze ked dospejes, aj ty to pochopis, akorat to kazdemu zoberie rozdielny cas.
pusta
@kecmis , dúfam, že tozvládate...priala by som sito veľmi.
prosám ťa nevieš aspoň niečo málo o @honestke ?
ak by si náhodou mal tú možnosť, pozdrav ju pekne odo mňa.
všetkým vám veľmi držím palce,hlboko s vami spolucítim.
kecemis
@pusta Pomaly ale iste sa to dostava do tych spravnych kolaji. Stale vsak vychadzaju nove a neve problemi, ktore zapricinila voda. Honestke som pisal a zatial sa neozvala. Dufam, ze je aj s rodinou v poriadku. Samozrejme pozdrav odovzdam. Dakujem.