Varenie

Ako ľudia objavujú nové chute?

amelie - fotkaamelie, 31. mája 2012

Položila som si túto otázku už ikskrát. Naposledy pred chvíľou, keď sa pri mojom recepte @gurmand spýtal, prečo kombinujem rybu s mäsom, konkrétne so šunkou. A tak som si odpovedala: ak to nevyskúšam, ako budem vedieť, ako to chutí? Keby som sa vopred rozhodla, že nejem morské potvory, žaby alebo slimáky, možno by som prišla o skvelé pochúťky. Priznám sa, že rada odkukávam: z kuchárskych kníh, od profíkov, ale najradšej od laikov, ktorí varia svoje jedlá. A recepty si potom pozmeňujem, niekedy natoľko, že s pôvodným receptom už majú spoločné iba málo. Ale ak nazvem jedlo všeobecne známym menom, nemením v ňom ani postup, ani ingrediencie. Lebo sachertorta "po našom" už nie je sachertortou...

@zareaguj


Diskusia k téme

tatranocka
Môj otec napr. musí mať ako prílohu zemiaky a ryžu.A fakt je to dobrá kombinácia.
viera1
Poznám mnoho receptov,kde sa dáva napr. slanina ku pstruhovi (!),ale nekomentujem.Keď to niekomu chutí...Ja osobne mám rada recepty,kde je čo najmenej rôznych chutí a konkrétny recept nemôžem posúdiť,lebo som to neochutnala.
sovka62
@tatranocka , ja zase zemiaky s chlebom, vlastne ani nie ako prílohu, zemiaky hlavné jedlo, chlieb je príloha. Hlavne zemiaky do červena opražené na panvičke, sú dosť mastné, aby sa s nimi chlieb šmykol dolu hrdlom a ak je je k nim zelená paprika, sú to pre mňa hody. Koľko ľudí, toľko chutí.
tatranocka
@sovka62 a to som ani nenapísala,že aj tatík musí mať ku všetkému chlieb.Niekedy sa pozabudne,tanier prázdny a :"prosím si ešte kúsoček chleba".A mám po radosti,že 1x zjedol obed bez chleba.Nie ste vy rodina ?
amelie
keď som bola malá, nosievala nám maslo a tvaroh jedna pani z dediny. Také veru v obchode nemali... Voňavé, tuhé, svieže, slankasté. Mama ho predo mnou schovávala, pretože som naň tajne chodila a jedla som ho lyžicou. Veľkou. A bez chleba! A chudá som bola až strach. A že vraj sa od tukov priberá:-)
amelie
Tvaroh ma až tak netrápil, mala som ho rada iba s fliačkami
margaretka28
A môj drahý si zase dáva zavárané uhorky ešte aj k zemiakovému šalátu,pritom v tom šaláte už sú,no a svokor chlieb k nedeľnej polievke.:-))
afataga
@amelie ja som asi taka ako ty, tiez ochutnam skoro vsetko, aj dnes som si kupila kalamare, co by som asi nenabrala odvahu dat do ust je hmyz, ale na 100% nie som si ista :-) ale musel by byt maly a napr.fritovany, ale radsej nie :-) ked som bola mala, jedla som obcas vianocku s maslom a horcicou :-) chut je ale jedna vec a chemicke potraviny je uz ina vec, niekomu aj to chuti, co ja nechapem, moj muz vraj ked bola maly, jedaval chleba s maslom, salamou a lekvarom :-) a domace maslo si aj ja pamatam, no mohli by sme spominat...
alena45
gurmand je zrejme zástancom jednoduchej stravy, ale v tom zmysle, aby všetko chutilo tak ako má chutiť. Tiež by som nechcela k rybe šunku, ani hríby, alebo syr. Ale nemyslím, že by to myslel zle, len je tak zvyknutý. A hoci mám mnoho druhov korenia, aj tak použijem nanajvýš dva, aby som ním nezmenila úplne chuť pôvodnú. Moja sestra varí asi ako Ty. Tiež chutne.
marianne69
ja som tiez minimalista v kombinovani jedal:-) ked konzumujem rybu, nech ma chut ryby,ked maso naco ho este zalievat smotanami a vrstvou syra,vajickami a pod...cim menej kombinacii na tanieri,tym viac si pochutim,mam rada jednoduche jedla a cistotu chuti......ale moji stravnici doma naopak,lubia bohate kombinacie chuti a voni,no co uz:-)
zdezda
:-) a ochutnali ste už tzv. španielske vtáčiky na smotane a s knedľou ? za mlada som ich pripravovala na č. paprike a s ryžou, no manžel mi to preonačil, takisto ako špenát s pečeným bravčovým:-)ryby si pripravujeme často, sladkovodné ochucujem pri pečení trochou bieleho vína a až po upečení, kto chce, na horúcu si posype syr,... tresku, makrelu,...naložím do cesnakovo-citónovej zmesi a potom...pečiem, smažím :-) slaninku som k rybke ešte neskúšala, vyskúšam, keď budem mať babinec, dievčatá, ony to ocenia :-)
letisia
Jeden náš priateľ má rád vianočku s maslom a kolieskami klobásy. Nepozdávalo sa mi to, ale nedalo mi a vyskúšala som. No a pribudlo k mojim obľúbeným. Keď máme nejaké oslavy a ako prílohy sú aj ryža a zemiakový šalát, aby mali hostia výber, tak moja dcéra si nevyberá, nielenže si dá aj ryžu aj šalát, ale ešte si to zmieša dokopy. Prípadne ak si dá iba ryžu, tak si ju zmieša s kečupom. Neviem po kom to dieťa je :-)
arasidka
Ja mám zase jedného známeho, ktorý sa vždy teší, keď ochutná Caltu, on si k ktomu dáva kečupppppp!!!!!!
No a ja som objavila omylom dobrú chuť pri príprave môjho špenátu. Okrem soli, trošky korenia a cesnaku pridávam výdatne mletú rascu, raz som ju tam omylom pridala miesto mletého korenia a myslela som, že som všetko pokazila. BA NAOPAK! Špenát má vynikajúcu chuť a odvtedy mi chlapi pripomínajú, aby som tam rascu nezabudla pridať.
Už som kdesi písala, že u nás sa pred viacerými rokmi, keď sme boli ešte deti objavil takýto recept: Kurací perkelt so smotanou, k tomu domáce halušky a podržte sa, obyčajný zemiakovo-cibuľový šalát. Nerobievam ho už dnes, ale nezjem to bez toho, aby som si na tanieri neposypala čerstvú cibuľku na drobno nakrájanú.
viera1
Môj brat bol na akcii,kde mali teplý bufet a mal chuť na restovanú pečeň a zbadal bryndzové halušky,ktoré si pridal na tanier s pečeňou.Odvtedy to takto jedáva.Ochutnala som,chutilo.
hubata
Asi každé jedlo a rôzne kombinácie vznikli najprv z hladu a až potom z roztopašnosti. Ako deti sme si pokvapkali chlieb vodou, posypali kryštálovým cukrom a vynášali von. Raz jeden chalan nejako domotal túto pochúťku a urobil si mastný chleba s cukrom.
zvoncek
Ja ako malá som si pýtala k všetkému sladkému chlebík, mne tie bonbóny, čokoládky z vianočnej kolekcie alebo aj tabuľka čokolády boli
mastné, tak som k tomu potrebovala chlebík,
kombinácia ryža, zemiaky bola pre nás slávnostná, tak sa podávala ako príloha pri nejakej slávnostnej príležitosti, či k rezňu alebo pečenému mäsku.
ethanel
Poznam vela zvlastnych kombinacii napriklad nedavno som robil millionaire’s shortbread so slanym karamelom... takze jete vlastne sladko slane ale vedel by som aj o morskom certovy s hovadzim lickom, losos v parmskej sunke, plnene broskyne syrom ... toto je len zopar jedal ktore mam rad :) a este vlastne makove sulance ci domace slize s lekvarom k tomu.
kuchticka
@ethanel , domace slize s lekvarom bola pochutka nas deti ked sme boly male.
Vsetky jedla sa daju kombinovat, ale kazdy kuchar-specialista musi vediet ako, aby to malo uspech. Napr. jahnacie kotletky grilovane a polievane malinovou omackou, alebo marhulovou a rozne ine kombinacie masa a ovocnych omacok.
kuchticka
Moj vnuk si najviac pochuti na domacom chlebe natreteho maslom, horcicou, posypane pazitkou a slnecnicovymi semienkami a pokladene platky chedaru syra. Iny syr nezje ani za nic. Toto mu musim pripravit vzdy ked pridu na navstevu. Odmietne rezen, alebo akekolvek ine maso i tortu, iba tento krajic domaceho chleba je jeho obed/vecera u nas.
palokuchki
@hubata , ten chlieb namoceny vo vode s krystalovym cukrom bola aj pre mna velka pochutka. Ja som mala susedu, ktora mala velmi rada zapecene sunkove fliacky na hrubo posypane s krystalovym cukrom. Ja rada skusam pri vareni nove kombinacie. Takto som objavila vela novych chutnych jedal.
2010
A pre nas ktory su dlhodobo vonku je to objavovanie aj starych chuti,
domaca sliepka, plnka, nove zemiaky , uhorkovy salat , kto sa prida?


amelie
Vyše dvadsať rokov trávim časť roka na pobreží Languedocu. Mám tu priateľov, a to nielen Francúzov, ktorí mi rozširujú kulinársky obzor. Nikdy som nebola v jedle konzervatívna, naša rodina z oboch strán mala kuchárske bunky, ale až tu som objavila neuveriteľné možnosti rôznych surovín a ich kombinácií. A zistila som, že variť pre potešenie je niečo celkom iné ako variť z "musu".
amelie
@2010 , aj mne sa tu občas zbiehajú slinky na bryndzu... Hneď by som ju vymenila aj za foie gras či za homára.
michsamant
Ja mam chut na hovadziu polievku a to masko z nej s chlebom a kremzskou horcicou...mnam!
2010
No ja radsej nekomentujem nasej Australcanky dnesne ranajky ....nakrajany banan s bryndzou...
irenaw
Väčšinou najprv ochutnám a potom sa rozhodnem, ale priznám sa bez mučenia, že sú jedlá, ktoré neochutnám. Nie je to o chuti, ale o mojej hlave. Veľa surovín a jedál som objavila až vo vlastnej domácnosti, doma sme to nikdy nejedávali. Nemávali sme baklažán, oranžovú tekvicu, fenikel, artičoky, sladké zemiaky... Nepoužívali sme čerstvý zázvor, pesto, voňavé korenia, lebo otec má rád len papriku, čierne korenie, majorán a bobkový list ;-) To bola revolúcia, keď som robila recept kamarátkinej mamy a do ryže išli na masle opražené hrozienka s mrkvou. Mama len tŕpla: "Daj tam toho menej, lebo otec to nebude jesť!"... Dnes im často servírujem niečo "nevídané" a pochutia si. Ale musí byť aj z klasiky :-). Spomínam si, že ako dieťa som milovala chlieb s masťou a jablkom, spolužiak zas s masťou a slivkovým lekvárom. A dodnes mám rada vianočku (v detstve to bol namiesto vianočky makový lupák) s kečupom a tvrdým syrom, najlepšie čedar. Okrem toho sa mi chute menia, čiarkovaná (kôprová) omáčka bola "moja smrť" a dnes mám rada všetko kôprové, túto chuť som objavila len nedávno ;-)
arasidka
Irenaw, seeeeervus, čo piješ??? :)) dO PRVEJ POLOVIčKY Môjho života som kôpor nemohla vidieť ani na obrázku, jak sa hovorí: "len čo sem sfúkla svíčku na torc", dostala som chuť na kôprovú omáčku. Dovtedy som ju pokladala za "osobnú urážku" .
pacik
jéj @irenaw aj ja som ľúbila ako decko chlieb s masťou a k tomu jablko a ešte chlieb s maslom a poctivo posypané práškovým cukrom
rybarkuchar
Z duše mi hovoríš. Na "novom" recepte ma láka práve to, že neviem ako to bude chutiť. A stále mi niečo šušká do ucha prihoď tam to alebo ono. Rozum hovorí neblázni to sa nekombinuje a vtedy just, šľahnem lekvár na pstruha. Je pravda, že neúspechov je tak 1 k 1 s úspechmi, ale beriem to ako vedecké pokusy. A čo sa týka dodržania postupu u publikovaných receptov, tak to u mňa nehrozí. Nekamarátim sa s váhou, odmerkou a podobnými vymoženosťami. Najlepšia odmerka je oko a jazyk. Síce ťažko sa potom zverejňujú recepty, keď neviem napísať koľko čoho presne, ale verím, že aspoň inšpirujú.
irenaw
@arasidka tak je to jasné, som za polovicou :-))) moja svokra si nevie zvyknúť, že už čiarkovanú môžem..... víno suché biele, pivo čierne s hustou "tučnou" penou (aj tu sa mi zmenili chute) a tebe čo nalejeme? ak najbližšie nezabudnem na tú rascu do špenátu, možno nezostaneme len pri kôpre ;-D
irenaw
@pacik myslím, že aj dnes by som to v pohode zjedla, ale jablko musí byť kyslé. ešte si pochutnám na mastnom chlebe s nakladanou kapiou. maslový s cukrom ma nejak obišiel :-)
morenajea
výborná je aj kombinácia jablko + rohlík, a keďže som "tatarková" najem sa aj z vareného vajíčka s tatarkou, alebo si ju dám aj k cestovinám alebo rizotu (ale iba občas)
jurovic6
Ja tiež nemusím vela chutí naraz ale nevadí mi to.Nedokážem si to jedlo tak vychutnať,keď kombinujem viac vecí.

Napríklad ja keď jem rezeň s hranolkami je najprv preč ten schnitzel a potom začnem jesť hranolky.Ludia sa na mna dívajú a myslia si že tomu sa hovorí delená strava...
bozulka
Chute máme rôzne...ja tvrdím že všetko so všetkým sa dá podávať v pravý čas a na správnom mieste.Keď idem ochutnať niečo nové tak si to určite neznechucujem dopredu,ale teším sa na nové chute.
Od môjho otca som sa naučila jesť niektoré druhy ovocia s chlebom,tiež čokoládu si dám rada s kúskom chleba atď...atď.On tiež musel mať kúsok chleba ku všetkému.V detstve som to nechápala.
Chlieb s masťou a pocukrovaný mali radi aj moji bratia keď boli malí.Moja maminka nemala veľmi rada polievky hoci varila vynikajúce,miesto polievky si radšej dala do hrnčeka surové vajíčko s cukrom,rozšlahala vidličkou,zaliala pivom a labužnícky vypila...pre niekoho nepochopitelné.
Koľko fantastických jedál by som nepoznala keby som nemala chuť vyskúšať ich.Moje dlhoročné skúsenosti ma presvedčili o tom že nič netreba zatracovať,sú iba dve možnosti...chutí nám to alebo nechutí...!
amelie
ešte by som chcela poznamenať jedno: napriek globalizmu má každý národ svoje tradičné chute. Francúzi vravia, že jesť sa má všetko, ale najlepšie je to, čo vyrástlo tam, kde sa nachádzame. Jedlo by nemalo veľa cestovať, najmä mäso a zelenina. Jeden kamarát má heslo: keď už radi jeme mŕtvoly, tie uležané nechajme snobom, tí si za ne radi zaplatia.