Film bola v sedemdesaitych rokoch minulého storočia iba fikcia. Teraz nastupuje krutá realita. Ako však napísali The Times, holandskí vedci teraz šupli do biogenerátora pár svinských buniek a po čase tam našli celý bravčový rezeň.
Vedci vyhlasujú, že takto chcú pomôcť odstrániť hlad vo svete. Vraj dôležitá je aj snaha šetriť zdroje. Veľkovýroba mäsa je drahá ako šľak a zasviňuje nám matičku Zem. Veľkosvinčíky produkujú strašne veľa plynu metán. Na tvorbe skleníkových plynov sa majú podieľať skoro pätinou.
Na druhej strane vedci údajne vychádzajú v ústrety aj vegetariánom, lebo tí často neznášajú mäso na tanieri len preto, že ich porcia predchádza smrti zvieraťa.
Vedátori zachránili síce život prasaťu, ktorého nemuseli zabiť, ale takáto zabíjačka je začiatkom konca kuchyne našich materí a gurmánstva vôbec. Vlastne aj normálnosti ľudstva. Veď čo povedať na slová jedného z vedcov, ktorý sa chvastá, že môžu zobrať mäso z jedného zvieraťa a z tohto množstva vyprodukujú miliónkrát viac mäsa.
Umelé mäso, ktoré nedávno vytvorili v bioreaktore, má pripomínať mokrú bravčovú panenku. Nemá však jej štruktúru mäsa. Prečo vedátorom pripomína bravčovú panenku, to nechápem, ale dôležitejšie je, že vedci nemali ani odvahu svoj výtvor ochutnať. Hneď sa však na svoju obranu hrdili, že zatiaľ sa môžu ich výsledky práce používať do párkov. V nich sa chumáče umelých mäsových buniek stratia najlepšie!
Tak, výborne. Nastúpili sme cestu k radostným zajtrajškom. Popri geneticky upravovaných rastlinných pochúťkach ako sója sa začnú naše deti napchávať humánnymi bravčovými párkami z biogenerátorov. Oj, radosť bude žiť, do pekla!
P.S. Čo myslíte, ktorá z velikánskych firiem rýchleho občerstvenia skočí najskôr na nápad produkovať umelé hamburgery z biogenerátorov?
Diskusia k článku