Rôzne

Ačokča

alena45 - fotkaalena45, 6. februára 2011


Dostala som pár semiačok ačokčy, na internete som niečo o tejto rastline našla, ale mňa zaujíma či má niekto vlastné skúsenosti s pestovaním na Slovensku a nejaké zaujímavé recepty, prosím.

@zareaguj


Diskusia k téme

katamama
Ačokču som pestovala na záhrade Alenka,blízko pri plote aby sa mala kde ťahať,potrebuje oporu,je to popínavá rastlina. Ako začína rásť, podobá sa na uhorkové sadeničky. Kvitne,z malých bielych kvietkov sa vyvíjajú plody podlhovasté plody podobné uhorkám.Ako celkom malé sa dajú jesť, nijako mi to ale nezachutilo,ako staršie už vôbec nie.Ale je to ešte stále atrakcia, pretože pre okolie je to skor ešte stále zvláštnosť. Nie je háklivá, dobre rastie. Polieva sa podľa potreby ale nevyžaduje zvýšenú zálievku alebo zvýšenú starostlivosť. V kuchyni som ju nepoužila.
lubja
Pestovali sme ju najprv s veľkým nadšením, je to absolútne nenáročná rastlina. Jedlá je len malá cca max 5-6 cm. Väčšia má čierne tvrdé semiačka. Závarali sme ju ako kapiu s olejom, surovú jedli len tak alebo ako lečo,- použitie ako paprika.Posledný rok sme ju vôbec nesadili. Nemá na klasickú uhorku ani papriku.
sovka62
Osivo sme začali predávať asi pre štyrmi rokmi. Bol to módny hit a v tom prvom roku sme predali skoro 500 ks. Kolega ho vyskúšal, ale skonštatoval, že nič moc, škoda roboty. Postupne záujem upadá, tohto roku sme objednali dvadsať kusov a ktovie, či sa vôbec predajú.
2010
Mna taketo cuda zaujmaju, tak som isiel na to "vedecky"
1- zistil som... nie ja ale Google odkial to cudo je ? takze z juznej ameriky.Pestuju od nepamati...
2- Isiel som kucharske web stranky do Peru a Bolivie ... tam si to nevedia vynachvalit.Vacsinou to robia ako pikantne plnene papriky .
 chefjacques.wordpress.com/2009/09/10/recipe-for-stuffed-cucumber-...


 canelaycomino.blogspot.com/2007/12/whb-stuffed-caigua.html...


 peru-recipes.com/2008/08/ajiaco-de-caiguas-caigua-ajiaco...

tati2008
My sme ju pestovali v roku 2009,2010.Nasa dcerka ani nie rocna ju jedla ako diva.Sama si odtrhla a sadla si pod acokcu.A to sme jej nesmeli ani vziat z rucky.A minuleho roku to iste,ked zbadala plody vsetky zjedla a este pytala mnam,mnam-mali sme len 1 sadenicu.Ja som acokcu zavarala s uhorkami,aj samotnu,robila leco-je ina ako paprika,taka pevnejsia,ale bola chutna.Zbieraju sa velmi male plody a na dotyk musia byt pruzne,lebo velke su nejedle a maju tvrde semiacka.A kto sa bude trapit ich plnit s masom ako uvadzaju niektore recepty.O acokci sa pise aj v casopise Zahradkar na internete,aj ja som mala odtial poznatky.
bambitka
V lete mi dala ochutnat kolegyna,ale teda nic moc.Ani uhorka ani paprika.Vobec mi to nechutilo,skorej to bolo protivneeeee:((((((
puntodadino
Potrebuje hodne vody a zivin.Jest sa ma iba dokial nema tvrde semena/cierne/.Je vyborna v octe.Nenarocna,odolna voci chorobam.Ale inak vec osobnej chuti.
alena45
no veď toho sa bojím, že nie je dosť chutná a že jej dám miesto pri plote a mohla by som ho radšej " poskytnúť" viac druhom ťahavej fazule. Aj na googli som čítala komentáre a jedni hovoria chutná, druhí nie. Asi to budem musieť odskúšať sama. Veď aj baklažán mnohým nechutí, vlastne v našej rodine ho jem len ja.
katamama
No z tej fazule budeš mať viacej úžitku. Ale ak už semienka máš, zasaď ju trebárs tam kde sa chceš kvôli súkromiu trebárs trochu zacloniť. Veľa toho aj tak nebude ale ako dekorácia ti poslúži,je nevšedná ale nevtieravá.
bozulka
Alenka ja som ačokču pestovala tiež a nám chutila,ale musíš oberať len mladé plody,potom keď sú staršie tak sú také vatové,už nechutné a čierne semiačka sa dajú po vysušení použiť na sadbu.Ja som používala všade tam kde sa dá použiť paprika,alebo som miešala s paprikou.Plnila som aj mletým ochuteným mäsom/bez ryže/ a tiež nám chutilo.Miesta veľmi nezaberie,plodí veľmi dobre,tak nemusíš veľa sadeníc.Určite vyskúšaj a urob si mienku sama.
vladokk
ačoku pestujem už zopar rokov, dávame ju do všetkého okrem pudingu a kávy :) listy sú vraj vhodné do čaju.
Mám na stránke zopár fotografií a informácií
 vlado.webnode.cz/acoka/...


jedinú nevýhodu vidím v tom, že na konzum nie sú predurčené jej semiačka, nakolko sú drevnaté, ale pre svoje látky je vhodná do polievok, na šaláty k mäsu....... semiačka sa vyberú!

chuťovo pripomína mladý hrášok, papriku a uhorku v jednom
sharona
U nás sa tento rok bude ačokča pestovať už 4-tý rok. Je to senzačná rastlina a zelenina. Do každého šalátu ju pridávam, vlastne všade kde sa hodí paprika. Najchutnejšia je len tak odtrhnutá - dcéra aj s kamarátkami na ňu chodili celé leto. Ak sa raz odtrhne treba ju v ten deň zjesť, na druhý deň už je vhodná len na tepelnú úpravu, lebo už nie je chrumkavá. Malé plody do 3 cm chutia ako mladý hrášok. A do leča je tiež fantastická, tam sa zúžitkujú aj väčšie plody, ktoré už majú semená. Semená vyberiem a ten obal nakrájam na plátky - ale plod musí byť ešte sýtozelenej farby. Keď plod začne meniť farbu na žltú už sa nedá konzumovať. Také plody nechám na rastline na semienka. Len zaváraná nám nechutila, ale na zaváranie moc neostalo. A z listov je vraj chutný špenát, ale to som ešte neskúšala robiť. Ináč rastie ako divá a plodí od júla až do mrazov. Pestovala som už všeličo, ale takú vďačnú nenáročnú a toľko plodiacu rastlinu som ešte nevidela. Na tú chuť si treba zvyknúť, nám spočiatku tiež moc nechutila.
alena45
Sharona, ďakujem za to, ako si mi to presne popísala. Tak ja to teda vyskúšam. Problém bude ale v tom, že sa na záhradu dostanem len raz za týždeň, tak budú asi všetky prezreté. Aj z toho mám obavy.
vladkaku
Nemusíš, to Ti akurát dojde, len to nedávaj ako ja, do stredu záhrady. Obetuj to miesto pri plote:) .Minulý rok mi narástli gigantické (aj plody) - veľa pršalo. A susedia si mysleli, že pestujem konope!!! Vysoké a bujné. My to aj zavárame. Je to pikantnejšie ako uhorky, príjemná zmena.
alena45
no áno, konope - veď sa tie listy podobajú, mohlo by sa to sadiť spolu a tvrdiť, že je to len ačokča. Dik, dobrý nápad.
pacik
Až dnes som objavila túto diskusiu. Ačokču som vlani pestovala prvý raz, zavarala som čím menšie plody tak, že do 3,7 dl fľašiek som ukladala malé uhorky alebo rezy, kúsky červenej papriky, cibuľky alebo kolieska cibuliek, kolieska mrkve, malé povarené dubáčiky, malé plody ačokče a už si ani nepamätám čo ešte. Zalievala som sladkokyslým nálevom. A môžem povedať, ide to u nás na odbyt.
dorisa
Aj ja som dostala semiačka tejto nezyčajnej zleniny, idem ich zasadiť, som zvedava, či nám budú chutiť. Aj ja som dlho rozmýšlala,ako sa zelenina nazýva, ale chvalabohu som to mala napisané na sačku, tak som hladala ..... a našla som prospešné veci tu na diskusii.