Varenie

Aké nože sú najlepšie?

teresa21 - fotkateresa21, 22. júla 2010

Rada by som si vybrala nože do našej novej domácnosti, obzrela som si viacero stránok,
ale mám v tom trochu zmätok...Tescoma, Ikea, Zepter...inak posledne menované má
svokra a sú riadne tupé :( ... v podstate mi jedno, či budú značkové alebo nie, len sa
nechcem trápiť pri každom krájaní...čo je dôležité pri výbere kvalitného noža?...ďakujem za
radu

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Zaujmava otazka, zlozita odpoved , ja len kratko co pouzivame u nas doma. Su to japonske noze Global , su velmi ostre ale su aj vybalancovane vahovo na rychle krajanie plus sa lahko udrziavaju lebo su cele nerezove.
PS: dobre noze su drahe a vzdy boli drahe...
 www.globalknives.uk.com
babi
Ja som si pred časom kúpila keramický nôž nemeckej výroby od Inter Gastro s,r,o a musím povedať,že som s nim nadmieru spokojná
kuchticka
Ja mam noze ZEPTER s pilkou. Nie som s nimi velmi nadsena, lebo sa za cas zatupia a nejdu brusit. Maju tiez neprakticku rucku. Je to sada 5.nozov a vsetky, i tie male maju rovnako tlstu rucku a kotulaju sa na zem Tie tlste rucky vyhovuju iba trom velkym nozom, ale tie mensie dva ma hnevaju. Ale myslim si, ze Zepter ma viacero nozov na vyber.
frezia68
Kúpila som len jeden keramický-japonský na doplnenie starého arzenálu,mám ho len pól roka-výborný,neviem,ako dlho vydrží taký ostrý.....
1x sracz
alexola
www.dick.de , s nozmi sa pracuje vyborne, tiez si treba dat pozor pri vybere rucky- niektori clenovia rodiny maju vyhrady, ze sa zle drzia...
strigus
ja mám tescomu a som s nimi veľmi spokojná, pre domácnosť úplne stačia
jody
Ja mám doma nesúrodú zbierku nožov, najviac ale používam 30 rokov staré nože (ručne vyrobené v strojárenskom podniku) a okrem občasného nabrúsenia nič iné nepotrebujú.
evusik
aj ja mám nesúrodú zbierku nožov, ale zodpovedne môžem prehlásiť, že bežne používam 2 nože, jeden malý na zeleninu a jeden veľký s širokou čepeľou - japonský, ktorý môj muž dostal kedysi pod stromček. Sem tam používam jeden stredne veľký a to je všetko. Odkedy som sa pred rokmi (asi 20-timi) naučila používať veľký, široký nôž iný ani nepoužívam. Čo je asi najdôležitejšie - aby dobre sedel v ruke. Pred časom som si kúpila krásne nože z modrými rúčkami Tescoma, jeden veľký a dva malé na zeleninu, jeden má zakrivenú čepeľ sú krásne, ale bohužiaľ zle sa držia v ruke, šmýkajú sa, utekajú z ruky, takže skončili niekde zabudnuté v zásuvke. Takže moja rada znie, nekupovať veľké sady, je to zbytočné, radšej si vybrať pár kvalitných aj keď nemusia byť tie najdrahšie.
sjuz
súhlasím s evusik - žiadne sady - najlepšie je si vybrať osobitne každý nôž, podĺa jeho funkcie....tiež používam veľký a široký nôž pri varení najradšej....:)
evas13
Pri kúpe titanovej panvice sme dostali aj titanový nôž. Ostrosťou neoplýva a keď ho chcem nabrúsiť, musím si kúpiť diamantovú brúsku. Ďaľšie tri nože sú šefkucharské a som s nimi spokojná. Jeden so širokou čepelou a dva tenšie, akurát do ruky.
Ak nechcete, aby sa vám nože tupili neumývajte ich pod horúcou a teplou vodou, vždy len vlažnou.
evanaaa
Myslím, že tie keramické sú dobré, nemusia sa brúsiť ale sú drahšie, myslím, že jeden taký univerzálny na skúšku by nezaškodil.
zdezda
Aj ja som zato, aby sa nekupovala sada nožov, najlepšie je, keď si gazdinka/gazda/ kúpi nôž taký, ktorý jej/mu/ sadne do ruky. Na chlieb, salámy a syry používam elektrický krájač s vlnkovatým kotúčom, no a mám už aj ja konečne 2 keramické nože, malý na zeleninku a ovocie, veľký na mäso a som maximálne s nimi spokojná. Výborne sedia v ruke, netreba mať veľkú silu, čo vyhovuje aj ľuďom po operácii a úraze ruky. No a samozrejme sú nevyhnutné aj kvalitné príborové nože, na rezne :-)
babidka
mam odskusane - ziadne Zepter/ tazke , zle sadnu do ruky/ , ani Tuperware -obe znacky predrazene ,Tescoma , Ikea , ziadne sady a kupa cez internet . Pekne si kazdy nozik chyt do ruky a vyskusaj ho - zober si do obchodu jablcko a makky chlieb :-) Potrebujes nozicek na zeleninu , vykostovaci noz , na chlieb a kolace zubkovany-pilku , univerzalny "na vsetko" a este vacsi siroky na maso . Prever si ako ti sadnu do ruky , ako sa daju brusit . Ja osobne by som sa priklonila k znacke Solingen ale urcite nie cez internet ale osobne odskusat .Su sice drahsie , ale tu celkom zodpoveda cena kvalite . Tie japonske Global mozu byt tiez celkom fajn , lebo predpokladam ze @2010 by nechvalil nieco , co nema vyskusane :-) Ale mam aj sadu nozov za 30€ z Lidlu a su dost dobre / stacila by aj polovica / a maju sikovny otacavy stojan ....takze radsej hladaj a neponahlaj sa :-)Ked ma noz sikovnu rucku a manzel vie dobre noz nabrusit , tak si pomozes aj nozom za 5€ /docastne / kym sa rozhodnes .
kuchticka
@babidka , poprve ta vidim s tvojimi zlatymi vnucatami a vyzeras velmi stastna, konecne! Na fotke v tvojom profile sa mi zdas smutna. Zrejme ti chybaju ti tvoji z "DALEKA" - dcera a vnucence.
2010
Ja som este zabudol v azii casto maju len jeden noz ktory vyzera ako vrazebna zbran a pouzivaju ho na vsetko.( aj krajaju zeleninu )
 www.japanesechefsknife.com/ChineseCleaver.html...


Babidka, presne u nas sa tie Global pouzivaju uz roky a preto som pisal ze sa da rychlo krajat lebo sa vyborne drzia a tym ze su z jedneho kusu ocele sa lahko cistia ale su drahe.
frezia68
@babidka : veľmi si nám opeknela a žiariš šťastím,nech Ti to vydrží dĺĺĺĺĺho a vnúčatká nádherné.
1x zahra
eviku83
Ahojte, som tu nová, ale vaše fórum sa mi veľmi páči. Rada by som si do novej kuchyne kúpila dáke kvalitné nože, ale neviem sa rozhodnúť či dáke "európske" alebo japonské, o ktorých som čítala ako o najlepších. Vie mi dakto prosím poradiť ?
avatar44
@eviku83 : je to pravda, japonské nože sú extrémne ostré, je to o nich známe. každý nôž sa musí brúsiť (ak ti dakto tvrdí že nie asi ich potom ani nepoužíva :->), ja som si k nožu na dobrusovanie kúpil obojstranný brúsny kameň a z brúsenia mám teraz rituál. fakt odporúčam...
michalides
keramika, titan a podobne hovadiny- NIE!!! je to blbost a cisto marketingovy tah...ocel bude vzdy najlepsia. Kupit kvalitny noz je jedna vec ale potom su tu dve este dolezitejsie veci SKLADOVANIE, KRAJACIA PLOCHA, BRUSENIE. Ak ich len hodite do supliku kde mate ostatne noze tak sa dost rychlo zatupia, najlepsie skladovat samostatne. Da sa to riesit stojanom (dreveny bude vzdy lepsi ako plastovy), najlepsie je riesenie pri ktorom sa noz o nic neobriera, magneticky stojan a podobne. Krajacia plocha: najlepsie je drevo, plast je blbost, za prve rychlo tupi noze a za druhe nie je tak hygienicky ako drevo. (bez ohladu na to ako dokladne umyvate krajaciu dosku, bakterie na nej ostavaju a mnozia sa, na plaste sa vedia mnozit velmi dobre, na dreve im to ide velmi tazko) Brusenie: nikdy nepouzivat motorovu brusku (ocel sa prehreje, zmenia sa jej fyzikalne vlastnosti a tym sa aj ta najlepsia ocel moze kompletne znicit) vzdy brusit len rucne. Najlepsie su brusne kamene, naucte sa to robit, alebo ich davajte brusit niekomu kto to vie (je umenie robit to rychlo a kvalitne, ale kazdy sa to zvladne naucit rovit pomalicky). Napriklad pre noz na maso je lepsie brusenie kamenom s vacsou hrubkou, na cepeli ostane takmer neviditelne vrubkovanie a maso sa lahsie kraja.
eviku83
ahojte, ešte som sa chcela podeliť s dobrou skúsenosťou s nožmi Kyocera, natrafila som na ne úplne náhodou na internete, keď som hľadala dáke zdravé keramické nože na varenie pre moje decká a tretí rok mi výborne slúžia. trochu som sa obávala krehkosti tej keramiky, ale prežili už zopár pádov a aj umývačku (manžel občas "pozabudne" že nože do umývačky nepatria), fakt odporúčam každému kto dbá na zdravú prípravu jedla, hlavne ovocia a zeleniny ! ozaj a dala som jeden túto jar nabrúsiť a je ako nový, znovu taký super ostrý, naozaj sa z nich teším :->
avatar44
@Michalides (3.6.2013 00:19)
Plne súhlasím, to nabrúsenie je základ, ale skladovanie a používanie má priamy vplyv na životnosť a ostrosť. Ja som väčšinu mojich nožov ktoré sa v kuchyni nakopili za tie roky nahradil japonskými, pretože mám s nimi za asi 2 roky len tie najlepšie skúsenosti. Nože som začal skladovať v magnetickom stojane na stene kuchyne (myslím že tento  www.sushi-noze.sk/produkt/magneticky-drziak-na-noze-kai-d...
a kúpil som si na brúsenie japonské kameňe ( www.sushi-noze.sk/produkt/kombinovany-brusny-kamen-kai-dm...
nebol to problém sa podľa videí z internetu naučiť na nich nože brúsiť. Jediný problém bolo vysvetliť manželke že nože do umývačky nepatria, ale už si zvykla umývať ich len ručne :->
saraotal
staršia tema, ale viete mi poradit ako nabrusit kucharske nože? Alebo je voec nejaka služba, ktora ich profi nabrusi?
muska33
ono domace brusky nie su na dlho. Pri domacom bruseni som vždy 2x ukrojila chleba a nož bol zase tupy ako motyka. Ja si ch nechavam brusit profesionalne a vydrží mi to cca pol roka
patriciaz
mne jedna znama podarila ostru poštu. SKušali ste ich niekto takto ostrit?
radox1
ja mam tuto sadu,a kto sa nauci s nou robit,tak nabrusi noze dokonale,cize holi chlpy.samozrejme treba nôz udrziavat ocielkou.zabudnite na keramiku,respektivne mat jeden vylucne na zeleninu,tam vydrzi dlho ostrie,ale ak nim budete krajat mäso a chlieb,rychlo sa otupi.



45678
@Radox1 (12.7.2019 09:40)

Vyzerá to dobre,kde sa dá také kúpiť? Ďakujem za odpoveď.
petuska11
ja som si kupila nože Yaxell a som s nimi spokojna. Krajam s nimi uplne všetko , maso, zeleninu, ovocie, syry, vykosťujem . Su najlepšie
viera1
@petuska11 (25.12.2020 11:07)

☺☺☺ A koľko ich máš? Reklama na nôž za 400€ ☺☺☺
fretka4
ZA mna su perfektne ivo premier noze profikuchar-a ...su ergonomicky vytvarovane, lahko sa s nimi krája a super sa držia
kompot1212
Si s ivo premier spokojná ? Mňa oslovila ich sada od profikuchar do kuchyne so 4mi nožmi čo povieš ?