Dorazili sme k jazeru v stredu večer. Keďže sme leteli, nejaké veľké potravinové zásoby sme nebrali – veď obchody sú všade, určite aj na Rio Ebro. Lenže chyba lávky – vo štvrtok majú Španieli štátny sviatok a otvorené boli akurát kaviarne. No a to bola voda na mlyn pre mojich kamošov: „Si menovaný kuchárom výpravy tak sa staraj.“ „Machrovať na Vareche s plnou chladničkou to vieš, teraz sa predveď, uvar z ničoho - keď je z čoho, navarí aj blbec.“ Zbalili sa a odišli na ryby. Na kuchynskom stole mi nechali pôlt slaniny, 2 cibule, pol suchého chleba a fľašu červeného vína. Po rybároch pred nami zostali nejaké základné koreniny a že navar obed pre štyroch. Tak som sa najprv pustil do toho vína, bez odvahy sa variť nedá. Chlieb som rozdelil na dve časti. Jenu polovicu som zalial červeným vínom, druhú pokrájal na kocky. Slaninu som v celku hodil na panvicu aby pustila trochu masti, potom som ju nechal uvariť s bobkovým listom a čiernym korením. Na získanej masti som opražil kúsky chleba a urestoval do zlata cibuľu. Do slaninového vývaru som rozmiešal chlieb namočený vo víne, pridal ešte nejaké čili, urestovanú cibuľu a kocky opečeného chleba. Vychladnutú uvarenú slaninu som napaprikoval a nakrájal na plátky. Ako predjedlo som podával slivovicu. Najprv som myslel, že mi tento výtvor vylejú na hlavu, ale čuduj sa svete zjedli všetko. Ešte aj tú slivovicu vypili.
Dorazili sme k jazeru v stredu večer. Keďže sme leteli, nejaké veľké potravinové zásoby sme nebrali – veď obchody sú všade, určite aj na Rio Ebro. Lenže chyba lávky – vo štvrtok majú Španieli štátny sviatok a otvorené boli akurát kaviarne. No a to bola voda na mlyn pre mojich kamošov: „Si menovaný kuchárom výpravy tak sa staraj.“ „Machrovať na Vareche s plnou chladničkou to vieš, teraz sa predveď, uvar z ničoho - keď je z čoho, navarí aj blbec.“ Zbalili sa a odišli na ryby. Na kuchynskom stole mi nechali pôlt slaniny, 2 cibule, pol suchého chleba a fľašu červeného vína. Po rybároch pred nami zostali nejaké základné koreniny a že navar obed pre štyroch. Tak som sa najprv pustil do toho vína, bez odvahy sa variť nedá. Chlieb som rozdelil na dve časti. Jenu polovicu som zalial červeným vínom, druhú pokrájal na kocky. Slaninu som v celku hodil na panvicu aby pustila trochu masti, potom som ju nechal uvariť s bobkovým listom a čiernym korením. Na získanej masti som opražil kúsky chleba a urestoval do zlata cibuľu. Do slaninového vývaru som rozmiešal chlieb namočený vo víne, pridal ešte nejaké čili, urestovanú cibuľu a kocky opečeného chleba. Vychladnutú uvarenú slaninu som napaprikoval a nakrájal na plátky. Ako predjedlo som podával slivovicu. Najprv som myslel, že mi tento výtvor vylejú na hlavu, ale čuduj sa svete zjedli všetko. Ešte aj tú slivovicu vypili.
mať domácu slaninu+slivovicu...chlebík-hoc len polovicu...k tomu vínko červené-jasné že hladošmi zjedené...vyhladnutí od vody-chutili im tie "hody"...!!dones španielsku rybu-a ja pochválim ťa:ten =rybárkuchár= nemá chybu...:-))
Šikovný chlap si ty: najprv Španielov opiješ a oni si myslia že jedli.
Ale v podobnej situácii som bola pred pár dňami, keď som svoj pobyt u mamy končila tým,že ešte skôr, než pôjdeme obe ku mne domov, treba všetko vygruntovať! A začala som rozmrazením chladničky. Nebolo tam toho veľa a tak som si povedala, že všetko, čo sme nedojedli, nejako využijem k poslednému obedu, než poobede odídeme. A tak som tam našla malú cibuľku - nakrájala som ju, zaliala poslednými kvapkami oleja, spenila, a medzitým som očistila posledné dva zemiaky malé aké detská päsť, na cibuľku dala trochu červenej papriky, zemiaky narezané na malé kocky, zamiešala, okorenila,poprášila mletou rascou a medzi prsty trohcou majoránky, potom som to podliala, a nechala variť. O pár minút som zistila, že v hornejpoličke zostal kúsok klobásky, a tak šup s ňou do polievky, tiež nakrájanú na minikúsočky. A keď som okrem horčice vybrala poslednú zeleninovú kocku, aj tú som vhodila do polievky. A čo budem robiť s poslednou kvapkou sladkého kečupu? Šup s ňou do polievky. O nejakých pár minút bolo všetko uvarené, tak som polievku zahustila trochou múky a nakoniec , po tuhom premýšľaní som predsa len do polievky zamiešala lyžičku horčice a posledné dva strúčiky cesnaku, rozotretého nožíkom na kašu.
V chlebníku boli posledné štyri kúsky chlebíka, tak som ho nachystala na stôl. A keď prišiel môj dzedko pre nás, bolo dosť aj preňho. Vraj takú dobrú desiatovú polievku už dávno nejedol.
Reku, dzedko, a už keď si ochutnal polievku, tak si daj aspoň jednu palacinku, zarobila som trošku cesta z posledného mlieka a posledných dvoch vajíčok, čo ešte v chladničke zostali. A že veru, dá si, a čím je to vraj plnené.
"Nebudeš mi veriť, dzedko, ale babke tam zostalo ešte trochu slivkového lekváru a aby aj mleté orechy, čo nám zostali z pečenia trubičiek, nevyšli nazmar, tak som na ten lekvár orechy nasypala, a je to hotové ".
A tak sme to zvládli, a veru aj všetko dojedli. V chladničke nezostalo nič, ešte aj tých trojo jabĺčok sme zjedli , jedným slovom" po nás potopa". A môj dzedko skonštatoval, že veru on by nevedel, ako to všetko minúť na jedenkrát, lebo vraj, chlapi síce radi varia, ale ženy sú lepšie likvidátorky zásob. Asi na tom niečo bude, máte aj vy také skúsenosti?
Ty si sa vynašiel parádne a ,,zapchal" si im ústa aj bruchá.
Pre @paeva , pozdrav kuchára môže byť aj - vareche zdar! :-)
vareche zdar!
niesom "komentarovy typ" ale myslim ze moznosti bolo dokonca viac :)) mne napr. napadla cibulova polievka s oprazenym chlebom a pecena slaninka len tak...
no hlavne mi to pripomenulo nieco z detstva...
u nas doma nebolo ani penazi ani jedla nazvys, boli sme styri deti a mamina vzdy v praci, "staral" sa o nas otec. raz sme prisli zo skoly a tak ako vacsinou, nebolo co zjest. vacsinou sme cakali este zo dve hodiny na mamku kym pride z prace a prinesie nejake jedlo. v tej chladnicke okrem starej masti nebolo skutocne nic, v spajzi to bolo lepsie skutocne len o kusok. jedina flasa calamady. z cervenej kapusty :) najprv u otec chcel zjest sam...ale ulutostilo sa mu jeho ratolesti a dostal genialny napad varit :D :D :D
uvaril nam calamadovu polievku! chvala Bohu, nieco teple sme do zaludka dali a este sme mu podakovali. Uvaril asi tri litre...
Ako to chutilo? Asi ako horuca riedena stava z calamady a nejake dve tri kapustickove "rezanky" v tanieri plavali tiez. Ale dali sme si aj duplu a bolo naaaam sveta zit ;)
Moja mamina postupne posledné roky stratila čuch, keby to tak nebolo, bola by na to prišla.