Položila som si túto otázku už ikskrát. Naposledy pred chvíľou, keď sa pri mojom recepte @gurmand spýtal, prečo kombinujem rybu s mäsom, konkrétne so šunkou. A tak som si odpovedala: ak to nevyskúšam, ako budem vedieť, ako to chutí? Keby som sa vopred rozhodla, že nejem morské potvory, žaby alebo slimáky, možno by som prišla o skvelé pochúťky. Priznám sa, že rada odkukávam: z kuchárskych kníh, od profíkov, ale najradšej od laikov, ktorí varia svoje jedlá. A recepty si potom pozmeňujem, niekedy natoľko, že s pôvodným receptom už majú spoločné iba málo. Ale ak nazvem jedlo všeobecne známym menom, nemením v ňom ani postup, ani ingrediencie. Lebo sachertorta "po našom" už nie je sachertortou...
@zareaguj
No a ja som objavila omylom dobrú chuť pri príprave môjho špenátu. Okrem soli, trošky korenia a cesnaku pridávam výdatne mletú rascu, raz som ju tam omylom pridala miesto mletého korenia a myslela som, že som všetko pokazila. BA NAOPAK! Špenát má vynikajúcu chuť a odvtedy mi chlapi pripomínajú, aby som tam rascu nezabudla pridať.
Už som kdesi písala, že u nás sa pred viacerými rokmi, keď sme boli ešte deti objavil takýto recept: Kurací perkelt so smotanou, k tomu domáce halušky a podržte sa, obyčajný zemiakovo-cibuľový šalát. Nerobievam ho už dnes, ale nezjem to bez toho, aby som si na tanieri neposypala čerstvú cibuľku na drobno nakrájanú.
mastné, tak som k tomu potrebovala chlebík,
kombinácia ryža, zemiaky bola pre nás slávnostná, tak sa podávala ako príloha pri nejakej slávnostnej príležitosti, či k rezňu alebo pečenému mäsku.
Vsetky jedla sa daju kombinovat, ale kazdy kuchar-specialista musi vediet ako, aby to malo uspech. Napr. jahnacie kotletky grilovane a polievane malinovou omackou, alebo marhulovou a rozne ine kombinacie masa a ovocnych omacok.
domaca sliepka, plnka, nove zemiaky , uhorkovy salat , kto sa prida?
Napríklad ja keď jem rezeň s hranolkami je najprv preč ten schnitzel a potom začnem jesť hranolky.Ludia sa na mna dívajú a myslia si že tomu sa hovorí delená strava...
Od môjho otca som sa naučila jesť niektoré druhy ovocia s chlebom,tiež čokoládu si dám rada s kúskom chleba atď...atď.On tiež musel mať kúsok chleba ku všetkému.V detstve som to nechápala.
Chlieb s masťou a pocukrovaný mali radi aj moji bratia keď boli malí.Moja maminka nemala veľmi rada polievky hoci varila vynikajúce,miesto polievky si radšej dala do hrnčeka surové vajíčko s cukrom,rozšlahala vidličkou,zaliala pivom a labužnícky vypila...pre niekoho nepochopitelné.
Koľko fantastických jedál by som nepoznala keby som nemala chuť vyskúšať ich.Moje dlhoročné skúsenosti ma presvedčili o tom že nič netreba zatracovať,sú iba dve možnosti...chutí nám to alebo nechutí...!