Východniarsky podlistník a nalešniky fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 28. júla 2010
Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept)
Foto: alexdidi

Spomínam na kachľovú pec u babičky, kde sa piekol chlieb, koláče, ale i tzv. podlistník, t.j. cesto ako na zemiakové placky alebo haruľu pečené Zobraziť celý popisSpomínam na kachľovú pec u babičky, kde sa piekol chlieb, koláče, ale i tzv. podlistník, t.j. cesto ako na zemiakové placky alebo haruľu pečené v rúre na kapustných listoch.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

8 ks
1 ks
4 strúčiky
3 PL
3 PL
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plech na pečenie, potrieme masťou a uložíme naň kapustné listy. Zemiaky nastrúhame nie celkom na jemno, dáme na sitko a dobre vytlačíme vodu zo zemiakov do misy pod sitkom. Necháme chvíľu postáť, vodu zlejeme a škrób vrátime k zemiakom. Pridáme nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, múku, majoránku, soľ, mleté čierne korenie, rascu a kyslú smotanu.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené zemiakové cesto rozložíme na kapustné listy a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po pol hodine pečenia potrieme povrch roztopenou masťou a pečieme ďalších 30 minút.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Porežeme a podávame s hustou kyslou smotanou a mliekom.

  5. 5

    Z tohto cesta som robila aj placky-nalešniky na suchej platni. Niekedy sa robili priamo na šporáku. Z oboch strán upečieme do zlatista.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení hneď, ešte horúce potierame surovým maslom.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame tiež s hustou kyslou smotanou a kyslým mliekom.

    Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Máme radi tieto placky, lebo nie sú tak nasiaknuté masťou a maslo im dodá lahodnú chuť.

Diskusia k receptu

stefanm
...a to som mal doma,kým som bol slobodný,vždy k fazuľovej polievke.A teraz už 34 rokov stále len tie v masti vyprážane.Musím si urobiť takéto sám.Ďakujem za pripomenutie!!!Veď ja som na nich načisto zabudol.Hmmm-ten cesnak vonia až k nám na sídlisko III.
janger
Podlistniky poznam. Moja babka to tiez robievala. Zase pekna spomienka.
Budem ich musiet spravit.
evusik
toto síce nepoznám, ale vyzerá to veľmi dobre, tak rýdzo slovensky :-)
jerica
Poznám , robievala to svokra na východe , Ďurďoš pri Hanušovciach nad Topľou, hovorievala ( hutorela "jic dzifko" ta to naše , vy na zapadze , to neznace ) Rada si spomínam na tie časy , keď sme aj s deťmi prázdninovali u starkých.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
dnes budú na večeru budú polistníky,idem kúpiť kapustu a dáme si to s acidkom.To je dobré že to nebude moc mastné.
babav
Vyzeraju lakavo!Ukladam si recept,ktory je pre mna novinkou;
vyborny napad,ze sa nemusia smazit v oleji ci masti,iste su takto
lahsie pre zaludok;-)
jezibabka1
haruľu aj placky v oleji robievam, ale nie takto, ukladám si a vyskúšam, mňam:)
astheart
Našla jsem je až teď! :) A že je na západě neznají?! Omyl, ve Slezsku se dělají běžně. Tedy, pokud lidé mají ještě sporák s pláty. Jedí se úplně stejně, stavějí se "do komínku" a mezi ně kousek másla, pak se polévají kysanou smetanou. Dobré jsou taky polité rorškvařenou slaninou. U nás se to jmenuje "placki na blaše". Já si je dělám často, na litinové plotýnce, která se pokládá na plynový sporák (taková litinová kulatá destička). Mám je moc ráda. :)
alexdidi
@astheart narobila si mi také chuti pripomenutím tohto receptu, že hneď ich dnes idem robiť na obed. Presne ako ty aj ja som placky robila na liatinovej platni, keď som mala plynový šporák, teraz na sklokeramike už to musí byť na suchej palacinkovej panvici, ale chutia i tak. Dnes však budú v rúre na kapustných listoch. Už sa teším.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia