Trojkráľový punč

mariaklara - fotkamariaklara, 6. januára 2013
Tak ako po iné roky, aj dnes ráno, ako sme išli domov z kostola, nás pred farou čakali naši rodáci z Občianskeho združenia Žitavská komunita a ponúkali nás tradičným Trojkráľovým punčom a Slovenským hamburgerom. Nemusím Vám vysvetľovať, čo to punč je? Ale čo je vlastne ten Slovenský hamburger? Nuž teda, to je vlastne omastený chlebík s cibuľou. Naši rodáci nám to už roky pripravujú na Troch Kráľov, popri tom spieval cirkevný zbor " Kamene " Vianočné piesne a koledy. Človek má pri tomto taký dobrý pocit, už si neviem dnešný sviatok predstaviť, keby Trojkráľový punč a Slov. hamburger zrušili. Dnes síce nebolo až tak zima, ale si spomínam na roky keď fujačilo a ten punč dobre padol. Tak nech im tento zvyk vydrží čím dlhšie. Patrí im za to vďaka!
@zareaguj


Diskusia k článku

marcy
veľmi oceňujem spoločenské aktivity ľudí ľuďom.....škoda,že ich je pomenej....nech Vám to dlho vydrží :-))
kuchticka
Paci sa mi tento zvyk - clovek cloveku. Len nech je takychto aktivit viacej zblizuje to ludi. U nas v kostole mame po kazdej omsi posedenie v hale kostola, kde moze ist kto chce. Dobrovolnici varia kavu, caj, pre deti dzus a rozne pohostenie -ovocie, zelenina (surove), syry, udeniny, krekery, ale I sladkosti. Tam si ludia podebatuju a povymienaju nazory, informacie. Tiez sa mi to paci.
mariaklara
To je tiež krásny zvyk, tam sa ľudia aspoň trochu zblížia, Tak by to malo byť.
violetacamorova
Su velmi pekne take zvyky, nad tym slovenskym hamburgerom som sa zasmiala, slovaci vedia co je dobre. V jednej farnosti robia podobne na 25.decembra. Aspon je veselsie.
douglas
!!Tak to si musim zapamat:"Slovensky Hamburger" :D Pekne napisane.
helca103
krásne zvyky, veľká škoda,že sa niekde prestali dodržiavať. Ľudové tradície by sa mali vrátiť aby sme si viac vážili to,čo máme.
Akosi zabúdame na všetko pekné čo bolo. Pred 3 rokmi som bola na východe a tam som ostala v nemom úžase ked som videla ako koledníci chodili z domu do domu. Bolo to úžasné, celá dedina bola ako jedna rodina. Bodaj by sa našlo pár ľudí čo by obnovili tradície po celom slovensku...........
kuchticka
Verru by sami pacili zvyky na vychodnom Slovensku. Mam rada ked sa tradicie a zvyky dodrziavaju.
anina6
No keďže je reč o tradíciach, pridávam sa aj ja do debaty. Som z východu a tradícia koledníkov na Vianoce je ozaj krásna. Na prvý vianočný deň mladí, ale aj starší sa nájdu medzi nimi, chodia po dedine po všetkých domoch a spievajú koledy a vinšujú krásne vianočné vinše.
Je to ozaj krásne a neodmysliteľne to patrí k našim Vianociam. Potom ešte chodia betlehemci s jasličkami, to sú mladí chlapci, poobliekaní do kostýmov pastierov a anjela. Tiež veľmi krásne spievajú koledy a aj pekne zavinšujú. Ked sme boli malé deti, tak sme sa ich aj veru báli, lebo mali masky a hrubé kožuchy a strašne dupotali a cengali s takými palicami, na ktorých boli zvonce.
mariaklara
@anina , tak to ti teda závidím, také niečo som tu na dolniakoch nezažila. Len nech to tej mladšej generácii vydrží dlho.
anina6
Takto dúfam aj ja, lebo je to ozaj krásne a má to svoje osobité vianočné čaro.



 



TOPlist