Varenie

Ako na harulu na plechu?

luckaprima - fotkaluckaprima, 16. mája 2012

Prosím šikulky a šikovníkov kuchárov o radu: ako mám dosiahnuť aby sa mi haruľa na plechu neprilepila?? plech mám vymastený, už som ju dávala aj na horúci a nič nepomohlo, neviem ju odtiaľ dostať. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

monzet
Toto kedysi poradila starká mne:plech na harulu,sa používa len na harulu.Na potretie používať masť a najhlavnejšie,plech na harulu nikdy neumývala,vždy len dôkladne dosucha vyutierala.Keďže haruľu piekla každý deň starkému na raňajky,mala naozaj všetky "muchy" vychytané a tá jej haruľa bola jednoducho fantastická.Tenká,chrumkavá a nikdy a jej neprilepila
kopretina
Já používám folii (z Lidlu). Já mám černou, ale existuje i světle hnědá. Použití má na hodně dlouho - ve stovkách opakování. Nemusí se vůbec ničím potírat. Dokonce i jablečný štrůdl, když trochu vyteče a zkaramelizuje - vůbec žádný problém. Umyji vodou se saponátem, čistou vodou a zase je k použití. Jsem s ní moc spokojená.
marcy
používam starý klasický plech z bývalej rúry,tiež sa mi lepila haruľa,no od kedy dám plech s olejom poriadne vyhriať a tak navrstvím masu nemám problém :))
marianne69
vcera som ju zrovna piekla,ja vzdy naozaj poctivo vymastim plech bravcovou mastou,ale pekne nahrubo,ako ked vymastis formu na babovku,tiez musis riadne,lebo sa inak prilepi, ak pravda nemas nelepivu formu.Vtedy sa mi neprilepi...
marianne69
...a plech nedavam vyhrievat,aj ked viem,ze sa dava,len vylejem zemiakovu masu na dobre vymasteny studeny plech...
elka21
u nás sa používajú plechy na haruľu iba na haruľu a sa dedia. Je potrebné ich dobre vymastiť bravčovou masťou, neumývať a hlavne ich zdediť
pacik
Ja vždy nahrubo vymastím zmäknutým maslom (nie roztopeným) a vysypem hrubou mukou a nelepí sa na žiaden plech...
rea1
priznam sa, ze harulu peciem podla starej mamy mojho kamarata. plech dobre namastim a normalne posypem jemnou struhankou. mozno ma za to ortodoxni haruľožrúti prekľajú ale funguje to, harula sa neprilepi a chut sa nezmeni. v zivote by ma to nebolo napadlo, u nas sa to nerobilo. stara pani uplne kludne mierne podsypala aj francuzske zemiaky a nie, ze by im to bolo na skodu, priam to vyzdvihne chut - maju chrumkavu, pripecenu spodnu korku a nie su prilepene na pekac.
evkalibka
aj ja mám zdedený plech (z čierneho plechu) len na haruľu a mastím len bravčovou masťou, alebo dávam na iný pečiaci papier
medovnicek
Dievčence ako čítam vašu diskusiu, tak ma napadlo, že by nebolo zlé haruľu upiecť. Nemáte niektorá nejaký osvedčený recept?
ubka
@medovnicek mne sa páči Brdlajz od 45678 nájdeš ho cez vyhľadávať , a keď robím klasickú haruľu, dobrú hrumkavú použijem jemno strúhané zemiaky, ktoré hneď zalejem cca 1 dl teplého mlieka, pridám korenie mleté, cesnak, majoránku, soľ a 2 vajíčka bez ohľadu na množstvo nasrúhaných zemiakov, prisypem toľko polohrubej múky, aby cesto bolo stále "liate", plech si vymažem bravčovou masťou, posypem trochou strúhanky a posypem drobno nakrájanou údenou slaninkou potom nalejem cesto a dám do rúry na 180 st. cca po 15 min vyberiem plech s haruľou a obastím bravčovou masťou, nešetrím najmä pri okraji plechu a plech vrátim do rúry, pridám na 190 a rýchlo dopečiem do červena.
alexdidi
Mne sa osvedčilo pečenie na pečiacom papieri(žiaľ,haruľový pekáč som nezdedila),ale aj ten dobre vymastím masťou.
elka21
pre tích, ktorí bývajú v okolí Banskej Bystrice - vždy v septembri / t.r. asi 15.9.2012 / je v obci Medzibrod súťaž v pečení harule. Podmienka je aby jeden člen z družstva / 3-členné/ pochádzal, ale býval v Medzibrode.
Priamo na námestí sa súťaží a je možnosť vidieť prípravu a pečenie tej najlepšej harule a samozrejme sa jej aj najesť do sýtosti.
janger
No ale ste mi teda narobili chut :-))). Tusim idem spravit Mnam.
klekipetra
Milé varešky, ja vám nerozumiem. Z čoho vy už nevyrobíte problém?
Najobyčajneší papier na pečenie - a nielen pri pečení harule/baby. Keď už niečo iné, tak vymastený plech vysypaný strúhankou.
ludka10
...harula, pecena na plechu nema chybu!!!
Skuste do nej zamiesat za hrst dobrych velkych kusov skvariek, to je dobrota...:-)))
zdenkas
Určite platí -vymastiť plech bravčovou masťou a poriadne!S olejom nie.
misax
Ja ju pečiem nasucho. Na spodok dám papier na pečenie a potom aby nebola sucha ju pokvapkám kvalitným olivovým olejom.
hrka
treba natrieť plech alebo naliať olej a ten treba nechať rozpáliť v rúre a na ten rozpáelný olej alebo bravčovú masť naliat zemiakovú masu , určite sa neprilepí
luckaprima
no koooľko rád, veľmi pekne ďakujem, dnes so "zdedila" aj starkin plech na haruľu, taaaak sa teším, už som aj upiekla, no nemôžem povedať že by sa celkom sama zošuchla, ale bolo to omnoho lepšie. Ešte vyskúšam asi pokombinovať aj ostatné vyššie písané dobre mienené rady a pridám medzi recepty aj tú moju.. tak ešte raz ďakujeeeeem