Chcem si overiť ako sa majú správne variť cestoviny. Pretože jeden vraví soliť vodu,
druhý že nie. Potom s olejom alebo bez, niekto preplachuje hotovú pastu, iný ju
rozkladá na plech.
Na Prime - Zdeněk Pohlreich varil cestoviny takto: nahádzal do hrnca niekoľko hrstí
soli. Vraj sa majú variť v takmer morskej vode. Vôbec ich nepreplachoval, teda aspoň
som si nevšimla žeby to robil.
Počula som to už viac krát, že sa nesmia preplachovať. Vraj všetko "to dobré" z cestoviny potom pretečie odtokom.
Vyskúšala som variť pastu v takejto presolenej vode bez oleja. Trochu oleja som dala
už do hotových. A bez preplachovania sa mi zdali oveľa lepšie. Krásne sa leskli
a všetci si ich chválili.
Zdá sa mi, že toto bude ten správny recept a už pri ňom zostanem.
Cestoviny mám veľmi rada, kvalitné a drahšie. Radšej si priplatím, ako jesť blato. Do vody dávam lyžičku soli a "ulejem" trochu olivového oleja. Potom už nepreplachujem ani nedávam olej. Ak je hotová omáčka na panvici, pridám ich priamo k nej, premiešam a nechám spolu prehriať.
Ak ich použijem neskôr, nechám ich vychladnúť za občasného premiešania.
vo woku robievam často, len keby sa z toho nepriberalo :)
a co som sa od talianov za tie roky naucil nedavat omacku k cestovinam ale dat cestoviny do omacky a je po problemoch zdrzanim omacky.
Ak si urcitu cast cestovin nechavam na neskor (tie ktore nepouzijem momentalne) tie vyberiem z vody celkom nedovarene a drzim ich v ladovej vode v chladnicke do pouzita neskor a aj ked su "povarene" v stojacej vode akoby dojdu na perfect "al dente". Nesmu sa vsak drzat takto niekolko dni!