Varenie

AKÉ KORENINY POUŽÍVATE?

vlasatka - fotkavlasatka, 24. júna 2012

Prajem všetkým peknú nedeľu . Rada by som oslovila všetky gazdinky, keby sa podelili s ostatnými, aké koreniny a na aké druhy pokrmov používate. Napr. grilovacie korenie, korenie na steaky, gyros a pod. Dostala som priamo z Arabských emirátov provensálske korenie. Nepoužívam ho, pre mňa je dosť aromatické a ani neviem, na čo by som ho využila. Poradíte mi? Čo dávate napríklad na pizzu? Oregano? Bazalku? Podeľte sa s nami.

@zareaguj


Diskusia k téme

vlasatka
Ja by som uvítala, keby kuchárky napísali, aké koreniny doma najviac využívajú, do čoho ich dávajú a tak....Ja napríklad keď nepoznám chuť nejakej koreniny, nepoužívam ju. Možno by sme si takto pomohli rozšíriť ich využitie, prípadne poradiť.
nadia56
@vlasatka , pestujem si svoje bylinky a korenia si miesam sama, najlepsie bude, ak si kupis v obchode jednotlive korenia, ochutnas a ked ti budu vyhovovat a chutit, tak si na internete najdi recepty na ktore potraviny sa co pouziva a namiesaj si podla vlastnej chuti, kazdy mame rad nieco ine, rozne chute, mne napriklad chuti kuracia polievka so slizikmi a koprom a mozno niekto povie fuj a tak to moze byt aj s korenim, pekny den ti zelam:-)
medulienka122
Vlasatka, ja som si hneď všimla, že vo svojom recepte na pizzu si nepoužila koreniny, ja tam dávam aspoň oregano. Ináč -mám urobený vlastnoručný mix z majoránky, tymiánu, rozmarínu ... zabudla som na niečo...?Na pečené kura gril. korenie premiešané s cesnakovým práškom
tiziana
skús dať nasekanú čerstvú bazalku do placiek... :)
sušenú bazalku do polievky...
oregano/bazalka na pizzu...
provensálske bylinky som naposledy pridala do kysnutého cesta, z ktorého som robila bylinkové tyčinky :) a tiež ich rada pridávam do omáčky z rajčiakového pretlaku na cestoviny :)
irenaw
aha, korením bylinkami, čerstvými alebo sušenými, tak ako som pripojila, myslela som, že o to ide, aké bylinky sa na čo hodia. zmesi korenín nepoznám, kombinujem si zo základných, to musia ostatní napísať :-)
kata50
Objavte chuť tymianu na pečené mäso, aj kuracie, a na zapekané zemiaky v rúre. :-))
lia66
Tymián bežne používam na masko...citrónový je mňamózny!...ten dávam do kuraťa aj s citrónom a cesnakom(len tieto veci)-mňamka, ľahká, suprová!!!...provensálske bylinky-bašta neskutočná, aj vôňa!!!...indické korenie, ako garam masala, ale v poslednej dobe som na masko začala používať korenie:králik, diviak, ovce-tak sa to volá...super koreníčko!!!...neviem, či to normálne dostať v obchode(ja som to ešte nevidela), ale kupujem si tak do zásoby na trhoch, jarmokoch...je to zmes soli, papriky, rozmarínu, cibule, rímskej rasce, zázvoru, bazalky a oregána-famózna kombináció!!!
lia66
až teraz som si všimla, že bys rada rcp s "netradičnými" koreninami...akurát včera som robila môj výmysel s korením králik, diviak, ovca...a provensálske používam tiež často...tak pridám nejaké rcp cez týždeň:))
mijaita
@vlasatka , miluji koreni, protoze rada varim arabska a indicka jidla. Vsechna koreni se u nas uz koupi, event sezenou. Mnoho jidel si na zaklade zkusenosti uz v rychlosti vymyslim a koreni prodavam podle vune - privonim a vim, zda ho tam pridam ci nikoliv. Do ruznych mas pridavam koreni peti vuni, nebo spetku skorice, ruzne vice ci mene palive omacky typu sambal, kari pasty, ale i jen obycejne smesi bylinek susenych treba na pecene brambory , pecenou dyni, do ryze i testovin, do mletych mas. Dobre zvolene kombinace koreni dokazi udelat z pokrmu primo zazrak na taliri.
Na salaty i pod maso, vajicka, cibuli, topinky, pouzivam ruzne, ochucene oleje. Do dynove polevky treba olej z prazenych dyni, do salatu citronovy, na zelene fazolky olej z vlasskych orechu, na ryzi a do polevek olej sezamovy. Nesnasim pouze vegetu a zeleny koriandr.
Uvidis-li recept s korenim ktere nemas a neznas, pokus se ho obstarat a jidlo uvarit. Nadhera ! Jinak na tvuj dotaz se spatne odpovida, kdyz tech koreni je tolik, tolik druhu , smesi, kombinaci! Zalezi opravdu na tom, jakou kuchyni mate radi, jak rada zkousis nove recepty.
dominika118
bylinky:)
oregano, bazalku, petrž. vňať..
snažím sa málo soliť, ale často jedlo urobím pikantnejšie.. dochutím aj cesnakom často
konerie 4farieb, čierne mleté, rascu, papriku sl. a papriku štiplavú..klasika
kuchticka
Vsetky bylinky na varenie a caj si pestujem sama (vsetko comi v nasej nadmorskej vyske a vlhkom sychravom pocasi vyrastie. Nasusene uskladnujem v sklenenych dozach v suchu, a tme, nic dopredu nemiesam. Tesne pred varenim/pecenim si vsetko co potrebujem rozmrvim a namiesam. Takto skladovane bylinky maju ovela dlhsiu dobu na to, aby vydrzali stale ako cerstve. Rovnako je to potrebne udrziaat zvlast, lebo niekedy potrebujem salviu a timian, inokedy oregano a timian, ci rozmarin, inokedy zasa iba jeden druh a nie miesaninu.
Na dlhsiu dobu skladnovania nasusenych byliniek NIKDY NEPOMRVTE, USKLADNYJTE CELE!!! Ich vona a potencia zostane zachovana.

Bazalka, timian, salvia, oregano, majoranka, rozmarin, taragon, saturejka to su vsetko bylinky, ktore pouzivam-pestujem sama. @vlasatka , kup ci pestuj vsetko co mas rada a vyskusaj. Neboj sa experimentovat. Napr. na pecene kura je vyborna sialvia i rozmarin, taktiez timian a to iste sa hodi a na pecene bravcove alebo peceneho lososa. Prajem stastnu ruku vo vybere korenia-byliniek na varenie.
marianne69
@kuchticka ja ich najskor nasusim a potom suche postriham,hlavne tie ktore maju po ususeni velky objem,napr:alchemilka,ta ked jed sucha tak jej mam dva plechy,ale lahucka ako pierko.Vo vrecko jej je postrihanej 1/3. @vlasatka ci uz mas zahradku alebo balkon na byte bylinky mozes pestovat vo velkom.Ja mam na ablkone dzunglu.Ak by si sa dostala niekedy ku knihe od Vilmosa Romvaryho:KORENINY A POCHUTINY V DOMACNOSTI,tam je vsetko, co sa na co pouziva su tam aj vyborne recepty pri kazdej korenine.
pouzivam hlavne ligurcek na masove a zeleninove pokrmy,vela petrzlenovej vnate,oregano na vsetko co sa obtrie okolo paradajok,bazalka pri mediteranskej kuchyni.Rozmarin,salvia,koriander,tymian,muskatovy orech pri masach.Bez cibule a cesnaku neviem varit.Badian,aniz,klinceky,vanilka,mata,skorica- likery,pudingy,zakusky,kompoty.Klasika-rasca,fenikel,cervena paprika,majoran,zazvor,kopor,pazitka,nove a cierne korenie-typicka slovenska klasika mojej mami a starkej...to je pisania a pisania,postuduj....
morenajea
Zaujímavé koreniny sa niekedy dajú nájsť aj v stánkoch na jarmokoch.
irenaw
minulý rok na trhoch som sa dala nachytať, stánok farebný, korenín od výmyslu sveta, záujem veľký, hlava na hlave... tak som načisto zblbnutá kúpila nejakú čili zmes na grilovanie, doma som prečítala zloženie a zatvorené vrecko putovalo do koša. nezabudnite čítať ešte pred kúpou ;-)
vlasatka
Ďakujem za všetky vaše rady, som rada, že ste sa tu rozpísali. Ja milujem vôňu korenia. Bývame na chalupe, záhradu máme veľkú a v nej ligurček- jeho vôňu milujem, nedeľnú polievku si bez neho neviem predstaviť. Ale musím podľa rady @kuchticka rozšíriť jeho použitie. Petržlen používam bežne, cibuľu, cesnak, niekedy som mala majorán. No a na čaj mätu, medovku.Na pizu samozrejme dávam korenie na pizzu, prípadne bazalku- podľa toho, čo mám momentálne po ruke / v rcp na pizzu som to zabudla uviesť, ale som to brala ako samozrejmosť, že sa tam korenie používa/ .Skôr som chcela poznať, či a ako využívate tie kupované- miešané- gyros, garam masala, spomínané provensálske. Ale veľmi ďakujem za Vaše rady a návrhy, niečo určite doplním do môjho kuchárskeho repertoáru. Inak tiež na jarmokoch rada ovoniavam rôzne zmesi korenín a takisto môj muž / mimochodom tiež rád varí/. Ja mu hovorím, že je závislý na korení do gulášu- kotlíkový je jeho špecialita a je ním vychýrený.
jozefm
Ja si zmesi korenia miešam sám, a väčšinou tesne pre prípravou jedla.
Jedinou výnimkou je indická zmes Garam masala čínske zmesi korenie
piatich vôni a korenie siedmich vôni.
Dajú sa kúpiť v predajniach s ázijskými potravinami.
P.S. Zatiaľ sú tu len ženské príspevky, dúfam, že aj chlapi môžu.......
vlasatka
Určite využijem rady @lia66 , @tiziana , ktoré písali, na čo používajú ich obľúbené koreniny. Takto som mala predstavu, že popíšete, čo konkrétne rady využívate. Ešte raz dík.
vlasatka
Samozrejme vítame aj chlapov. Mám jedného doma, ktorý keď varí, radšej sa ho ani nepýtam, čo do toho dal. Lebo pre neho dať štamprlík koňaku, alebo iného alkoholu pod mäso je bežné /aj keď to nepatrí medzi koreniny/
kucharka100
@vlasatka ja si koreniny miešam sama už z balíčkov hotových. Provensálske korenie je dosť aromatické, používam ho jemne na hydinu, ale kľudne sa dá zužitkovať aj pri pečení....a alkohol pridávam obyčajne pri varení gulášu, pretože sa skráti doba zmäknutia mäska. Napríklad pri varení gulášu časť vody nahradím vínom....to je jedno akým, či biele alebo červené. Pomáha to...oveľa skôr navarím.
vlasatka
Aj muž, keď varí guláš, dusí cibuľu nie masti, ale tiež používa červené víno. To je jeho špecialita.
beavi
Recept na výborné "provensálske" kuriatko: Naporcované kura nasolím, poprskám sójovou omáčkou a posypem provensálskym korením. Dám na rozpálený olej na teflónku. Osmahnem z každej strany do červena, o chvíľku dám do medzierok na panvici malé cibuľky vcelku, prípadne aj cesnak. Prikryjem a dusím - podľa potreby. Kuriatko pustí kooopec šťavy, ktorá je potom vynikajúca na ryžu. Moje deti túto úpravu milujú.
babidka
Hotove zmesi typu Grilovacie korenie , Rostenka , Pecene kura , Gulas atd. uz nepouzivam - odkedy som si dobre precitala co obsahuju a zistila som , ze je to poriadne draha sol :-) Vynimkou je Garam masala a Pav bhaji masala ktore si obcas kupim hotove .No a Sarena sol z Bulharska . Inak si radsej namiesam vsetko sama - dnes sa daju kupit takmer vsetky koreniny a zmiesat ich v spravnom pomere nie je ziaden problem . Receptov najdes na nete obrovske mnozstvo . Vela pouzivam bylinky - bylinkovu zahradku mam na 2 kroky od kuchyne aby som ich mala pekne poruke . Mnohe su trvalky - ligurcek ,pazitka , salvia, saturejka , mata , rozmarin , tymian .A vypestovat zvysok - bazalku , koriander, yzop, trebulku, kopor je velmi lahke a okrem obcasneho odstranenia buriny nevyzaduje ziadnu starostlivost .Koriander sice rychlo vyrastie a treba ho pravidelne dosievat aby bol vzdy cerstvy - ale to nie je nic tazke ...
margaretka28
@babidka ,čo si bola u mňa v kuchyni, alebo v záhrade?? Hovoríš mi z duše, aj ja tak ako ty, koreniace zmesi zarábam doma a bylinky mám v záhrade.:-)))
tati2008
Ja tak ako @babidka ,mam aj majoranku,ktora rychlo dorasta a uz jej mam vela nasusenej ,takze som rada,ze som ju kupila.Potom mam aj salviu ananasovu,oregano,estragon,medovku atd.
vlasatka
musím vyskúšať kuriatko od @beavi s provenálskym korením. inak mi veľmi vonia, ale je pravda, že s korením sa nesmie veľmi preháňať. veľmi mám rada aj vôňu kari korenia, ligurčeka. @babidka , na čo používaš napr. yzop, koriander? toto ani nepoznám,ani neviem,ako sa to pestuje? kúpiš vrecko v obchode a na jar vyseješ? alebo je to trvalka? tymián je vlastne oregano, či nie? majorán si zvyknem kúpiť na jar plantu, pokiaľ nezabudnem. jeho vôňa je úplne iná ako kúpený z vrecka. keď sme boli malí, môj otec zberal kmín. na lúkach ho u nás rástlo hodne, sušili sme kvantá kmínu. je s tým síce práca- očistiť to, preosiať, ale jeho chuť je veľmi výrazná, mala som ho rada iba tak požuť.
monikk
Prajem príjemný deň,večer.Ja používam svoje koreniny,väčšinou miešané a zmiešané.Niekedy aj sáčky z bylinkových čajov.V záhradke mám klasiku:kôpor,mäta,tymián,cesnak.Rada mám a dávam klinčeky do polievky,a tiež cesnak.Na pečené kurča používam najradšej kmín.Na rybu hlavne citrón ,ml.červená paprika a biele víno.Na pečené bravčové mäso sa mi osvedčili tie čajové sáčky.Kamilkový,mätový,na žalúdok...Niektoré predtým namočím do vlažnej vody.
njdevil
@vlasatka , kralik aj jahnacina a fazulova polievka ci fazulovy gulas stoji za vyskusanie...a pecene zemiaky s rozmarynom su totalne bez chyby...ten pridavam aj na vsetky druhy peceneho maska...
elekra
Používam Grilovacie korenie bez glutamanu a najradšej mám čerstvo mleté čierne korenie alebo farebné, rascu, červenú papriku, majoránku sušenú aj čerstvú, tymián, levanduľu, šalviu, rozmarín, bazalku... Z byliniek sa dajú vytvoriť skvelé chute....
kuchticka
@vlasatka , ja som v mojom zozname celkom zabudla na ligurcek, bez toho si neviem vobec predstavit varenie, susim si ho i na zimu, lebo do vsetkeho sa zamrazena nehodi. Mata: tej mam niekolko druhov a susim na caj, teraz pouzivam cerstvu i do salatov kazdy den, rovnako medovku - susim i pouzivam cersvu do salatu, na kolac. O bylinkach mozem pisat a pisat....
magdalena30
Mám na Vás prosbičku. Čo takto sem dať recepty ako si robíte tie vynikajúce domáce zmesi, aby sme si ich mohli doma začať robiť viaceré?Na nete som žiadne recepty na domáce zmesi z byliniek a korenín nenašla.
Ďakujem
vlasatka
@njdevil , v tvojej odpovedi "kralik aj jahnacina a fazulova polievka ci fazulovy gulas"- to sú názvy korenín? nikdy som nepočula o nich, ani nevidela. kde sa dajú zohnať?
njdevil
@vlasatka , nie to nie su nazvy korenim, ale typ masa. Ja to korenie pouzivam pri priprave kralicieho, alebo jahnacieho masa. Fazulova polievka a fazulovy gulas s kombinaciou provensalskeho korenia je nebicko v papulke, neviem preco, ale ta fazula to korenie doslova lubi:-)
vlasatka
aha, rozumiem. teda provenskálske používaš na tieto mäsá??? aj do fazule? tú robievame dosť často, je to obľúbené jedlo mužovho menu- rozumej, muž ju rád varí, keď nie je čo- fazuľa to istí, hlavne v zime. musím vyskúšať dať mu tam štipku provensu :-)