Zdravá výživa

Ach tie párky... s kosťami...??? :-(((

glosterka - fotkaglosterka, 17. februára 2011

Mám pre vás ďalšiu zaujímavú tému na diskusiu.

Potraviny... mäsové výrobky...

Pred 2 týždňami som si kúpila od topoľčianskej fa Hyza "Ľudové kuracie párky". Malé vákuové balenie, kde je 5 ks...

Vždy mi chutili. Jemnučké, chutné a diétne... Kupovala som ich z toho dôvodu, pretože tam nie je nič mliečne a kvôli mojej alergii na mlieko mi vyhovali... a hlavne chutili...

No tentokrát som bola nemilo prekvapená a sklamaná, ako sa zmenili... teda ako ich začali riadne fušovať... Nie, neboli oplesnené...

Vytratila sa z nich jemná a lahodná chuť. Dala som si ich po dlhej dobe na večeru (nejedla som ich asi mesiac, tak mi išli na chuť a kúpila som si čerstvučké) a pod zubami mi to začalo akosi hrkotať... Bolo tam čosi tvrdé, aj ostré... myslela som si, že sú to chrupavky... ale čo by robili v týchto párkach? Už sa mi to prestávalo páčiť, tak som toho tvrdého votretčeka opatrne rozžula a vybrala na prst... a spravila som si súkromný rozbor... Neboli to žiadne chrupavky, ale drobné rozdrvené kuracie kostičky vo veľkosti 1-2 mm!!! A bolo po chuti...

Ostali mi ešte dve v mraziaku, tie dnes uvarím nášmu psíkovi na večeru...

A teraz mám problém... kde nájdem náhradu? Hydinové párky bez mliečnych zložiek?

Tieto mali inak všeličo v zložení:

kuracie mechanicky separované mäso 51 %, voda, kuracie kože, zemiakový škrob, jedlá soľ, konzervačné látky E250, E262, sójová bielkovina, antioxidant E315, zahusťovadlo E412, E466, E401, stabilizátor E450, emulgátor E471, zvýrazňovač chuti a arómy E621, farbivo E120, repkový olej, koreniny a extrakty korenín, dextróza, aróma, pšeničná vláknina, droždie.

Viem, že je tam hlavne éčiek naprpľaných až hrúúúúúúúúúúza... Ale kde dnes nájdeme chutné a zdravé-pravé párky? Keď si predstavíme, že vo väčšine párkov je viac múky ako mäsa... ach jaj... ďalšie klamstvo a podvod, však?

@zareaguj


Diskusia k téme

ancicka
Ozaj hrúúúúúúza,ale bohužiaľ,neviem ti poradiť kde najdeš také parky aké by si chcela.Asi nikde!
vladkaku
Vyskúšaj párty - párky z Tesca, syn ich obľubuje. My s mužom skôr spišské. Ale mám podobné skúsenosti ako Ty. Keď ideme do metra, ... vyberáme aj hodinu.
arasidka
je vôbec možné, že sa nenájde žiadny výrobca chutných párok?Ako to robievali hen za totáča, keď ešte aj ten kab anos voňal tak, ako mal?Keď pražské, či viedenské párky mali krásnu vôňu a chuť?Kde sú tie voňavé Inovecké salámy?A prečo všetky tie rôzne druhy párkov smrdia pri varení, ako keby boli zo psa?A čo robia výstupné kontroly, keď takéto výrobky vôbec dovolia poslať ďalej?Vždy, keď sa objaví dáky nový výrobca, láka ľudí na svoje výrobky , a potom, po čase, keď sa obchod rozbehne, zrazu sa dostaví akýsi syndróm - choroba podnikateľa - fušovať, klamať, len nech to vynáša! Nedávo ma zarazila veta jedného môjho známeho: Nezáleží na tom, že niečo poser..š, hlavne že to vynáša...
julica
párky sú kumšt, ale prvá zásada - žiadne kuracie, tie sú fušované najviac. u mňa víťazia takisto spišské, viedenské alebo občas pomenuté bratislavské, najlepšie od mäsiara, čerstvé, na váhu. nie anonymné vo vákuovom balení, také ani nekupujem.
ailuj82
ja mám najradšej spišské a deti viedenské. Tie detské párky akože KINDER sú ako guma.
morenajea
súhlasím, naj sú viedenské alebo spišské párky, jednoducho také v črievku
janazjarku
Ja som tiež už na párky rezignovala, lebo kúpiť niečo chutné je priam umenie. Jediné, ktoré sem tu zjem sú po odporúčaní kolegu párky z Lídla je to také 500 gr balenie a zmiznú vždy prvé. Čo však môžem ako náhradu odporúčať sú také čierne párky, ktoré musia byť vyrobené c Čechách ľudovo zvané "čertíci" . Neuveríte, ale dnu je ozajstné mäso :-) sú v črievku a jedla som ich prvý krát pred dvomi rokmi, lebo ten ich vzhľad ma dovtedy nelákal :-) Inak si myslím, že neobsahujú mlieko.
egreska
aj my kupujeme pre nás čiernych čertíkov a pre deti viedenske...
dorisa
Ja kupujem parky,ale len psom. Ked mam chut na niečo podobné, tak radšej kupim nejaké špekačky,alebo klobásku na opečenie.
sovka62
@glosterka , kuracie párky sa vyrábajú zo separovaného mäsa, ako je aj uvedené v zložení. V tvojich párkoch bolo separované mechanicky, ako tam uvádzajú, teda baba-nôž-nádoba. Baba asi bola nepozorná a kostička ušla a dostala sa do párkov. Predpokladám, lebo tento spôsob nepoznám. Predtým sa mäso do párkov (a nielen do nich) separovalo strojom (Selo Bibun) na princípe horúcej pary a pod tlakom. Tam sa žiadna kosť nájsť nemohla, lebo také kostičky ako napr. rebierka sa úplne rozpustili a dostali sa do mäsa. Kto to len trochu poznal, tú "bibunovú" chuť
cítil ju v každom výrobku. Takže ja hydinové nič, ani párky, ani šunku (tá sa ale nerobí z "bibunového" mäsa), ani žiadne nárezy a salámy. Skús sa pozrieť na tých čertíkov, možno v nich mlieko nebude, to sú naozaj dobré párky, jedny z troch, čo sme ochotní jesť (ešte spišské a viedenské).
marianne69
...no ked som si tie prispevky precitala,tak som rada,ze asi 15 rokov som parky nemala v ustach,ak ju aj pokrajam do nejakej polievky,lebo doma maju radi,tak ju vysprtam z taniera...asi pred 15 rokmi som spravila na ranajky parky a nasla som v nej neidentifikovalelny cierny utvar asi 0,5 cm dlhy,mama zahlasila,ze to vyzera jak mysacinec a odvtedy mam s parkami aj pastekami odjedene...ak doma pytaju,kupim,ale nejem.....
mariaklara
Glosterka, prepáč mi ten vulgárny výraz, ale to zloženie je riadny humus. Viem, že občas príde človeku na chuť malá zmena, no určite po tvojom sklamaní ti na dlhú dobu zas aj odíde. Mne tiež občas prídu na chuť, stotožňujem sa s ostatnými varecháčkami- viedenské alebo spišské. A potom najmenej pol roka pokoj.
evanaaa
Ćertíkov kupujem. spišské mám rada ale aj debrecínske, no jeden názov - viac výrobcov. A Glosterka, nehádž hneď flintu do žita po jednom neúspechu, pozri, či to nevyrába aj niekto iný, alebo - mala si len smolu na ne, a ak by si kúpila o pár dní neskôr, možno už by to boli tie " tvoje". Ináč, ja napr. v Bille kupujem aj Fajn párky, ale tiež som ich dlho nemala, tak neviem, či sa zatiaľ nezopsuli. Treba skúšať.
evanaaa
Ozaj a telacie si nepozerala, zloženie, tiež by mohl byť diétne.
glosterka
Ďakujem za príspevky, drahé kamarátky. :-) Nuž ja môžem len diétne párky... nesmú tam byť koreniny... proste nič štipľavééé... hmmm, prísna šetriaca diéta... aj pankreatická... po týchto párkoch však už akosi nemám na ne chuť... Možno žeby som ešte vyskúšala rakúske párky zn. Berger... Bývajú bezlaktózové aj bezlepkové... mávajú ich v tete Bille... lenže cena je väčšia... keď takáto šunka Bergerka stojí 1,85 eur á 100 g...
Vyskúšal/a niekto z vás už takéto párky = Berger?
glosterka
@evanaaa , vďaka za povzbudenie. :-) Máš pravdu, netreba hádzať flintičku do žitka... treba len hľadať a skúšať... aj keď pri prísnej diéte s alergiou na mlieko je to ťažšie...
glosterka
@evanaaa , teľacie som nepozerala... no teraz sú v letákoch z metra králičie... aj šunky... nevedno čo je to zač... aká kvalita, chuť... a hlavne zloženie... ale kto sa bude za to trepať do Metra?
glosterka
@sovka62 , veľmi pekne Ti ďakujem za odbornú prednášku z výroby párkov. Hmmm, toto sme teda na tovaroznalectve nebrali... Zaujímavé!
glosterka
@janazjarku , tak tie lídlové párky nás pred mesiacom riadne sklamali. Svokor kúpil dve 500 g balenia. Bravčové a hydinové párky. Vákuovo balené. Dátum spotreby bol na oboch dobrý. Zdalo sa, že je všetko ok...
Na obed som varila sedliacku hrachovú polievku, do ktorej som dala hydinové párky. Druhé som robila francúzske (skladané) zemiaky tiež s týmito párkami. Tieto zemiaky ešte večer papkal môj mužík... Pochvaľoval si, ešte to pekne voňalo... No a predstav si, že keď sme to na druhý deň vytiahli z chladničky, že sa ide poohrievať obed... tak keď sa dala dolu pokrievka z polievkového hrnca, tak to bol takýýý smrad...:-((( Párky boli zelené a skyslené... celá polievka bola k ničomu... a to isté sa stalo aj zemiačkom... Narobila som sa s tým až-až... ale hlavne, že nikomu nebolo zle. Bravčové párky boli ok... ale tie hydinové... ach jaj...:-(((((( Takže nie sú párky ako párky...
tinca
Tak ja párky za tejto éry vôbec nemusím ak, tak jedine spišské aj to len raz za čas. Mám ako potravinárka veľa kamarátov mäsiarov,dokonca vlastníka mäso-sprac. veľkej fi, ktorí mi poradil, ak nemusíš tak párky nejedz, to je samá múka,stabilizátor, e-čka a.p. PRE BOHA, KDE SÚ TIE FANTASTICKé PÁRKY, čo mi mamina ohrievala, keď som išla ráno do školy a mali jednoduchý názov:DIÉTNE PÁRKY! Aj viedenské sú na nič, proste globalizácia mäsopriemyslu, tlačí výrobcov k nízkym cenám, ale žiaľ na úkor kvality.
katarina2511
Ze sa jedia parky v Canade to chapem, zeny - zo 100 mozno 80 nevie varit vobec. Ale slovenske zeny, vynikajuce kucharky potrebuju ky stastiu parky ??? V zivote by som to do ust nedala a rozhodne nie detom. Ked som si robila licenciu pre biznis, boli sme s lektorkou vo vyrobni parkov. Videla som uz vselico, ale toto bolo prisilne. Seda zapachajuca masa ... fuj. Potom nam lektorka povedala, teraz uz viete preco som vegetarianka. Varte doma, co sa da a hlavne publikujte recepty - to je moj zdroj pre biznis. Dakujem !!!!!!!!!!!!!!!!
bobarka
Tinca, neskúšala si párky od Borku v Necpaloch ?
folkon
Len pre zaujímavosť som sa skočil teraz pozrieť do chladničky na párky.....kupujem len tie najlacnejšie ktoré tu (v nórsku) predávajú, a predstavte si že obsahujú 54% mäsa ( a v tomto prípade verím že je to mäso, žiadne kosti, ani tuk ani mäsová múčka či ako to volajú)......podotýkam že sú to naozaj tie NAJlacnejšie ktoré sa dajú tu kúpiť v obchode, pri drahších je samozrejme zloženie ešte lepšie......za prvé som si dlho musel na tú chuť zvykať, oblbnutý chuťou umelohmotných párkov zo Slovenska.....a za 2. aspoň je vidieť ako nás západ naučil jesť akýkolvek "bordel", ktorý by oni nejedli ani za nič ale pritom doma si kvalitu zachovali.
(mimochodom keď som prvýkrát kúpil vo vákuovom balení také niečo medzi špekáčkami a obyčajným párkom a otvoril som, vyvanula na mňa vôňa, ktorá mi pripomenula detstvo a staré dobré klasické utopence,ktoré ešte vedeli do seba nasať ten nálev... úplne som sa cítil ako malý fagan u starých rodičov na prázdninách.....voňavé párky :D )
mikat
@glosterka , a čo tak skúsiť vegetariánske párky? :) sú zo sóje... chutia veľmi veľmi podobne hydinovým...
glosterka
@mikat , vďaka za pripomenutie, aj za tip. :-) Vegárky som už skúšala. Aj z AlfaBio, aj zo Sojaproduktu. Je to iná chuť... trochu podobná hydinovým, len si treba na tú chuť zvyknúť...
mikat
@glosterka , no mne pripadajú ako hydinové :)) Ale to asi preto, že som normálne párky nejedla nejakých 10 rokov. Navyše sme vegetariáni, takže nám veľmi chutia takéto vecičky :)
adamjak
Skús Spišské párky, ale nesmú byť lacnejšie ako 5 Eur/ kg. No nie sú to hydinové.
Všetky lacnejšie, ktoré niektorí výrobcovia nazývajú spišské párky sú, slušne povedané pre " našich miláčikov",a možno aj pod psa.
glosterka
Nuž @dada777 , párky zo slamy... Realita vo výrobnom procese má dnes veľa podôb... Ozaj dobrú chuť..:-)
glosterka
@mikat , to je všetko sila zvyku... tie sójové sa mi zdajú byť zdravšie... nie som síce vegetariánka, no nie som moc mäsová. Mäsko si dám tak 2 dni v týžni (v nedeľu na obed a v pondelok dojedám - len biele mäsko). Na jeseň som bola v jedných blbých kúpeľoch a tam mi neboli schopní navariť podľa mojej diéty... Predstav si, že som tam mala každý deň na obed aj na večeru mäsoooooooooooo! :-((((((((( Už som ho odmietala jesť... a tak som jedla len prílohy... strava tam bola dosť úbohá...:-((( Mäso sa mi riadne sprotivilo a potom som doma nemohla jesť nič mäsové vyše mesiaca...:-(((
hubata
Za totáča boli fakt vynikajúce nielen párky, ale si spomínam aj na obyčajnú točenú salámu čo sa nekupovala na dkg ale na metre. Nosili sme ju aj do školy na desiatu, na výlety a nezozelenala, voňala mäsom. Mama ju dávala aj do leča. To isté je so špekáčkami a slaninou: nemôžem v lete kúpiť na opekanie chuťovo dobrú slaninku a chutné špekáčky.
slawi
Moja znama kupuje slovenske parky na kila ale pre jej vlciaka.
Glosterka vyskusaj tie Berger parky myslim,ze nebudes sklamana.Ja som bezlepkacka, v rakusku kupujem Frankfurtske parky Holzbauer a tie maju 73%mäsa.S horcicou a chrenom sa ich neviem dojest.Este sa mi nestalo,ze by som s tu kupenymi parkami nebola spokojna.
mikat
@glosterka , ja síce mäso nejem, ale nemám nič proti nemu (ak je kvalitné, domáce)... ale 2x denne?? to je trochu moc :/ ...a že kúpele... si si istá, že to boli kúpele?? Práve tam by mali variť diétne a podľa požiadaviek návštevníkov :/
glosterka
@mikat , dobre čítaš... 2 x denne mäso!!! Nevymýšľam si. Toto som zažila. A naozaj som bola v kúpeľoch. Mala som liečebný pobyt na 3 týždne... Sama som sa presvedčila, že mi nedokážu vyhovieť... A to som si diétu mesiac predtým dohadovala s diétnou sestrou mailom a potom aj osobne... Ako som skončila v kúpeľoch, radšej nejdem písať... spomeniem len to, že som musela predčasne ukončiť KL...:-((( Bývalo mi tam tak zle z tej stravy, že som si nemohla vychutnávať procedúry...:-(((
bozulka
Párky mám rada,ale existuje veľmi úzky výber.My kupujeme iba také čo majú obsah mäsa min.82% a viac,všetky sú od Českých alebo Moravských výrobcov.Sú síce drahšie,ale za to si na nich pochutnám.Spišské som mala rada,ale teraz bývajú dosť tukové a to mi nechutná.Problém je skutočne vo výrobcoch,myslím,že by sa mali zaviesť stredoveké tresty za nekvalitné potraviny a podvody-ale kto by nám tie párky potom robil?Veď ani to mäso už nieje mäso,ale čo ja viem čo všetko????
lianka
Ja mám tiež nie dobré skúsenosti. Koľkokrát som kúpila párky, každé boli inakšie samozrejme nie dobré. Posledne sme zvykli kupovať slovenskú točenú od Bognára v Metre. Iný výrobca nemal takú dobrú, avšak po dlhšom čase sme minule kúpili, no to tiež nie je ono, to čo bývalo. Asi pred polrokom som kúpila v Hurbanove, tam je výrobňa a majú tam aj svoj obchod,točenú, no nechcite vedieť čo za skúsenosť sme mali. Uvarila som k večeri a manžel začal jesť prvý a hovorí, že tam cíti chlor. A fakt oni razili chlorom.Určite do mäsa dali chlor. vápno aby sa nekazilo.Párky zožral pes a od tej doby v tej predajni nekupujem a z párkov jeme občas čertíkov z Lidla. Kde sú tie časy keď sme spravidla v stredu mávali na večeru párky, nakoľko som v práci mávala dlhý deň a bola rýchla večera a všetkým nám chutili. Už neverím tiež ani na mäso. Keď kúpim karé, tak je ako podošva, nie a nie ho vyklepať. Minule sused robil zabíjačku, kúpila som od neho karé a verte neverte za pár sekúnd z asi tak cm hrúbky by som ho bola vyklepala na papierovú hrúbku. Neverím, že aj to kupované mäso nie je umelé, keď to nejde vyklepať. Nedávno som čítala na nejakom vákuovom výrobku/myslím že to bola krkovička lebo šunka/, že výrobok z mäsa. A z čoho by to asi malo byť?
glosterka
S hydinovými výrobkami po takýchto skúsenostiach končím. Minule som si chcela premeniť chuť a tak som na víkend kúpila pár dekov hydinovej šunky. Zobrala som na skúšku Košickú hydinovú salámu - opäť Hyza... (pozn. iný výber nebol = na dedine) Keď som si doma dala na skúšku 1 koliesko do úst, hneď ma popichalo na jazyku...:-((( a pod zubami mi zase hrkotali tie kostičky... Nikto to nechcel jesť!!! Dala som to psíkovi... Rozhodla som sa, že po takýchto negatívnych skúsenostiach prejdem radšej na vegetariánsku stravu. A už to aj nejaký čas praktizujem...
malypitbul
Ahoj glosterka. Pozerám podľa dátumu, že už v podstate asi aj neaktuálny koment ale ... neviem odkiaľ pochádzaš, ja kupujem jemné kuracie párky UŽ LEN od spoločnosti HSH Veľké Zálužie. Garantujem ti kvalitu a chuť ozajstných kuracích párkov. NIKDE v žiadnom obchode, reťazci či na tržnici som nenašiel lepšie, chutnejšie a kvalitnejšie kuracie párky ako práve od tejto spoločnosti. Za posledné dva roky čo tieto párky kupujem som nemal ani jediný krát od nich párky, ktoré by sa chuťovo zmenili. Dva roky chutia rovnako, rovnako výborne a moje deti žiadne iné už ani nezjedia. Experimentovali sme s rôznymi párkam, ale toto sú jediné ktoré zjedia a keď nezoženiem náhodou tieto lebo u nás ich nie vždy majú, tak iné ani nekupujem, nikto by to u nás nejedol.