Rôzne

40-dňový jarný pôst

rennatte - fotkarennatte, 13. februára 2013

Tak basu máme pochovanú a začína nám 40-dňový jarný pôst.
Dodržiavate toto obdobie bez mäsa alebo iných nerestí, ktorým
sa vyhýbate na očistu svojho tela?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
vcera som basu nestihla pochovat,ale dobre,ze si pripomenula:-) dam sa na rybky,tie sa mozu ci?
dodo46
tak dnes máme sviatočný deň.
Ženy majú škaredú stredu a muži poklopcovú stredu.
Myslím , že v dnešnej dobe dodržiavajú pôst len babky s nízkym
dôchodkom. Ta jarná očista môže mať niečo kladné, no na
druhej strane to môže spôsobiť psychický šok z nedostatku
cholesterolu, tukov , Ečiek a iných dobrôt. Toto veru neriskujem.
Držím však palce odvážnym - ktorí to skúsia vydržať.
radost
@dodo46ach-beda !!!!
že poklopcová streda!!!!tak tento výraz sa zabudnúť nedá!!!!
a čo s tým dalej???tak-čistého vína nalej!!!!...:-))))
kimlo
Mne začína 40-dňový pôst mrazákom a chladničkou plnou zabíjačkových špecialít, ktoré treba do jari skonzumovať, lebo bude očista mraziaceho a chladiaceho boxu.
lopka1313
moja mama vcera navrhla ocovi ci by si nedali post naozaj 40 dni bez masa. a jeho reakcia? "a mraznicku vyhodim, ze?" - mame totiz asi 400 l truhlicovu mraznicku plnu oveciek, moriek, zajacov, kuriat, hovädzieho a ktoviecoho este, co rodicia bud nakupili alebo vychovali a pozabijali... a kedze vzdy nieco pribuda (a dalsi mraziak kupit neplanuju), tak to treba jest...
nemohla som ked to oco vyhlasil :D
evusik
ten môj minule prišiel od doktora a oznámil mi, že má vyšší cholesterol. Na moju otázku, že čo teraz? mi odpovedal: " Doktor mi povedal, že mám držať diétu! Tak odteraz budem jesť diétnu krkovičku, diétny bôčik, diétnu tlačenku, diétnu slaninu...."
jerica
Dnes je biblická , bude aj o pôste,zajtra večiereň , to je potrava pri pôste , ale určite nedržíme hladovku ani bezmäsité , no čo už , doba je taká nevieme si odoprieť.
@evusik , ako by som bola pri tom , je diabetes , "to mi už nevar"
je večer , daj mi niečo pod zub (nie päsťou), dávam šunku a prílohu ,
" to nie " tak čo ? on , nemáš niečo sladké ? samozrejme mám , tak čo nie sme na tom niekedy ako na húpačke? V posledné dni , po chrípke má zvýšený krvný tlak , soľ by mal stopnúť , no to by si mala vidieť , ešte neochutná a už "čo??" solí , ako keď posýpaš koláč s práškovým cukrom. No ustriehni "dieťa".
bozulka
Čože ? Už je pôst? Ja som tak zaneprázdnená od konca decembra že ani neviem aký je deň a dátum :-)Zažívam horor ale teším sa až budem mať moju novú mikrokuchynku,všetko hotové,usporiadané a potom si dám 21 dňový detox aby som napravila čo som od decembra pokazila.
Ja osobne by som to nezvládla bez mäsa takú dlhú dobu...
radost
môj muž-celý život rovnako štíhly-vraví:nedá sa-ja by som zomrel bez mäsa!!!!najlepšia z pečeného je preňho klobása...či mäsko-dobre mastené-smažené či pečené..ja takto variť odmietam-veru často " hubovú polievku" za to mám..každý sme iný...nikto bez viny..:-)))
abdul
Pôst ? To je niečo ako chrípka ? Na podobné slová sa mi nejak prejavuje porucha sluchu. Nemôžem za to. Ani doktori si s tým nedali rady.
marikafil
a my sme bez mäsa už od leta, objavujem stále nové a nové dobroty zo zeleniny a strukovín - a tu sme, zatiaľ sa nám nič nestalo, okrem toho, že manžel už nemusí užívať žiadne tabletky na trávenie:-) ale rozhodnúť sa musí každý sám...
afataga
ved by ma muz zabil, keby som mu pochovala basu piva :-)))
ericka
Ja som dnes chcela uvariť niečo z hydiny,no akurát mi volal manžel a na moju obvyklú otázku ,,čo máte na obed?" som dostala stručnú odpoveď:,,veď predsa filé,je pôst!" Až potom mi došlo,že začína 40 dňový pôst.A tak som chytro urobila zmenu v jedálničku a môjmu dospelému synovi som do práce pripravila kelovú polievku a palacinky s tvarohom a čokoládou.No moc sa mu to nepozdávalo,lebo palacinky mávajú moji 3 chlapi väčšinou po výdatnejšom obede ako dezert,no ale keď pôst,tak pôst..
Jémine,teraz ma napadlo,veď ja som dala do kelovej polievky aj domácu slaninku. Tak to som teda tomu dala a hneď prvý deň !A tak som sa snažila dodržať ho aspoň jeden deň !
trencanka
Ja sa chystam na ten pôst. Budem drzat podla Mačingovej ako aj minuly rok. Je to fajn trosku precistit organizmus, odlahcit a aj nejake kilecko dam dole. Nerobim to preto, ze to prikazuje cirkev ale preto, aby som bola zdravsia.
mamatata2
Tiež sa vždy zo začiatku snažíme, ale dlho nevydržíme. Čo máme, ale zaužívané pár rokov je, že cez pôst nepečieme žiadne zákusky, sem-tam nejakú žemličku. Tak uvidíme, ako sa nám to podarí tohto roku, lebo môj muž je podobne ako manžel od @jerica. Mne by zas nezaškodilo zrieknuť sa chleba, lebo toho sa neviem dojesť =:)))).
dodo46
@tren čanka
nepoznám pani Mačigovú z Trenčína , ale na prečistenie a odľahčenie orgánov sa odporúča Šaratica. Výrazne pomáha aj pri znižovaní váhy.
sovka62
Nikdy v živote som sa nepostila, ale teraz to hádam bude inak. Mäso mi akosi prestalo chutiť, jedla by som len polievky, chlieb a koláče, najlepšie kysnuté. To by hádam aj vyhovovalo, nie?
zdezda
:-) ozaj a vegetariáni sa ako postia? Oni by mali jesť 40 dní iba mäso, nieeee ?
zdezda
Dodo :-) šaratica aj zrýchľuje chôdzu, či beh :-)))))))
tornadolue
Maso nejem dva roky, takze to pre mna nie je ziadny post. Na 40 dni sa vzdam cokolady.
2010
Post nie je len o nejedeni masa , tu na Vareche najvacsia obet by bola zakazat vsetkym tetkam 40 dni sa napchavat kolacami a piect o tom je post, obmedzovanie ...
( Pôst od potravín, je duchovná disciplína, ktorá sa musí nutne sprevádzať pôstom od zlého ). ??? takze nejest len maso a nic ine to je len take pokrytectvo ?
denyany
ja sa nepostím, nepotrebujem to v tom náboženskom zmysle - nie som veriaca a celý ten cirkus považujem za obrovský blud(je to môj názor, ináč proti veriacim nič nemám, veď je to každého osobná vec) a pôst na očistu tela si urobím až keď ja uznám za vhodné, prevdepodobne na jar, keď už bude rásť aspoň čo-to zelené.
zirafninka1
Ja som dnes mala jednodnovy post- očistu tela.. Nesla som do prace :)) Zvladla by som este dalsich 39 dni :)
gordonko
ja sa ,,postím,, dnes som robil kuracie srdiečka na šampiňonoh s hráškom ....... kuracina je ,,zakázané ovocie ,, a ovocie sa môže však ?
baka123
akurát som sa rozhodla pre Dukanovu diétu a tam sa dáva samé mäso, ryby, šunky, syry, tvarohy a to mi vyhovuje, takže sem recepty na mäso, nech to nemám také jednotvárne :)))
evanaaa
Pôst bol aktuálny kedysi, pred desaťročiami, najmä na dedinách dodržiavaný, keď sa mäso jedávalo raz do týždňa, takže sa ho ľahšie vzdali a vôbec, bola iná doba, ľudia boli preukázateľne viac nábožní, vieru brali ináč ako teraz, s úctou.....je ale iná doba, všetko sa mení, aj zvyky a prikázania ( cirkvi). Ani u nás sa nedodržiava, lebo neviem, ak nie som vegetariánka, čo by sme vôbec jedli? Samú zeleninu, to by u nás asi nešlo, môj muž potrebuje mäso aspoň 3x do týždňa.
kuchticka
@2010 to spravne napisal. Nejest maso a jest sladkosti je holy nerozum.
Post je o odriekani = ocista tela a posilnenie ducha=pevnej vole. Ved chceme byt na jar a leto krasne, stihle do letnych siat a plaviek a prospeje to celemu nasmu organizmu.
lubka272
Tých 40 dní pôstu nieje o nejedení mäsa ale toho čo máme radi. A nemusí to byť jedlo. Myslím si že by to nemala byť telesná očista ale duchovná. A @evanaaa je smutné že v tejto dobe ľudia berú vieru na ľahkú váhu :(
ebaka
súhlasím s@kuchticka ,dobre si to napísala....dnes si však nič nechceme a nevieme odopierať :))
eraserhead
@rennatte bolo by dobré povedať aký pôst máš na mysli lebo termín "40-dňový jarný pôst" je tak všeobecný ako "konsolidácia istôt", pretože napríklad pôstne obdobie ktoré slávi katolícka cirkev, a pre rok 2013 sa začalo v stredu (13.02.) je so všetkými odriekaniami iba prostriedkom a nie cieľom. Prostriedkom k niečomu čo presahuje človeka
@evanaaa možno v prostredí kde sa pohybuješ to tak vnímate, v skutočnosti sa však prikázania v katolíckej cirkvi nemenia
A brať toto pôstne obdobie ako nejaký zákaz „chrumkavých bôčikov“ je, také ....... jednoduché. Kaźdopádne pôst-striedmosť väčšine z nás iba prospeje
garanco
Môj nebohý otec hovoril už pred desaťročiami, že do úst hriech nejde, ale z úst, a vraj sa dosť napostil, keď doma ako malé deti nemali čo jesť...
Tak ja sa radšej budem postiť "z úst"...
sovka62
Vrátila som sa k tejto diskusii a teraz už vôbec nechápem. Zriecť sa toho, čo máme radi, teda nie mäsa (ako som sa ja, číro čistý pohan) nazdávala, ale všetkého, čo nám chutí, prípadne nám pôsobí radosť. Prečo? Komu alebo čomu prospeje, ak práve toto bude ľuďom 40 dní chýbať, ak budú nešťastní? Asi by sa to malo nazvať trest a nie pôst.
dodo46
@sovka62
Úplne s tebou súhlasím. 40 dňové odriekanie niečoho ,na čo sme
zvyknutí, môže vyvolať u človeka psychickú nestabilitu, stres i nervozitu v rodinnom živote. 40 dní má človek trpieť za predchádzajúci nestriedmu životosprávu? Tá by sa mala primerane dodržiavať po celý rok a nie keď vám to niekto prikáže. Len fajčiar vie /už 4 roky nefajčím / čo je to za peklo, keď sa mu minú cigarety a nemá možnosť si ich zohnať. To isté platí aj pre alkoholikov a narkomanov. 40 dní pôstu považujem za sprostosť , ktorá vám skôr ublíži ako prospeje.
denyany
úplne súhlasím s predchádzajúcimi dvoma príspevkami. ak sa niekto chce postiť zo zdravotných dôvodov a vynechá z jedálnička potraviny, ktoré mu spôsobujú problém, to chápem.
delavega
Hladovění šetří jednotlivé orgány, zbavuje je běžné zátěže při trávení a kromě toho
odstraňuje překážky při transportu živin do buněk a při odvádění metabolitů z buněk.
Značně se zbavuje pracovní zátěže srdce, trávicí orgány se posilují a mizí poruchy trávení.
micanela
podla mna je to skor o psychike - ak mas pocit, ze ti post pomoze /trebars z nabozenskych dovodov/ tak ho isto znesies lepsie ako niekto, pre koho to neznamena nic
nejest chvilu maso este nikoho nezabilo, tak aspon skus
drzim palce