Varenie

Ako na cestoviny...

morenajea - fotkamorenajea, 29. apríla 2010

Chcem si overiť ako sa majú správne variť cestoviny. Pretože jeden vraví soliť vodu,
druhý že nie. Potom s olejom alebo bez, niekto preplachuje hotovú pastu, iný ju
rozkladá na plech.
Na Prime - Zdeněk Pohlreich varil cestoviny takto: nahádzal do hrnca niekoľko hrstí
soli. Vraj sa majú variť v takmer morskej vode. Vôbec ich nepreplachoval, teda aspoň
som si nevšimla žeby to robil.
Počula som to už viac krát, že sa nesmia preplachovať. Vraj všetko "to dobré" z cestoviny potom pretečie odtokom.
Vyskúšala som variť pastu v takejto presolenej vode bez oleja. Trochu oleja som dala
už do hotových. A bez preplachovania sa mi zdali oveľa lepšie. Krásne sa leskli
a všetci si ich chválili.
Zdá sa mi, že toto bude ten správny recept a už pri ňom zostanem.

@zareaguj


Diskusia k téme

17 komentáre k článku
To máš tak. Ako si to urobíš, tak to budeš mať. (Sto ľudí, sto názorov)
Cestoviny mám veľmi rada, kvalitné a drahšie. Radšej si priplatím, ako jesť blato. Do vody dávam lyžičku soli a "ulejem" trochu olivového oleja. Potom už nepreplachujem ani nedávam olej. Ak je hotová omáčka na panvici, pridám ich priamo k nej, premiešam a nechám spolu prehriať.
Ak ich použijem neskôr, nechám ich vychladnúť za občasného premiešania.
ja som nedala olej do vody a vôbec sa mi nelepili. Cestoviny s omáčkou môžem radšej než kus mäsa. Cestovinové "všeličo"
vo woku robievam často, len keby sa z toho nepriberalo :)
je to presne tak ako hovorí sandra, olej , dobre osolím a nepreplachujem ,všetko dobré sa odplaví,hlavne nerozvariť a trochu vody si nechám do omáčky keď potrebuje zriediť,alebo zeleninu podliať , každá má svoje skúsenosti ... :))
asi sme sa tu stretli rovnaké kuchárky, pretože ja varím tiež len v slanej vode a zásadne nepreplachujem. Najradšej mám horúcou omáčkou preliate a premiešané horúce cestoviny. Omáčka akákoľvek. Ak potrebujem cestoviny ako prílohu, potom bez prepláchnutia ich vysypem na plech a tam ich občas premiešam až pokiaľ nevychladnú. A samozrejme použiť vodu z cestovín tak ako píše @hannah je sto razy lepšie ako sypať do jedla múku kôli zahusteniu, v podstate to isté platí aj o vode z uvarených zemiakov z ktorej sa dá uvariť napr. dobrá cesnačka.
ja tiež solím vodu,niekedy pridam aj vegetu,nepreplachujem a nedavam do vody olej,niekde som počula že potom na cestovinach nedrží omačka..tak sa podla toho riadim...
Podla mna je najhlavnejsie co s tymi cestovinami ked su hotove a nerozvarene...
a co som sa od talianov za tie roky naucil nedavat omacku k cestovinam ale dat cestoviny do omacky a je po problemoch zdrzanim omacky.




Tak ako vraví Sandra - tiež nekupujem rôzne 6-vaječné a pod.:), radšj kvalitné - jedine zo semoliny - a skúšam počas varenia, či už sú také akurát...tiž dám lyžičku soli, olivový olej, a ke´d ich idemem jesť hneď - nepreplachujem, keď ich odkladám na neskôr, tak prepláchnem.
Ja sem pridám, ako to robím ja :) Do vriacej vody dám okolo 5štipiek soli....potom 5-6 kvapiek oleja.... Vodu zvyknem dať do 3/4 hrnca. Do polovičky vody nasypem cestoviny (budú vždy rásť). Keď už cestoviny sú mäkké, okamžite ich vyberiem....nechám ich odkvapkať, ale v žiadnom prípade ich neopláchnem....takto má úplne inú chuť, akoby som opláchol. Keď ich opláchnem, budú studené (radí sa, že ich opláchnite studenou vodou) a budú akoby ,,nevarené" cestoviny, len mäkké a opláchnené vodou...
Ja som to vyriesila takto: cetoviny varim vzdy v dobre osolenej vode a nic ine. Ak ich pridavam k omackam tak ich nikdy neprepachujem, ale robim tak ako hovori 2010, naviac pouzijem troska vody v ktorej sa varili aj do omacky. Tie ktore idu do polievok ako priloha (hovadzia...) tie preplachnem aby sa nezlepili.
Ak si urcitu cast cestovin nechavam na neskor (tie ktore nepouzijem momentalne) tie vyberiem z vody celkom nedovarene a drzim ich v ladovej vode v chladnicke do pouzita neskor a aj ked su "povarene" v stojacej vode akoby dojdu na perfect "al dente". Nesmu sa vsak drzat takto niekolko dni!
Ja tiež dám soľ, trošku oleja, používam semolinové a vôbec nepreplachujem. A keď pozerám ako varí Emannuel tak tiež takto a nemása scediť všetka voda. Hlavná zásada vždy ich prehriať v omáčke. Robím len tak a sú výborné.
Honestka, to je dobrá rada, ďakujem. Večer mávam času dosť, ale pri príprave obeda je mi každá minúta drahá. Podľa tvojej rady si môžem cestoviny predvariť večer a na obed už len prihriať, čo bude chvíľka.
Ja sa drzim navodu na krabici(baleni),lebo kazdy vyrobca ma vlastny navod na varenie (mnozstvo vody,soli ci oleja).Pracuje to !
@sovka62 , ked mas uvarene vecer rezance - cestoviny ,tak ja ich na druhy den dam do vriacej vody zohriat a scedim , su ako cerstve. Aj ja som davala do vody 1pl oleja aby sa nelepili. A ked pridavam omacku tak nedavam olej.
Pre tých, čo to rovnako nestihnú vždy správne zvládnuť, je najlepšie vtipný varič cestovín "mafián Al Dente". Postráži všetky druhy cestovín a dá vedieť kedy sú hotové zahratim talianské operné árie od Verdiho. Ide to už kúpiť aj na Slovensku.
dobry den zaujimalo by ma že od čoho zaleži rozdiel ktory tkvie v tom, že ked naberam v praci kuraciu alebo hovadziu polievku do taniera, niekedy z varechy rezance "utekaju" do misy inokedy zase v sa udržia bez problemov vo vareche...? Kto mi to vie zodpovedat, od čoho to zaleži. a Ešte by som poprosil o dobrý recept na rezance, ktore by sa nezlepovali tzv. "tarhance" do kyslej kapustovej polievky = "jušky" - prosím môžete mi napísat na adresu kios5@azet.sk Pekne Dakujem-

Pridaj komentár do diskusie: