Zamrazilo ma: vyrobili umelý bravčový rezeň!

zemo - fotkazemo, 1. decembra 2009
Pomóc, už majú umelý rezeň z biogenerátora! Napĺňa sa tak vízia francúzskej komédie Stehienko alebo krídielko, kde Luis de Funés objaví príšernú fabriku na výrobu umelých potravín hnusného kapitalistu Tricatella, ktorý chce takto zničiť francúzske gurmánstvo.

Film bola v sedemdesaitych rokoch minulého storočia iba fikcia. Teraz nastupuje krutá realita. Ako však napísali The Times, holandskí vedci teraz šupli do biogenerátora pár svinských buniek a po čase tam našli celý bravčový rezeň.

Vedci vyhlasujú, že takto chcú pomôcť odstrániť hlad vo svete. Vraj dôležitá je aj snaha šetriť zdroje. Veľkovýroba mäsa je drahá ako šľak a zasviňuje nám matičku Zem. Veľkosvinčíky produkujú strašne veľa plynu metán. Na tvorbe skleníkových plynov sa majú podieľať skoro pätinou.

Na druhej strane vedci údajne vychádzajú v ústrety aj vegetariánom, lebo tí často neznášajú mäso na tanieri len preto, že ich porcia predchádza smrti zvieraťa.

Vedátori zachránili síce život prasaťu, ktorého nemuseli zabiť, ale takáto zabíjačka je začiatkom konca kuchyne našich materí a gurmánstva vôbec. Vlastne aj normálnosti ľudstva. Veď čo povedať na slová jedného z vedcov, ktorý sa chvastá, že môžu zobrať mäso z jedného zvieraťa a z tohto množstva vyprodukujú miliónkrát viac mäsa.

Umelé mäso, ktoré nedávno vytvorili v bioreaktore, má pripomínať mokrú bravčovú panenku. Nemá však jej štruktúru mäsa. Prečo vedátorom pripomína bravčovú panenku, to nechápem, ale dôležitejšie je, že vedci nemali ani odvahu svoj výtvor ochutnať. Hneď sa však na svoju obranu hrdili, že zatiaľ sa môžu ich výsledky práce používať do párkov. V nich sa chumáče umelých mäsových buniek stratia najlepšie!

Tak, výborne. Nastúpili sme cestu k radostným zajtrajškom. Popri geneticky upravovaných rastlinných pochúťkach ako sója sa začnú naše deti napchávať humánnymi bravčovými párkami z biogenerátorov. Oj, radosť bude žiť, do pekla!

P.S. Čo myslíte, ktorá z velikánskych firiem rýchleho občerstvenia skočí najskôr na nápad produkovať umelé hamburgery z biogenerátorov?
@zareaguj


Diskusia k článku

58vlasta
To bude nejaký humus, čo vytvorili, keď to ani sami nechcú ochutnať. Keby za tie milióny, čo dali na svinské vynálezy, nakúpili potraviny pre chudobných, skôr by odstránili hlad...Ja by som im uznala len tie vynálezy potravín, čo by sami dokázali zjesť. A možno sa tie ich výtvory už aj u nás používajú, lebo niektoré párky na to vyzerajú...:-P
vegetarianka
Pokiaľ vedci to mäso ochutnajú a urobia pokusných králikov zo seba a nie z hladujúcich ľudí v treťom svete, beriem to. Miliarda ľudí na svete hladuje a stále pribúdajú. Neriešia, či si dajú na obed bravčové na hentaký spôsob alebo hovädzie na onaký spôsob. Sú radi, ak sa dostanú k miske ryže. A neriešia ako ja, či je rozvarená alebo nedosolená. Obilie dávame zvieratám, aby mal bohatý svet rezne, z obilia vyrábame biopalivá, aby si bohatý svet mohol dať dobrý bod za znižovanie skleníkových plynov. To obilie ale potrebujú hladujúci. A keď sebecký bohatý svet nenájde spôsob, ako im ho dať, nájde aspoň spôsob, ako im dať náhradu. Ak to tých ľudí nezabije, ale zachráni, ak to nepoškodí celé ďalšie generácie a bude to bezpečné, potom to odsudzovať nebudem. A o koniec receptov starých materí sa ani trochu neobávam. Ľudia už dlho vedia, ako veľkovýroba mäsa Zemi škodí, ale nič sa pre nápravu nerobí. Toto určite nebude zázračný bod zlomu. Rozhodujú tí, čo kupujú a tí kupovať neprestanú.
verka1
uf, ešteže som hladná. Tak to už ani môj najobľúbenejší rezeň, nebude rezeň? Vari sa toho nedožijem. Dnes som sa potešila, že nie som mladistvá. Každý deň nejaké prekvapko, radosť sa zobudiť.
sovka62
No hnus, tuším sa pre istotu stanem vegetariánom. Už naozaj chýba len aby to džgali do výrobkov! Aj keď mne by tom mohlo byť jedno, keď párky ani hamburgery nejem, ale čo tí chudáci, pre ktorých najlepšie varia v McDonalde?
zemo
pśś, nemenovať, Veľký brat číta...
babidka
nooo, ani ma to neprekvapuje .Ale nebojim sa ,ze sa to tak rychle rozsiri .Na druhej strane - to "prave a original" maso z nasich obchodov od toho umeleho ani velmi neodbieha . Ved vieme my naozaj cim a ako sa krmia vsetky tie zvieratka z velkochovov? A akym sposobom zijdu zo sveta ? Uz roky si chovam vsetku hydinu pre vlastnu potrebu sama a chut a kvalita takeho masa sa s tym z velkochovu neda ani porovnat . Ved akeze je to "maso" ktore vyrastie za 60 dni /kurca / ? Ma v sebe tolko vody , ze nema ani farbu ani chut masa ....Ved v skutocnosti my uz to umele maso kupujeme teraz....



 



TOPlist