Viete ako sa chodí na hríby ???

gordonko - fotkagordonko, 26. novembra 2012
..... puntodadino mi pridal komentár a pripomenul mi ako som bol raz z mojim otcom na hubách.
Už ako malý chlapec som chodieval s otcom do lesa ,učil ma ,ktoré huby su jedlé a ktoré nie a hubárčenie sa stalo mojim koníčkom. Raz v sobotu doobeda vraví otec ( vojak z povolania ) ideme na huby a tak sa išlo, ale ako ..... otec zavolal do kasární stade prišiel ,,GAZIK,, a ten nás zaviezol do vojenského výcvikového priestoru ,,BRDY,, . Všade bolo plno vojakou , techniky a aj moja ,,srdcovka ,, tank T- 34 ktorý tu stál s roztrhnutou hlavňou už niekolko rokou. Otec sa motal kde tade a ja som sa pýtal ,,kedy už pojdeme na huby?? ,, a otec ešte vydrž a tak ma fotili pri tanku , pri kanonoch , pri visílačke ale na huby sme stale nešli. Už sa zobednievalo ked otec nechal urobiť nástup vojakom , prednich položil vojenskú celtu a vraví im ,, pojdete takto 100 m do lesa a zasa zpäť ,huby čo nájdete položíte na tuto celtu ,,
Stalo sa ..... za pol hodinky sme mali tolko hub že celta bolo skoro plná a išlo sa domou.
...... doma sa huby preložily do vany ,lebo sa celta musela vrátiť - mali sme više pol vany húb a tak sme zavolali všetkých našich susedou ,aby si prišli pre huby ...bol to dlhý deň aj dlhá noc ,huby sa podusili a šli do sladkokyselého nálevu a sušili sa ,skončili sme o 4 ráno a priznávam že niekolko húb sme vyhodili ,lebo sme toho mali više hlavy a oči nám padali unavou.
@zareaguj


Diskusia k článku

violetacamorova
Pekny zazitok, ale z tych hub sa vam uz musela krutit hlava, lenze niekedy to takto byvalo, moja mama nezbierala huby do kosika ale do plachetky co je kocka romerov viac ako meter tak asi 1,2m a na koncoch ma prisite take motuzy na previazanie takze s tymto sa chodilo na huby a polovica este boli kuriatka.... :)
gordonko
smaliqa@ .... pošli adresu prídem si nazbierať ... na Zobory skoro nič nerastie
arasidka
no že ako sa chodí na hríby? Všelijako, viem však veľmi isto, ako chodia policajti - s pelendrekom, bo keď nájdu dáky dubák, poriadno ho vytrepú, že by zradil, kde sú tie ostatné ! :)
evanaaa
@arasidka :)))))))))
@gordonko , a tí vojaci asi všetci povinne poznali huby-hríby, keď v tom mnôžstve nebol ani jeden nejedlý? A ešteže ste im natoľko dôverovali, to je dobré. Ja by som mala obavy o život. A to nahnal všetkých tých vojakov?
gordonko
evanaaa@ ...neviem či všetci poznali ,ale asi ano lebo mal nastúpených kopu vojakou a do lesa išlo asi 40 .... nahnal ako nahnal - dal rozkaz a vojak musel rozkaz splniť ....... keby si Ty vedela aké rozkazy sme museli na vojne plniť mi - čudovala by si sa.
gordonko
arasidka@ Ty tiež musíš byť veselá kopa ,aj ja poznáim ten vtip a kopu iných.... na pokeci mam klub na vtipy ,, Ked uz plakat tak od smiechu,,
puntodadino
Najlepsi hubarsky revir boli Boletice/nikdy viice!/Tam sa fakt zbieralo do celty.Malo to ale jednu chybu- nikto z proviantakov si to nechcel zobrat na triko.Lebo to nebolo v papieroch.Takze iba neoficialne sa zjedli .Ako buduci absolventi sme stracali iluzie o armade,ktora sa nevedela vymotat z predpisov.Ale holt,to trva dodnes.Ti potomkovia C.-K.monarchie su nesmrtelni!Rusovi stacil jeden usmoleny zosit: prijel-vydal.Ale u nas aspon 11 tlaciv.A co tam nebolo,nesmelo sa varit.
gordonko
puntodadino@ ... viem od otca , že na vojne sa nesmeli konzumovať huby, dokonca ich nesmeli ani zbierať ...... boli sme spolu na hubách v muničnom sklade medzi plotama , niečo sme našli no nie vela a otec našel huby v strážnici na okne , ako sa suší na novinách ,spýtal sa čie sú , nik sa neprihlásil ......
gordonko
smajliqa@ hmmmm to sú slova ,,dorvačky ,, .... navariť by som vedel napr. chlapskú štrúdlu , ale ak by boly huby asi by sa robili hubové rezne - mňam ..... ktým nestíham ani zemiakové piré urobiť a hnedsa jedia samé ,alebo s chlebom.
..... aj náruč bude otvorená ????? ... či pes pustený ????
arasidka
Bolo to už dávno... tak dávno, že sa mi roky pletú, kedy sa to stalo, ale tak kolom roku 1980, viem, že keď sme na 3 týždne opúšťali naše dietky , ponechané v láskyplnej opatere starých rodičov z oboch strán, ten najmenší mal ešte plienky.A tak sme z Prahy vyleteli do oblakov, že ideme na okružnú po ďalekých krajoch ZSSR. Jááááj, nuž pamätám si, že dobre bolo, aj jesť bolo čo, aj pijatiky bolo habadej. Môj dzedko , rodák z vínneho kraja, naládoval borovičku do litroviek a dal si ich originál zatvoriť , na fľaši bola nálepka - Limbašský silván .Jaj, ľudia moji zlatí, veru sme aj zo dve také limbašské borovičky predali domašnym a za poctivo zarobené ruble sme si kúpili fungl nový fotoaparát - bo savjétskaja ťéchnika bola najboleje dobrá v tej vrémeni.
A ako sme to obletuvali, od Moskvy až na Bajkal, potom krížom do Azie, až do Buchary, skončili sme v leningradskej ermitáži a stade nás hrozitánska búrka hnala až do Prahy. Prežili sme. Nuž ale, keď sme tri dni rajzovali po Bajkali a kolom dokola, vybrali sme sa na plánovanú exkurkziu sibírskeho skanzenu, kde sme išli niekoľko kilometrov pešo po lese. No a to je ten moment, na ktorý sa nezabúda. Pamätáte si iste tie rozkoľné ruské rozprávky, kde bolo vidno pravý ruský les, griby za gribami, jak ruské tanky veľké. Tak sme sa rozliezli vysokou trávou pod brezovými korunami stromov, že sprievodkyňa Ľudmila mala čo robiť, aby nás dala zase dokopy. Čujte, ludé, také kameňáky sme nazbierali, že u nás by ľudia z toho dostali direk možno aj hlavy bolenie. Môj dzedko, jak je vysoký, chlapisko riadny, ako sa vravievalo vtedy, že vo Varšavskej zmluve takého majú málokde, tak ten do ruky nedokázal zobrať viac ako dva, aj to ho začalo rameno od toho bolieť. Nuž ale čo s nimi? Na hoteli by nám z toho neurobili ani len škvarelinu s hríbami, tak sme ich chudáčikov poukladali pod vysoké céder a ešte dlho sme sa tým smerom obzerali, reku: Tavárišči hríbičkovia, pažálsta, nehnevajte sa na nás - emigrácia sa nepodarila, ale budeme na vás dlho spomínať.
Odvtedy prešlo , ako vravím hodne rokov, ZSSR už neexistuje, ale stavím svoju hlavu šedivú, že tam na Bajkale tie hríby ešte rastú furt.
hubata
Tak toto nie je môj štýl chodenia na hríby ako opisuje @gordonko : nejde mi ani tak o množstvo, ako o tú pasiu že vidím niečo krásne: zavčas chladného rána akosi inak vonia les, inak vyzerá slnko, nebo, krásne je keď ďobe ďateľ, alebo kuká kukučka. Mne stačí na jednu praženicu nazbierať, nepotrebujem za gazík, nech sa aj iní potešia. Ja si dosť dobre viem predstaviť aj ako to po takom "vojenskom nálete" mohlo po vás vyzerať v tom lese. Rámus, rozoraný les, vyplašené zvieratá...... nie toto som ja nemala čítať. Keby to takto 20 ľudí urobilo, tak to riadne otrasie aj podhubím a o rok by si tam šiel zbytočne nenašiel by si okrem zdevastovaného lesa nič. Asi preto tak rozmýšľam že som vyrastala na horárni a takéto chovanie v lese mi je úplne cudzie.

Je mi smutno z tohto príspevku.
gordonko
hubata@ nemusíš byť smutná z tohoto príspevku,stalo sa to iba raz ( v mojom prípade ) a nebolo to v obyčajnom lese ,ale vo VVP ( vojenský výcvikový prostor ) ... tam zem bola ,,načechraná ,,1000ckami delostreleckých či tankystických granátou , denne utláčaná tankovímí pásy a kolesy kolovej techniky , rámus a strelba tam bola na dennom poriadku, ...... neverým že 40 vojakou by zničilo les či podhubie viacej ako prejazd tankom ( vieš čo ,huby tam rástli aj potom množstve vojakou , techniky - civilisti tam chodili i napriek zákazu leba tam naozaj bolo čo zbierať ) ...mimo iné vieš čo dokáže horský bicygel v hránenej krajinej oblasti Zobor ???? ...ked nevieš dojdi prevediem Ta stade. Chodievam na Zobor rar týždene s fotoaparátom v ruke a mam stade plno fotografií prírody aj zvere.
Nieje zlato všetko čo sa bližští a nie každý je ničitel prírody.
chutimi
Pekný príbeh, ale z tej tvojej gramatiky mi krvácajú oči. Mám pocit ako by to písal druhák zo ZŠ. Kebys to napísau ortodoxnou nitránčinou, tak ti ništ nevravím, ale ottál potál.

A inak by ma veľmi zaujímalo, čo ten bike také dokáže. Povieš mi, kam mám ísť na bike do prírody, keď bývam na Zobore? Radšej les oploťme a zakážme tam vstup úplne, lebo tam kadia psy a ludia stúpajú po tráve... Samozrejme súhlasím, aby tam nemohli ísť motorky a štvorkolky. Ale prečo by ľudia nemohli ísť na bicykli do prírody?
jozka2
chitimi, este som sa na vareche tak nezasmiala ako na tvojom komentari,gramatika sem-gramatika tam, hlavne ze rozumies o co ide a to je dolezite.Keby mali americania brat do uvahy gramatiku,tak by museli vyhodit s tade aj polovicku z nich lebo niektori nevedia ako vyspelovat a tu sa narodili,ked som zacala rozpravat po anglicky-ziaden minuly ci buduci cas neexistoval ale nikto mi nedal najavo,ze hovorim otrasne a preto som sa naucila anglicky.Nezalezi ako gordonko spravne pise-nepise ale vsetka cest,ze pise.Moj manzel mal 2 vysoke skoly a makke a tvrde i bolo pre neho cosi nepochopitelne co sa tykalo matematiky nemal konkurenta.
gordonko
chutimi@ nevieš čo dokáže horský bicygel na Zobory či Borine ??? prejdi sa stade a uvidíš ,porobili si nové adrenalínové trasy a brzdením hlavne v zákrutách zosúvajú pôdu až na korene či kamene a to nehovorým o jazde po chodníku s turistami.

A čo sa týká gramatiky - tým sa netráp mal som špatných učitelou ,ked ma to nenaučili ..... oni napríklad teraz štrajkujú za zlepšenie škollstva ,ale prvé čo chcú sú viššie platy - nie učebnice či učebné pomôcky.

Ozaj vieš aký rozdiel je medzi žumpou a učitelkou ???
...žiadný ,bud je vyčerpaná ,alebo nas.....

pekný deň Ti prajem
chutimi
Si zabeu :D

K tym bikom, to je free ride, moj mladsi brat sa tomu venuje. Ti chlapci nic zle nerobia, aspon prevzdusnia podu :) A urcite lepsie ako by mali niekde chlastat. Kazdopadne, urcite vacsiu skodu urobi blbec, co zahodi v lese nejaky bordel.
gordonko
tricia@ .... no skusim Ti to vysvetliť pomojom. Chodil som do českej školy a tam nám vysvetliči či ,, natľkli do hlavy,, že po Č ,Ď , Ť, Ň atd . sa píše vždy mäkké I ...no na slovensku je to trochu inak ,tu sa niekde mäkčene nepíšú ale čítajú sa ..... Nitra po česky by bola napísaná asi takto Ňitra
gordonko
chutimi@ ...nebudem sa stebou hádať, každý máme svoju pravdu ,ale ak prijmeš moje pozvanie na prechádzku po Zobory ukážem Ti tu ,,prevzdušnenú,, pôdu
...... čo robíš tento víkend ???



 



TOPlist