Mám pre vás ďalšiu zaujímavú tému na diskusiu.
Potraviny... mäsové výrobky...
Pred 2 týždňami som si kúpila od topoľčianskej fa Hyza "Ľudové kuracie párky". Malé vákuové balenie, kde je 5 ks...
Vždy mi chutili. Jemnučké, chutné a diétne... Kupovala som ich z toho dôvodu, pretože tam nie je nič mliečne a kvôli mojej alergii na mlieko mi vyhovali... a hlavne chutili...
No tentokrát som bola nemilo prekvapená a sklamaná, ako sa zmenili... teda ako ich začali riadne fušovať... Nie, neboli oplesnené...
Vytratila sa z nich jemná a lahodná chuť. Dala som si ich po dlhej dobe na večeru (nejedla som ich asi mesiac, tak mi išli na chuť a kúpila som si čerstvučké) a pod zubami mi to začalo akosi hrkotať... Bolo tam čosi tvrdé, aj ostré... myslela som si, že sú to chrupavky... ale čo by robili v týchto párkach? Už sa mi to prestávalo páčiť, tak som toho tvrdého votretčeka opatrne rozžula a vybrala na prst... a spravila som si súkromný rozbor... Neboli to žiadne chrupavky, ale drobné rozdrvené kuracie kostičky vo veľkosti 1-2 mm!!! A bolo po chuti...
Ostali mi ešte dve v mraziaku, tie dnes uvarím nášmu psíkovi na večeru...
A teraz mám problém... kde nájdem náhradu? Hydinové párky bez mliečnych zložiek?
Tieto mali inak všeličo v zložení:
kuracie mechanicky separované mäso 51 %, voda, kuracie kože, zemiakový škrob, jedlá soľ, konzervačné látky E250, E262, sójová bielkovina, antioxidant E315, zahusťovadlo E412, E466, E401, stabilizátor E450, emulgátor E471, zvýrazňovač chuti a arómy E621, farbivo E120, repkový olej, koreniny a extrakty korenín, dextróza, aróma, pšeničná vláknina, droždie.
Viem, že je tam hlavne éčiek naprpľaných až hrúúúúúúúúúúza... Ale kde dnes nájdeme chutné a zdravé-pravé párky? Keď si predstavíme, že vo väčšine párkov je viac múky ako mäsa... ach jaj... ďalšie klamstvo a podvod, však?
cítil ju v každom výrobku. Takže ja hydinové nič, ani párky, ani šunku (tá sa ale nerobí z "bibunového" mäsa), ani žiadne nárezy a salámy. Skús sa pozrieť na tých čertíkov, možno v nich mlieko nebude, to sú naozaj dobré párky, jedny z troch, čo sme ochotní jesť (ešte spišské a viedenské).
Vyskúšal/a niekto z vás už takéto párky = Berger?
Na obed som varila sedliacku hrachovú polievku, do ktorej som dala hydinové párky. Druhé som robila francúzske (skladané) zemiaky tiež s týmito párkami. Tieto zemiaky ešte večer papkal môj mužík... Pochvaľoval si, ešte to pekne voňalo... No a predstav si, že keď sme to na druhý deň vytiahli z chladničky, že sa ide poohrievať obed... tak keď sa dala dolu pokrievka z polievkového hrnca, tak to bol takýýý smrad...:-((( Párky boli zelené a skyslené... celá polievka bola k ničomu... a to isté sa stalo aj zemiačkom... Narobila som sa s tým až-až... ale hlavne, že nikomu nebolo zle. Bravčové párky boli ok... ale tie hydinové... ach jaj...:-(((((( Takže nie sú párky ako párky...
(mimochodom keď som prvýkrát kúpil vo vákuovom balení také niečo medzi špekáčkami a obyčajným párkom a otvoril som, vyvanula na mňa vôňa, ktorá mi pripomenula detstvo a staré dobré klasické utopence,ktoré ešte vedeli do seba nasať ten nálev... úplne som sa cítil ako malý fagan u starých rodičov na prázdninách.....voňavé párky :D )
www.vitalia.cz/clanky/sledujete-obsah-masa-v-uzeninach...
Všetky lacnejšie, ktoré niektorí výrobcovia nazývajú spišské párky sú, slušne povedané pre " našich miláčikov",a možno aj pod psa.
Glosterka vyskusaj tie Berger parky myslim,ze nebudes sklamana.Ja som bezlepkacka, v rakusku kupujem Frankfurtske parky Holzbauer a tie maju 73%mäsa.S horcicou a chrenom sa ich neviem dojest.Este sa mi nestalo,ze by som s tu kupenymi parkami nebola spokojna.
www.hsh.sk/contact.php...