Zázračná polievka okroška

zemo - fotkazemo, 17. novembra 2009
Prvú správu o okroške, tajomnom a zázračnom lieku ruských mužíkov, priniesol na Slovensko osobný lekár L. N. Tolstého Dušan Makovický.

V doteraz nevydaných spomienkach si spomína na jedno letné predpoludnie. Viezli z grófom Tolstojom cez brezový háj. Horúčava bola sťa ráňava. Zrazu zbadali pri ceste ležať poukladaných vedľa seba ako kláty 20 mužíkov. Nad nimi sa vznášal jedovatý opar vydychovanej samohonky. Všetci mali jednoznačne na jazyku smrť. Ani ho na doktora Makovického nemuseli vyplazovať.

Zrazu, kde sa vzali, tu sa vzali, zrazu z lesa vybehla svorka troch žien. Vliekli so sebou hlinený hrnčisko. Jedna z nich začala z neho naberať drevenou lyžicou tajomnú tekutinu. Druhá kolíkom na paradajky rozďavila násilím ústa ležiaceho mužíka a spoločnými silami mu naliali do úst za veľkú lyžicu polievky.

Toto zopakovali pri každom neborákovi vari azda ba aj zo šesťkrát. Potom tretia najmocnejšia žena vytiahla kolík z mužíkových úst. Schmatla ho, postavila na nohy a riadne s ním potriasla, aby tekutina stiekla, kam patrí. Nato ho pustila a nechala zase padnúť do trávy.

Po chvíli sa zrazu mužíci sami od seba otrepali. Vyskočili na rovné nohy a hybaj opäť samohonkovať. Pre istotu aj s čudesným obsahom hlineného hrnca, ktorý doniesli bárišny.

Druhé stretnutie s tajomnou tekutinou mal Dušan Makovický na smrteľnej posteli L. N. Tolstého. Pop veľkému spisovateľovi dal posledné pomazanie a keď vychádzal von, popod fúzy precedil: „Oj, ani okroška už nepomôže jeho osvietenosti..."

Čiže, správne sa pýtate, aká je tá zázračná polievka? Keďže by mi nikto neuveril, lebo znie to naozaj neuveriteľne, dám najprv recept do rubriky zážitkov. Prosím všetkých, ktorých vylieči z prázdneho rána, keď plný bol večer, ba až noc, aby mi napísal svoje skúsenosti. Zaručene by mala zaberať na odstránenie príznakov dvoch hláv - väčšej rozťahujúcej sa v našej menšej hlave - a plávajúcich žalúdkov od lavórovice po becherovku.

Do hrnca alebo misy vložíme nakrájaných 600 gramov vareného mäsa, nasekané 2 veľké kyslé alebo kvasené uhorky a 2 bielka z uvarených vajec tiež nakrájaných na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľku na drobno a roztlčený cesnak, zalejeme tekutinou z nakladaných uhoriek a dobre premiešame. Najlepšia je voda z kvasených uhoriek, ak je nemáte, šľak to traf, dajte aj z nakladaných. Po prípade použite vodu z kvasenej kapusty a zdržujte sa v blízkosti WC. Preženie, ale máte istotu, že všetko zlé z vás odíde. Žĺtky jemne nastrúhame, vymiešame ich z horčicou a smotanou a vlejeme do pripravenej polievky. Polievku osolíme, po prípade ochladíme a trochu prisladíme.

Inak, okroška nie je iba pre samohonkáčov, výborne chutí v horúcom lete.

 vybrali.sme.sk/submit.php?url=...
'+encodeURIComponent(location.href)" title="vybrali.sme.sk" >
" alt="pošli na vybrali.sme.sk" border="0" /> hlasuj za tento Zážitok
@zareaguj


Diskusia k článku



 



TOPlist