Rôzne

Ako vytiahnuť kosti zo pstruha ?

martinis - fotkamartinis, 22. augusta 2013

Pekný večer varecháči, opäť sa s vami, skúsenejšími, chcem poradiť
: ako vytiahnuť kosti zo pstruha ?

Dnes som prvýkrát robil rybu vcelku, nie filé, konkrétne pstruha s
hubovo-petržlenovou plnkou, bolo to vynikajúce, ale vadilo mi to
množstvo kostičiek. Podľa návodu na obale sa mi podarilo vytiahnuť
chrbtovú kostru, hoci trochu negustovne :)), ale aj tak ostalo v
mäsa veľa kostičiek. Urobil som niekde chybu - vari som tú kostru
vytiahol zle ? Alebo sa tým kostičkám vyhnúť nedá ?

Po krátkej chvíli som sa vykašľal na príbor a jedol to ako rebierka :
pekne rukami, jednou som si vkladal mäso do úst a druhou
vyťahoval kostičky :-)) Ďakujem za vaše rady priatelia ! :))

@zareaguj


Diskusia k téme

enerrgizer
ahoj..myslím, že si kosť vytiahol dobre, ale rybku si pripravoval veľmi dlho. Dôležité je správne odhadnúť dĺžku prípravy a potom vytiahneš takmer všetky kostičky s chrbticou, pstruh nepotrebuje dlhú prípravu, ale presný čas ti nepoviem...záleží od veľkosti :)
martinis
no naozaj, to by mi nenapadlo - zrejme to bude tým, namiesto odporúčaných 12 - 15 minút (nebol som si istý, či bude dobre prepečený) som piekol pstruha až 20 minút. vďaka za tip, najbližšie skúsim piecť kratšie, dúfam, že neostane surový :))
eraserhead
mal si mrazenú rybu? odporúčam zohnať si živú-čerstvú rybu, dnes to chovajú takmer všade.
ryby pripravujem pravidelne (hlavne v celku) a s "manažovaním" kostí pri jedení to robím aj takto (bod 7,)
 goo.gl/9SNUMJ...


toto tu je tiež pstruh, dúhový zo Zákamenného



Na rybu si treba nájsť čas, ľudí ktorých máš rád a dobré víno.
Už som to písal viackrát, pre mňa je príprava a jedenie ryby oslava života .......
evusik
ja ti s vyberaním kostí neporadím, pretože mne rybu vykostí vždy manžel, on to vie perfektne... aj v reštaurácii ak si dáme rybu prehodím mu môj tanier, on mi ju vykostí a vráti mi tanier, ešte sa mi nestalo, že by to niekomu vadilo.... ale aj tak najradšej jem rybu doma pekne prstami...
ale @eraserhead to v poslednej vete dokonale vystihol... dobre pripravená ryba vyžaduje pomalé až slávnostné jedenie, v dobrej spoločnosti a príjemnej konverzácii to je celkom iné ako keď človek do seba nahádže jedlo rýchlo, rýchlo a potom ledva fučí :-) kto nemá rád ryby nevie o čo prichádza :-)
@martinis si ešte mladý, chce to len tréning, určite sa to naučíš....
gabriele
pstruhov vykostujem tak, ze urobim mierne hlboky (asi 1 cm) pozdlzny rez z kazdej strany chrbtice a chrbticu aj s brusnymi kostami spolu vytiahnem...potom ostanu uz len plutvove kosticky...a to nie je problem odstranit :)
ubka
My to vyberáme po tepelnej úprave, veď v tom je to čaro pstruha, že vyberieme chrbtovú kosť v kuse :-)))
..alebo je nejaký špeciálny recept, ktorý si vyžaduje filetovanie pstruha?
posuň ho sem na varechu...
martinis
@eraserhead : áno áno, pokiaľ bude možnosť, rozhodne budem preferovať čerstvú, u nás v obchodoch pstruha veľmi nemajú, ale za roho máme priehradu - palcmanskú mašu, tam ich predávajú, tam budem musieť zájsť :))
dobrý tip, v mrazáku je ešte jeden kus, tak to skúsim podľa teba. ten tvoj vyzerá výýborne - je pečený v rúre ?
ryby milujem, tvoja veta sa mi páči :))
@evusik : podobne, mne robí "vykosťovača" tato :)) jedlo si treba vychutnávať, najmä ak vyžaduje zložitú prípravu, však si to zaslúži(me) :O) potrénujem, hádam sa čoskoro podarí aj na prvý pokus ...
@gabriele : tiež zaujímavý tip. viem si to predstaviť, ale zrejme naozaj bude treba dodržať čas pečenia, aby sa mi podarilo vytiahnuť aj tie brušné kostičky :))
@ubka : samozrejme, aj ja sa chcem kostí zbaviť až o upečení, nie za studena :))
viera1
@ubka je vyfiletovať,vyúdiť a naložiť do oleja.Neskutočná dobrota.Ale na to už potrebuješ 55-60cm pstruha.
martinis
@tiginko : super, to vyzerá na celkom dobrý spôsob, určite vyskúšam. len musím dodržať čas pečenia. vďaka za tip ! ;)
eraserhead
prípadne skús inú rybu, čo má väčšie kosti, tam však budeš potrebovať sekeru na porcovanie .......