Rôzne

Aký je rozdiel

tedko - bez fotkytedko, 17. novembra 2011

Stále neviem rozdiel medzi vegetariánskou stravou a vegánskou,
možete mi varecháčky poradiť aký je v tom vlastne rozdiel?
Neviem či na túto tému už bola diskusia ak áno nemožem ju nikde
nájsť a preto prosím o radu.Vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

akeber
tuším vegetariáni jedia živočíšne produkty ( vajcia, maslo, mlieko,bryndza,syry) vegáni nie , tý sú čiste zelenina , bylinky,klíčky a zrnká
myslím že u vegánov je to veľká záťaž na organizmus , vegán by určite nemohol pracovať v bani alebo niekde v ťažkom priemysle ale to je iba môj názor :-))))
huck
Presne tak ako sa domnieva @akeber a treba dodat, že okrem uvedeneho, vegani nekonzumuju ani rybu, rakov, slimakov,makyše,mušle, med, propolis, ba nepouživaju ani želatinu.. Nenosia odevne predmety z kože, peria, hodvabu a vlny . V kratkosti nekonzumuju a nepouživaju nič čo je povodom, aj ked len čiastočne živočisneho povodu!
anajka
Tak,tak. Všetko podstatné je tu povedané.
tedko
Ďakujem veľmi pekne za odpovede,veľmi ste mi pomohli ešte raz
veľká vďaka
smajliqa
byt veganom teda znamena na polovicu nezit :)
este vegetariana pochopim, ale vegana,,,, to asi nikdy..
evanaaa
Tak som sa podívala na to, čo dala sem Nadia56. Určite je to akési sebazapretie, hockdo to nedokáže a tak, ako aj Smajliqa spomína, vegánov nechápem. Okrem iného sa tam píše, že úplné vylúčenie živočíšnych bielkovín môže mať istý dosah na zdravie človeka a tomu verím. Konzumovať celý život jednotvárnu stravu asi nie je ten správny počin, strava by mala byť pestrá a ak niekto nechce jesť mäso, dá sa to vylúčiť, no to ostatné by jesť mal. A ak sa niekde tvrdí, že tráviaci systém človeka nie je prispôsobený na mäsitú stravu, nech potom vysvetlia, prečo pračlovek lovil zver, aj keď nevylučoval ani rastlinnú stravu, t.j., jedol s každého troška, čo mu príroda nadelila a čo jedlé bolo.
A ešte - takéto diéty nie sú vhodné pre deti a maloletých, ktorí potrebujú pre svoj rast viacej, ako len ovocie a zeleninu.
macusa
snubencova sestra je veganka. osobne by som si zvykla na taku stravu. jedalnicek na slovensku nie je taky pestry ako v inych krajinach
zabuda sa na mhoho veci ako pohanka, bulgur, a co ja viem ake obilninoviny su uzasna vec, ludia jedia velmi malo zeleniny a ked ano vacsinou len na maslovom chlebe lebo nemaju ziadnu fantaziu ako ju upravit , ked clovek je vela strukovin dostane do tela potrebne bielkoviny ktore su najdolezitejsie pre organizmus, ked chce vegan syr da si tofu, ked chce kolac upecie ho bez vajec. nie som ani veganka ani vegeterianka ale nepovedala by som ze strava veganov nie je pestra alebo ze je dokonca jednotvarna. vegani len objavuju nami beznymi stravnikmi zabudnute a mozno niekedy odcudzovane potraviny.
tornadolue
Keď som bola vegetariánka, tiež som nechápala vegánov. Teraz nechápem, prečo mi trvalo tak dlho, stať sa vegánkou. A aj ja si myslím, že vegánstvo má dosah na zdravie človeka - veľmi pozitívny :-) @macusa veľmi pekne si to napísala :-)
sueclash
@huck , tym chces povedat, ze vegetariani konzumuju ryby a slimaky atd.? v mojej knizke vegetariani nejedia ziadnych zivocichov, nezavisle od toho, kde ziju/zili.. a tym padom ani zelatinu.. :)
mikat
Vegetariáni sa tiež rozlišujú - tí, čo konzumujú mliečne výrobky a ryby sú lakto-ovo-vegetariáni. Niektorí však nejedia ani rybky :) To už je na jednotlivcovi.
Vegetariánstvo ani vegánstvo či vitariánstvo NIE SÚ diéty :) Je to normálny spôsob stravovania. Keď nebudem jedávať stopenú bravčovú masť a suché salámy, to predsa tiež nie je diéta. Len sa vzdávam veľmi nezdravých a nevhodných druhov potravín, nie?
A ešte k tej nevhodnosti týchto "diét" pre malé deti :) .... Môj 3-ročný syn je vegetarián od narodenia. Teraz má 106 cm, 19 kg, na svoj vek neprimerane veľa fyzickej sily. Je dobre stavaný (nie tučný!), zdravý ako repa (klop-klop), otužilý, neodmieta mi žiadne jedlo. Netrpí ani nedostatkom sladkostíi - má všetko, na čo dostane chuť a kedy ju dostane (samozrejme, domáca výroba, nepresladené, s plnohodnotných surovín). NIKTO ma nepredsvedčí, že zdravý štýl stravovania nie je vhodný pre najmenšie detičky!! :)
Ja som časom dospela k názoru, že každý by sa mal stravovať podľa toho, čo mu robí dobre. Sú ľudia s výborným metabolizmom, telesne aktívni - nech kľudne konzumujú mäsko a ťažšie stráviteľné potraviny, myslím, že v správnej kombinácii s čerstvou zeleninou a inou prílohou im to neuškodí. Ak má niekto zažívacie problémy, citlivý žalúdok atď., mal by zvážiť príjem týchto druhov potravín. Každé telo je inak stavané, každý by si mal odsledovať, čo môže a čo nie. Ale určite netreba odsudzovať a zazerať na ľudí, ktorí sa stravujú inak, ako väčšina. Veď nikde nie je napísané, že čo je bežne zaužívané, je zároveň správne :)
alexola
pre zaujímavosť, vegetariáni a vegáni tiež prispievajú k ochrane životného prostredia, pretože konzumujú najmä suroviny "vyrábané" s nízkou uhlíkovou stopou (carbonfootprint.com) :))
evanaaa
Ja nikoho nezaznávam, len opakujem, to, čo vravia lekári. Mimochodom, aj to, že rastlinné bielkoviny vždy nenahradia tie živočíšne. A tiež som nechcela písať o diétach, len som si nevedela spomenúť na správny výraz - že je to istý spôsob stravovania. A o tom, že to môže mať určitý dosah na zdravie je tiež v článku, ktorého link je tu uvedený. Ak sa niekto tak stravuje, je to jeho rozhodnutie, ja len hovorím za seba - nemám tú pevnú vôlu ani to presvedčenie, aby som to dokázala a vlastne, už nie je ani čas. S tým je lepšie začať v mladšom veku. A chýbali by mi niektoré jedlá, potraviny, atď. Obdivujem hlavne mužov, ktorí sa takto stravujú, lebo nie každý, najmä ťažšie pracujúci, by sa asi neuspokojil, ak by dostal po ťažkej šichte na obed tanier s klíčkami a nastrúhanou mrkvou. Takže asi to som mala na mysli. Možno je to aj tým, že som sa za celý život nestretla s takým človekom naživo, len prostredníctvom literatúry a rôznych článkov.
smajliqa
ja vam to vysvetlim takto... clovek potrebuje papat vsetko...
ak nieco nemoze zo zdravotnych dovodov, moze to nahradit niecim inym, ale ak to uplne vyluci, odrazi sa to na zdravotnom stave. Nechcem ani vidiet tie problemy, ake ma clovek, ktory nekonzumuje nic zivocisne....
katkat
@smajliqa poznam ludi, ktori nejedia nic zivocisne a su uplne v poriadku, pretoze si vedia poskladat jedalnicek tak, aby mali vyvazenu stravu...
2010
Takze musi byt na tej strave naozaj daco zle , v Indii je vyse 50 % obyvatelstva vegetarianov a je ich vyse miliardy. Asi treba davat pozor lebo clovek moze z toho lahsie otehotniet.
smajliqa
@katkat
som byvala anorekticka, ked to tu mozem napisat, aj ked sa tym nerada chvalim,a viem ako reaguje telo, ked mu nieco chyba....
sueclash
@mikat , ja som len chcela.. ti, co jedia ryby a nejedia maso, sa volaju pescateriani.. vegetariani nejedia ani ryby.. ale inac so vsetkym ostatnym, co vravis, suhlasim.. ;-)
palokuchki
Ci je niekto vegetarian, alebo vegan je jeho osobne slobodne rozhodnutie. To treba urcite respektovat. Nie som si ale ista ci v dnesnej dobe ked sa produkuje vela vyrobkov z GM rastlin je ta vebetarianska a veganska strava az taka zdrava.
huck
Niie mila @Sueclash nič podobne som nechcela povedat. Chcela som len zdoraznit, že vegani kategoricky odmietaju vo svojom štyle života použivat a konzumovat všetko čo je živočišneho povodu , kym vegetarianstvo je široky pojem - rozne kategorie , kde sa konzumuju vajička, jogurty, med ale viaceri sa tu vo svojich komentaroch dotkli aj toho. A sama si spomenula skupinu pescaterianov, ktori nekonzumuju absolutne žiadne ine maso okrem ryb a rakov, mušle (aj tu egzistuju podskupiny). Naozaj som nechcela polemizovat... Velmi sa mi pači vystižny komentar @mikat.
tornadolue
@smajliqa prekonať anorexiu bolo určite ťažké a držím palce, aby si už žiadne podobné problémy nikdy nemala, ale nemôžeš predsa porovnávať anorexiu s vegánstvom. Keď som si pár dní počítala kilojouly vychádzalo mi to na vegánskej strave na 11000 Kj.
A čo sa týka bielkovín, vegán vie vo svojej strave prijať dostatok bielkovín a zároveň všetky esenciálne aminokyseliny, len si ich musí vyskladať z kombinácie obilnín a strukovín. @evanaaa vegáni nejedia len klíčky a mrkvu, preto som sem dala link na stránku vegánskych športovcov, skús si tam kliknúť v mojom prvom príspevku
macusa
je to proste vsetko o tom ze kto nepozna tento sposob stravovania tak ho odcudzuje keby skusil nieco si viac nastudoval mozno zmeni nazor. moj otec zmenil stravovanie 2 roky dozadu - nie je vegetarian ale maso je len velmi velmi malo a mliecne veci taktiez a neviem sa na neho vynadivat ako dobre vyzera a aj on sa citi ovela lepsie. a ked tu bolo spomenute vitariánstvo... uff raz som sa stravovala asi 5 dni tak ze som jedla len surovu zeleninu... moj zaludok to nezvladal takze toto nie... ale veganstvo a vegetarianstvo podporujem a je strasne ze slovenske restauracie nie su schopne pripravit jedalnicek aj pre takto sa stravujucich ludi...
macusa
@mikat velmi ti fandim pretoze si viem predstavit ako sa okolie cuduje ze takto "trapis" svoje dieta...
chore je ked rodicia zoberu svoje rocne dieta do McDonaldu a nie ked mu davaju zeleninu a pripravuju mu doma plnohodnotne jedlo
evanaaa
Tornadoule, ja som to uviedla len ako príklad, už viem, že záber tých potravín je širší.
tedko
Ďakujem ešte raz za vysvetlenia od všetkých,pýtala som sa preto lebo
mi bolo doporučené pri mojej diagnóze dodržiavať vegánsku stravu
a nevedela som presne ten rozdiel,teraz mi je to jasné,ďakujem ešte raz
všetkým za pomoc.
tornadolue
@tedko to si mala hneď povedať :-) tu máš odkaz na jednu skvelú stránku s vegánskymi receptami, ja som ju vo svojich vegánskych začiatkoch často navštevovala, určite ti uľahčí varenie, sú to nenáročné recepty z ľahko dostupných surovín, prípadne poslúžia ako inšiprácia  www.nulajedna.cz/boo/home.html...
smajliqa
@tornadolue
dakujem.... vyliecit sa to hadam neda nikdy, ale da sa nad tym vhrat pevnouvolou a super ludmi okolo seba :)

no, a teda by som sachcela opytat,,, 11000 KJ je fakt dost,, ale v akej forme??? aky pomer tukov, sacharidov a bielkovin??? lebo nejde len o bielkoviny, tie su samozjreme potrebne,, ale telo potrebuje aj tuky a sacharidy aby mohlo fungovat.... ako ich dava do tela,??
vegani jedia aj soju???
tornadolue
@smajliqa aky bol pomer vsetkeho, to si uz nepamatam :-( Bolo to obdobie, ked som cielene priberala, ked si nedam pozor a trochu menej jem, hned schudnem. Viem, ze bielkovin som mala denne okolo 80 az 90 g (co boli na moju vahu vyssie davky), lebo som cvicila a potrebovala som z niecoho budovat svalovu hmotu. Tuky som mala z orieskov - vlasske, lieskove, mandle, semena - tekvicove, slnecnicove, to vsetko denne spolu s ovsenymi vlockami a susenym ovocim. Takisto mandlove mlieko, kokosove mlieko do jedal, denne lyzicka lanoveho oleja. Kompletne bielkoviny su napr. v konopnych semiackach. Sojove mlieko som uz davnejsie vyradila, momentalne sem-tam zjem len tempeh alebo miso do polievky, inak soju nie. A inak vela strukovin - fazula, sosovica, cicer, hrach a obilnin - celozrnne placky, pohanka, jacmenne krupy, pseno. A k tomu samozrejme ovocie a zelenina. Myslim, ze sacharidy tam vsade su, nie?
Tolko otaznikov si tam mala, dufam, ze som ti dobre odpovedala :-)
smajliqa
@tornadolue.... ano, to co si vymenovala kompletne staci na vsetko co organizmus potrebuje.... tak zasa viem nieco nove o veganstve.. som myslela, ze vegani nemozu takmer nic,,, vidim, ze tam mate z kazdeho kutika nieco, tak potom nie je co vytknut :)

pevne zdravie zelam :)
cathyc
Války budou tak dlouho, dokud se budou zabíjet zvířata. Ten, kdo seje bolest, nemůže sbírat radost a lásku... Pitagoras
Vegetariánstvo je prvým stupienkom na ceste ku všeobecnému mieru. Vegáni neodmietajú všetko živočíšne len tak z plezíru. Snažia sa vytvárať vo svete čo najmenej násilia a to je gro celého ich životného štýlu. Byť vegánom, to nie je len o strave. Tvrdiť, že vegánom, či vegetariánom niečo k životu chýba je omieľanie neodborných predsudkov aj keď ich vyslovuje lekár. Dosť ľudí spravilo zlú reklamu vegetariánstvu či vegánstvu tým, že sa vyhlasovali za príslušníkov týchto skupín po tom, čo zo svojho jedálnička vypustili mäso či aj iné živočíšne produkty. To však v pravom slova zmysle nie sú vegetariáni či vegáni. Skôr je pre nich výstižné pomenovanie prílohový vegetariáni. Neznalosťou si privodia vážne poškodenie zdravia a potom to zvalia na vegetariánstvo ako také. Takže ak sa niekto chce k tomu vyjadrovať a poprípade začať sa tak stravovať, mal by mať naštudované veci ohľadom potrieb organizmu a toho aké potraviny rastlinného pôvodu mu ich v dostatočnej miere zabezpečia. Takže ak sa to čo i len trošku dá, človek by nemal odsudzovať niečo, čo nikdy neskúsil. Ja som dlhé roky skúšala všežravosť a zistila som, že to množstvo energie a pocitu zdravia, ktorým teraz disponujem mi jedenie mäsa nedávalo. Veľa sa dnes rozpráva o vzostupe, o zjemnohmotňovaní naších tiel a podobne. Tieto teórie dnes už potvrdzuje dokonca aj jeden z vedných odborov a tým je kvantová fyzika. Ťažko zjemníme svoje duše, ak sa budeme aj naďalej podieľať na zvieracej genocíde a jesť hrubohmotné, strachom a bolesťou naplnené telá zvierat. Takže všetkým tým, ktorí cítia, že toho násilia vo svete je už naozaj veľa a zdravia málo, prajem radostné objavovanie nových stravovacích smerov, ktoré Vás zmenia nie len telesne, ale aj duchovne. A bonus navyše...dokonca sú aj ohromne chutné...Nakoniec ešte dodám, že v žiadnom prípade neodsudzujem žiadneho všežravca.
45678
@cathyc , týmto nechcem znevážiť Tvoj pohľad na spôsob stravovania, no na nedávnej konferencii bol zástanca jedenia mäsa a položil vegetariánom otázku : "ste presvedčení, že rastlina vníma? je citlivá na prenos informácií? " odpoveď znela "samozrejme" a "všežravec" sa natiahol a veľavravne zaujal stanovisko k odpovedi..."no a tak mi teraz vysvetlite, ako rastlina vyselektuje z toho h...na úbohého týraného zvieraťa ten stres, keď práve bilologické hnojivo je to najlepšie pre pestovanie BIO produktov .
Teda aj Vy pojedáte s tými Vašimi zelinami rovnaký stres ako ja v mäse a ešte si aj pochutím. A po ďalšie, prečo počúvam od vegetariánov, že kúpil som si sójové párky, vôbec nerozoznať chuť od mäsových... parafrázujem toho prispievateľa: "prečo si teda za každú cenu chcete pripomínať chuť mäsa, keď to apriori odmietate? .. žujte listy a jedzte struky a nám dajte pokoj.!"
Nemusím Vám písať, že to bol kabaret ako vyšitý a predsedajúci musel dať vynútenú prestávku, lebo to začalo zaváňať zúrivou debatou :-)))
zirafninka1
Preco si chcem ja "pripominat" chut masa?... Lebo maso mi chutilo. Vegetariankou som sa predsa nestala preto, ze mi maso nechutilo :) Dovody vacsiny vegetarianov su predsa uplne uplne ine.
cathyc
45678 ak si prečítal, alebo prečítala môj príspevok tak z toho je dúfam zrejmé, že nikoho nenútim zmeniť spôsob stravovania ani preberať môj svetonázor. To čím si prispel/a je príklad toho ako násilnícky pristupujú mäsožravci k vegetariánom. Za každú cenu nanútiť svoju pravdu a svoju odmietavosť zvaliť na oponenta. Inak k Tvojmu príspevku...biologické hnojivo nemusí byť zo zvieraťa, len tak pre zaujímavosť, pestujem si sama zeleninu a ovocie a nepoužívam žiadne živočíšne hnojivá. Stačí mi vlastný kompost. Rastliny vyprodukujú toľko biomasy na pohnojenie záhrady a nedodajú pôde zbytočne veľa nežiaducích látok, koľko potrebuje. Ak sa v problematike nevyznáš, tak neútoč. Vážne Ti robí problém, že sú na svete ľudia s iným názorom ako máš Ty? Si dôkazom mojich slov v predchádzajúcom príspevku. Pokiaľ neprestaneme jesť mäso, mier na svete nezavládne. Uvažuj odkiaľ sa v Tebe berie toľko netolerantnosti a hnevu?
jelenik
@cathyc : Tvoj prispevok som precitala so zaujmom i preto, ze nasa rodina /4 clenovia/ je vegetarianska a dovody su take, ako uvadzas.Velmi pekne si opisala nielen dovod, pre ktory prichadza k zmene stravovacich navykov, ale aj zmeny, ktore sa prejavia, ak sa dlhsie clovek takto stravuje. A dodavam, ze nase zdravotne karty su nezaplnene, sme zdravi. Vsezravcov tiez neodsudzujem a na otazku, ci nemozme jest ani ryby /neviem preco sa zvyknu pytat zrovna na ryby/ odpovedam, ze mozme jest vsetko, ale nechceme zit na ukor zivych tvorov.
cathyc
@jelenik milé slová od Teba. Nešlo mi o to robiť propagandu tomu čomu dnes verím aj ja. Takto vyjadrujem bolesť v srdci, ktorú cítim, keď viem, ako strašne sa zaobchádza so zvieratami v záujme našich chutí. To čo sa dnes deje, tu ešte nikdy nebolo. Hrozím sa toho aká slepá, hluchá a zmanipulovaná som bola dlhé roky aj ja. Nevedomosť je tak sladká, niet divu, že občas nechceme vedieť, vidieť a počuť.



45678
@cathyc , zrejme sme sa nepochopili, som žena, mám to v profile a ja som toto uviedla ako príbeh a reakciu pána, ktorý zastával názor masotarianov. Ak si ešte raz prečítaš môj príspevok, v prvej a poslednej časti malo by to byť jasné :-)
Neviem, prečo si vzťahovačná, a urážaš ma ? ...ja tiež zastávam názor zdravého stravovania a písala som o tom vo viacerých mojich príspevkoch, no Ty si ma označila jednoznačne za netolerantnú a plnú hnevu a pritom si nevenovala pozornosť môjmu príspevku.
Zlatko, ak niekoho nepoznáš nesúď .
cathyc
@45678 ospravedlňujem sa Ti...skutočne som nepochopila správne Tvoj príspevok.
45678
@zirafninka1 ďakujem, ze si správne pochopila význam môjho príspevku a obhájila môj úmysel :-)
@cathyc beriem ospravedlnenie, možno to prospeje k Tvojej uvážlivosti do budúcna :-)
Iba na doplnenie, celé roky nielen mojej profesnej činnosti je práve tolerancia a chápanie iných názorov, rozdielnosť ich vierovyznania, pôvodu a vyznávanie rozdielneho životného štýlu-vrátane stravovania
dôkazom toho, že po celý produktívny život som zotrvala pri svojom povolaní. Význam slov netolerancia a hnev by v mojej práci nemali určite miesto .:-)
lorein
som veganka a tiez sa cudujem, o kolko uzasnych veci som sapred tym ochudobnovala, ked som jedla prevazne len zivocisne produkty....veganstvo je krasny zivotny styl, pre ktory sa rozhodnu prevazne ludia,ktori sanechcu podielat na utrpeni a smrti zvierat....pretoze im na tom zalezi..vedia ako trpia zvierata vo velkochovoch alebo akymsposobom su zabijane....veganstvo znamena lasku a milovat....vsetko zive...nasu Zem...."nezabijes" je volba a kazdy ma pravo sa rozhodnut. Vela ludi si neuvedomuje, preco do nas vkazdej reklame tisnu, ze take mlieko jesuper, taky syr, takyprasok,...atd.....clovek tieto veci k zivotu nepotrebuje a keby vedel pravdu, asi by to uz nikdy nejedol....ale pravda nie je pre biznis ziaduca a preto sa to nepropaguje...odporucam precitat Cinsku studiu....inak ak porovnam obdobie,ked som jedavala maso a teraz ked som veganka, je to naneporovnanie.....uzasna vnutorna vyrovnanost, ucta ku vsetkym tvorom,laska ku vsetkemu,moje telo sa citi super a dostavavsetko,co potrebuje:) ...je krasne najst alternativu stravy a nebyt otrokom biznisu, reklam a starych pravidiel,ktore uzdavno nie su pravdou
lorein
cathyc :prispevok z 30.nov. -10:48- krasny.....plne sa ztotoznujem...krasna pravda..hlavne o dopade na nase jemnohmotne tela....*namaste*