Prajem všetkým peknú nedeľu . Rada by som oslovila všetky gazdinky, keby sa podelili s ostatnými, aké koreniny a na aké druhy pokrmov používate. Napr. grilovacie korenie, korenie na steaky, gyros a pod. Dostala som priamo z Arabských emirátov provensálske korenie. Nepoužívam ho, pre mňa je dosť aromatické a ani neviem, na čo by som ho využila. Poradíte mi? Čo dávate napríklad na pizzu? Oregano? Bazalku? Podeľte sa s nami.
@zareaguj
provensálske bylinky napríklad na ratatouille, na cestoviny so zeleninovými omáčkami. záleží aj na chuti a zvyku, niekto neznesie veľmi voňavé, niekto to vyhľadáva :-)
sušenú bazalku do polievky...
oregano/bazalka na pizzu...
provensálske bylinky som naposledy pridala do kysnutého cesta, z ktorého som robila bylinkové tyčinky :) a tiež ich rada pridávam do omáčky z rajčiakového pretlaku na cestoviny :)
Na salaty i pod maso, vajicka, cibuli, topinky, pouzivam ruzne, ochucene oleje. Do dynove polevky treba olej z prazenych dyni, do salatu citronovy, na zelene fazolky olej z vlasskych orechu, na ryzi a do polevek olej sezamovy. Nesnasim pouze vegetu a zeleny koriandr.
Uvidis-li recept s korenim ktere nemas a neznas, pokus se ho obstarat a jidlo uvarit. Nadhera ! Jinak na tvuj dotaz se spatne odpovida, kdyz tech koreni je tolik, tolik druhu , smesi, kombinaci! Zalezi opravdu na tom, jakou kuchyni mate radi, jak rada zkousis nove recepty.
oregano, bazalku, petrž. vňať..
snažím sa málo soliť, ale často jedlo urobím pikantnejšie.. dochutím aj cesnakom často
konerie 4farieb, čierne mleté, rascu, papriku sl. a papriku štiplavú..klasika
Na dlhsiu dobu skladnovania nasusenych byliniek NIKDY NEPOMRVTE, USKLADNYJTE CELE!!! Ich vona a potencia zostane zachovana.
Bazalka, timian, salvia, oregano, majoranka, rozmarin, taragon, saturejka to su vsetko bylinky, ktore pouzivam-pestujem sama. @vlasatka , kup ci pestuj vsetko co mas rada a vyskusaj. Neboj sa experimentovat. Napr. na pecene kura je vyborna sialvia i rozmarin, taktiez timian a to iste sa hodi a na pecene bravcove alebo peceneho lososa. Prajem stastnu ruku vo vybere korenia-byliniek na varenie.
pouzivam hlavne ligurcek na masove a zeleninove pokrmy,vela petrzlenovej vnate,oregano na vsetko co sa obtrie okolo paradajok,bazalka pri mediteranskej kuchyni.Rozmarin,salvia,koriander,tymian,muskatovy orech pri masach.Bez cibule a cesnaku neviem varit.Badian,aniz,klinceky,vanilka,mata,skorica- likery,pudingy,zakusky,kompoty.Klasika-rasca,fenikel,cervena paprika,majoran,zazvor,kopor,pazitka,nove a cierne korenie-typicka slovenska klasika mojej mami a starkej...to je pisania a pisania,postuduj....
www.burko.sk/recepty/pochutiny_a_koreniny.htm...
www.liecenie.info/liecive-koreniny...
www.couvarit.sk/prehlad-pouzivania-korenin.phtml?id3=22...
Jedinou výnimkou je indická zmes Garam masala čínske zmesi korenie
piatich vôni a korenie siedmich vôni.
Dajú sa kúpiť v predajniach s ázijskými potravinami.
P.S. Zatiaľ sú tu len ženské príspevky, dúfam, že aj chlapi môžu.......
Ďakujem