Uvar z ničoho

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 14. decembra 2012
Minulý týždeň som bol na rybách na jazere Rio Ebro (Španielsko). Nebudem tu popisovať rybársky zážitok, mimochodom ryby nebrali – bol hrozný vietor, ale kulinársky.
Dorazili sme k jazeru v stredu večer. Keďže sme leteli, nejaké veľké potravinové zásoby sme nebrali – veď obchody sú všade, určite aj na Rio Ebro. Lenže chyba lávky – vo štvrtok majú Španieli štátny sviatok a otvorené boli akurát kaviarne. No a to bola voda na mlyn pre mojich kamošov: „Si menovaný kuchárom výpravy tak sa staraj.“ „Machrovať na Vareche s plnou chladničkou to vieš, teraz sa predveď, uvar z ničoho - keď je z čoho, navarí aj blbec.“ Zbalili sa a odišli na ryby. Na kuchynskom stole mi nechali pôlt slaniny, 2 cibule, pol suchého chleba a fľašu červeného vína. Po rybároch pred nami zostali nejaké základné koreniny a že navar obed pre štyroch. Tak som sa najprv pustil do toho vína, bez odvahy sa variť nedá. Chlieb som rozdelil na dve časti. Jenu polovicu som zalial červeným vínom, druhú pokrájal na kocky. Slaninu som v celku hodil na panvicu aby pustila trochu masti, potom som ju nechal uvariť s bobkovým listom a čiernym korením. Na získanej masti som opražil kúsky chleba a urestoval do zlata cibuľu. Do slaninového vývaru som rozmiešal chlieb namočený vo víne, pridal ešte nejaké čili, urestovanú cibuľu a kocky opečeného chleba. Vychladnutú uvarenú slaninu som napaprikoval a nakrájal na plátky. Ako predjedlo som podával slivovicu. Najprv som myslel, že mi tento výtvor vylejú na hlavu, ale čuduj sa svete zjedli všetko. Ešte aj tú slivovicu vypili.
@zareaguj


Diskusia k článku

matata1
ha, ha , ha, asi si naozaj super kuchár, alebo to spôsobila tá slivovica ako predjedlo?
horalka66
teda ty si šikovný a vraj fantázii sa medze nekladú a ty si to iba potvrdil,že variť sa dá doslova z ničoho :-))
radost
jáááj-že-z ničoho...
mať domácu slaninu+slivovicu...chlebík-hoc len polovicu...k tomu vínko červené-jasné že hladošmi zjedené...vyhladnutí od vody-chutili im tie "hody"...!!dones španielsku rybu-a ja pochválim ťa:ten =rybárkuchár= nemá chybu...:-))
rybarkuchar
@radost - nezaložíme s.r.o. Ja dodám námet, Ty zveršuješ ešte nám to niekto zhudobní a valcujeme slovenskú scénu.
askadaniela
:D:D dobrý a poučný zážitok i komentáre na pobavenie pri oddychu popri upratovaní :D
evusik
ako sa hovorí, hlad je najlepší kuchár :-) a tiež sa hovorí že, dobrá kuchárka aj z vody navarí :-)
anina6
ked sa chce všetko sa dá, veru pekný zážitok a zdieľam tvoj názor askadaniela, príjemné pobavenie pri oddychu popri vianočnom upratovaní.
marianne
no neviem,moja starká hovorievala,že z ho...a bič neupletieš,prepáč:-DDD,ale ak ste mali chleba,slaninu a cibuľu,k tomu vino a zabili ste to slivovicou,tak ste na tom,az tak zle neboli...ale ten výlet pri jazere mohol byť skvelý,...
rybarkuchar
@marianne - až tak skvelý nebol. Prvý deň sa nedalo pre vietor ísť na čln. Druhý to bolo rovnaké a tretí sa už nedalo chytať ani z brehu - odfukovalo udice. Ale mariáš a už spomínaná slivovica to istili.
sairaam
Mne sa zdá, že by bolo horšie ak by slivovica chýbala:-))))))))))))Pekný zážitok si mal a fajn, že si nás s ním pobavil.
sovka62
Čo už, keď musíš, tak musíš! Vynašiel si sa a hlavné je, že chutilo. Škoda, že sa rybačka nevydarila, ale ešte nie je všetkým dňom koniec, nabudúce bude lepšie.
dodo46
a načo toľko jedla - nestačila vám slivovica?
frezia68
Rybári sa tešia,rybačku plánujú,až k moru zaletia,zážitky hľadajú.No mrcha vetrisko odveje im rybky,miesto rybohostiny,vyjedali zbytky :-) . Ale si sa vynašiel a po takom aperitíve chutia aj klince a v dobrej partii aj zlé zážitky sa menia na veselé spomienky :-)
hubata
Vidíš a mne s @dodo46 sa hneď zdalo, že v recepte je zbytočne veľa slaniny a chleba.......
Šikovný chlap si ty: najprv Španielov opiješ a oni si myslia že jedli.
kuchticka
@rybarkuchar , si velmi vynaliezavy. mna by zrejme nenapadlo ako vyuzit tie suroviny takto prakticky. Skoda, ze rybacka nevysla ako bolo planovane. Ja som si vypocula zazitky rybacky zo Sibire-Rusko. Niekedy zverejnim v zazitkoch.
yana
Ja som si myslela, ze zacal s cervenym vinom tak, ze si poriadne nalial
arasidka
Tak z týchto materiálov by som veru ťažko ničo uvarila. Iba tak hádam nachystala chlieb so soľou a na zapitie červené víno :))))
Ale v podobnej situácii som bola pred pár dňami, keď som svoj pobyt u mamy končila tým,že ešte skôr, než pôjdeme obe ku mne domov, treba všetko vygruntovať! A začala som rozmrazením chladničky. Nebolo tam toho veľa a tak som si povedala, že všetko, čo sme nedojedli, nejako využijem k poslednému obedu, než poobede odídeme. A tak som tam našla malú cibuľku - nakrájala som ju, zaliala poslednými kvapkami oleja, spenila, a medzitým som očistila posledné dva zemiaky malé aké detská päsť, na cibuľku dala trochu červenej papriky, zemiaky narezané na malé kocky, zamiešala, okorenila,poprášila mletou rascou a medzi prsty trohcou majoránky, potom som to podliala, a nechala variť. O pár minút som zistila, že v hornejpoličke zostal kúsok klobásky, a tak šup s ňou do polievky, tiež nakrájanú na minikúsočky. A keď som okrem horčice vybrala poslednú zeleninovú kocku, aj tú som vhodila do polievky. A čo budem robiť s poslednou kvapkou sladkého kečupu? Šup s ňou do polievky. O nejakých pár minút bolo všetko uvarené, tak som polievku zahustila trochou múky a nakoniec , po tuhom premýšľaní som predsa len do polievky zamiešala lyžičku horčice a posledné dva strúčiky cesnaku, rozotretého nožíkom na kašu.
V chlebníku boli posledné štyri kúsky chlebíka, tak som ho nachystala na stôl. A keď prišiel môj dzedko pre nás, bolo dosť aj preňho. Vraj takú dobrú desiatovú polievku už dávno nejedol.
Reku, dzedko, a už keď si ochutnal polievku, tak si daj aspoň jednu palacinku, zarobila som trošku cesta z posledného mlieka a posledných dvoch vajíčok, čo ešte v chladničke zostali. A že veru, dá si, a čím je to vraj plnené.
"Nebudeš mi veriť, dzedko, ale babke tam zostalo ešte trochu slivkového lekváru a aby aj mleté orechy, čo nám zostali z pečenia trubičiek, nevyšli nazmar, tak som na ten lekvár orechy nasypala, a je to hotové ".
A tak sme to zvládli, a veru aj všetko dojedli. V chladničke nezostalo nič, ešte aj tých trojo jabĺčok sme zjedli , jedným slovom" po nás potopa". A môj dzedko skonštatoval, že veru on by nevedel, ako to všetko minúť na jedenkrát, lebo vraj, chlapi síce radi varia, ale ženy sú lepšie likvidátorky zásob. Asi na tom niečo bude, máte aj vy také skúsenosti?
babidka
Obdivujem ta :-) Ako vidno z @arasidkyneho komentara , zeny sa pri vareni vynajdu vzdy /su na to zvyknute / ale u chlapa by som taku kreativitu veru necakala :-) Moj drahy by vino aj slivovicu vypil , chlieb namrvil rybam a slaninu si schoval na horsie casy .-))))))A bolo by ....
bozulka
Tvoj postup varenia bol veľmi správny,aperitiv výborný,predjedlo vporiadku...hlavné jedlo...no,dajme tomu a zazdené dezertom na slovenský spôsob.Uvažovala som o 10,ale ten hlavný chod mi príliš nechutil,tak dávam 9 bodov...a želám ti krajšiu rybačku než bola tá v Espaňol...:-)
zdezda
:-))) super som sa pobavila, si kreatívny, ja by som iba všetko nakrájala na kusy a opekali by si kamoši a ja s nimi pri poháriku vínka :-), slivovicu by som nechala napotom, ak by nás bolel žalúdok na druhý deň, no možno nie...
paeva
zdá sa, že rybárkuchár varil sekerovú polievku,ako korn v tej rozprávke, tiež všetkým chutila.rybárovi Petrov zdar! a ako sa zdravia kuchári? neviem, poradte.
helca103
dobre som sa zasmiala nad tvojím príbehom a varením na rybačke.Tam kde je domáca slanina, cibuľa a kus chleba tam sa Slovák nestratí :-)
Ty si sa vynašiel parádne a ,,zapchal" si im ústa aj bruchá.
Pre @paeva , pozdrav kuchára môže byť aj - vareche zdar! :-)
rybarkuchar
Som rád, že vám môj zážitok spríjemnil predvianočný zhon. Ďakujem za pochvaly.
paeva
@helca103 , dúfam, že sa pozdrav ujme, aspoň tu na Vareche, takže
vareche zdar!
hannah22
si velmi šikovný kuchár, vidiet že máš skúsenosti.... život nás jednoducho naučí... tak nech sa zadarí na rybách nabudúce.... :))
shams
pekny pribeh, este trosku ho okorenit a vtipna anekdota, ci poviedka ktoru mozes rozpravat smelo aj pred publikom :)))
niesom "komentarovy typ" ale myslim ze moznosti bolo dokonca viac :)) mne napr. napadla cibulova polievka s oprazenym chlebom a pecena slaninka len tak...
no hlavne mi to pripomenulo nieco z detstva...
u nas doma nebolo ani penazi ani jedla nazvys, boli sme styri deti a mamina vzdy v praci, "staral" sa o nas otec. raz sme prisli zo skoly a tak ako vacsinou, nebolo co zjest. vacsinou sme cakali este zo dve hodiny na mamku kym pride z prace a prinesie nejake jedlo. v tej chladnicke okrem starej masti nebolo skutocne nic, v spajzi to bolo lepsie skutocne len o kusok. jedina flasa calamady. z cervenej kapusty :) najprv u otec chcel zjest sam...ale ulutostilo sa mu jeho ratolesti a dostal genialny napad varit :D :D :D

uvaril nam calamadovu polievku! chvala Bohu, nieco teple sme do zaludka dali a este sme mu podakovali. Uvaril asi tri litre...

Ako to chutilo? Asi ako horuca riedena stava z calamady a nejake dve tri kapustickove "rezanky" v tanieri plavali tiez. Ale dali sme si aj duplu a bolo naaaam sveta zit ;)
arasidka
Toto mi pripomenulo príbeh asi spred mesiaca. Mamina bola doma sama a než som k nej prišla, zohrievala si obed sama. Najedla sa a keď som k nej prišla, spýtala sa ma, čo som to uvarila za polievku, vraj bola dosť kyselkavá a mrkva bola dosť tvrdá. . Čudovala som sa, lebo v chladničke nebola žiadna polievka. Tak mi ukázala pohár od zaváraniny, že veď to je ten pohár, v ktorom jej nosím polievku. Nevedela som si spomenúť, rozmýšľala som, čo to babka zjedla. Tak som ako detektív mamu vyťažovala otázkami, čo v tej polievke okrem mrkvy bolo. Vraj kúsok cibuľky a niečo zelené. A vtedy mi trklo v hlave: Preboha, mami, vieš , čo si zjedla? Veď ty si si zohriala zbytok nálevu z kysých uhoriek!!!" Odpoveď mamy znela: " ná, čo ja vím, ale keď som to zehríla, bolo to celkem chutné!"
Moja mamina postupne posledné roky stratila čuch, keby to tak nebolo, bola by na to prišla.
jokin
Hold, hlad je najlepší kuchár. Mne si pripomemul čas, keď som chodil s partiou malých deciek do divočiny stanovať. Tiež som musel často inprovizovať a čuduj sa svete decká vždy spráskali všetko a ešte aj hrnce povilizovali. Asi to bolo tým čerstvým vzduchom a pohybom.
jano46
To je príkladom toho, že dobrý kuchár - rybár, navarí aj z ničoho, tiež chodíme na ryby a ako hovorí môj kolega "hlad, je hlad"



 



TOPlist